Dr. Simmo on hetkel Eesti nõutuim tipp-plastikakirurg, kelle ampluaasse kuuluvad muuhulgas rindade operatsioonid ja näo-, kaela- ning silmalaugude korrigeerimised. The Health Clinic’u kõrvalt Eestis töötab ta ka Helsingi Ülikooli Kliinikumis osakonna ülemarstina.

Kas selliseid juhtumeid on olnud, et teete inimese ilusamaks ja ütleb, et see ei ole mina, ma ei tunne ennast ära ja palub tagasi muuta?

Eestis me nii radikaalseid lõikusi ei tee. On filminäitlejaid nagu näites Rene Zellweger, kellel oli väga huvitav isikupärane nägu, kahjuks tehti talle lõikus, mida ta ise küll soovis, aga mis võttis temalt selle isikupära. Meie siin praegu niisuguste asjadega ei tegele. Need on nii radikaalsed muutused, ja tegelikult kisub nägu ikkagi tagasi oma algsesse vormi, sest kudedel on teatud mälu. Kõik, mida sa paigast nihutad tahab minna oma algsele kohale tagasi. Meie eesmärk on anda näole tagasi tema noorus, mitte muuta inimest kellekski, kes ta pole.

Kui püsiv lõikuse mõju siis üldse on?

Mis puudutab näiteks näo ringlõikust, siis selle ideaalseks mõjuks loetakse 10 aastat ja seda võib siis korrata. Selliseid korduspatsiente on meil küll. Huvitav on see, et kui sa teed patsiendile teist näo ringlõikust, siis võib tulemus olla isegi parem kui esimesel korral. Koed on eelnevalt pingutatud ja nad on juba harjunud oma uue asukohaga, ning on tekkinud teatud armkude, mida on lihtsam nö koha pealt ära vedada. Aga noh, maa külgetõmbejõul on oma mõju ja eks ta ikka kisub seda nahka kogu aeg allapoole.

Kui noorelt ilulõikustega alustakse, kas teil on mingi vanusepiir, kust maalt te neid teha ei võta?

Alaealiste patsientide puhul ma neid ilulõikusteks ei nimetaks, mida Eestis tehakse, need on defektide korrigeerimised. Räägime vanematega läbi ja kui leiame, et seda on vaja teha, siis ka teeme. Ega me ei kipu väga lõikama noort inimest. Kui saab teisiti, siis pigem seda mitte ette võtta.

Aga kui juba ette võtta näol mingid korrektiivid, kas siis oleks mõistlik teha ikkagi ringlõikus koos kaelaga või üksikud näo osad, mis vajavad kohendamist?

Jah, mina ütlen küll, et sel juhul juba ringlõikus. Näolõikusi on erinevaid, kas see on siis niiöelda minilift või täislift, kas sinna alla kuulub ka kael jne. Aga kui sa tahad saada püsivat tulemust, siis sa pead tegema ikkagi suure lõikuse. Kõik need väikesed tõmbamised näol, mida tehakse, on hetkeks head, aga nad „kukuvad tagasi”.

Isegi täitesüstid, need sulavad ära. Täitesüst haihtub poole aastaga kuni aastaga ja neid tuleb kogu aeg korrata. Süst naha alla annab välise efekti, aga karkassi sa sellega ei muuda. See on sama kui sa vana katkist ära vajunud diivanit korralikult ära ei paranda, vaid topid sinna midagi sisse ning kohendad ja teatud aja pärast vajab ta jälle remonti. 50+ naistele hakkab see lõppkokkuvõttes enda vastu töötama, sest täitesüst hakkab venitama nahka ja sa „viskad nagu apelsine poevõrku”. Süstid, venitab välja, sulab ära ja jälle süstid jne. Kuni siis võrk on täielikult välja veninud, läheb apelsine üha rohkem ja rohkem vaja. Aga mõistlikkuse piires tehtuna võib see lühiajaliselt anda päris häid efekte, kuid tulemus pole püsiv. Mida radikaalsemalt sa lõikad, seda püsivam on tulemus.

Kui mõni kirurg reklaamib näo ringlõikust, mis tehakse ära kahe ja poole tunniga, siis on see pinnapealne lõikus. See ei ole kindlasti see põhjalik variant, mida tehakse 5-6 tundi. Kõik sõltub sellest, kui sügavale lähed. Näos on pindmine musklikiht, mis teeb miimikat. Kirurg peab täpselt teadma, kust närvid jooksevad, silmaga neid ei näe, seda anatoomiat peab lihtsalt teadma. Kirurgil peab olema aega, ta peab olema puhanud, söönud, see on väga peen töö. Mina käin vähemalt kord aastas kuskil välismaal, tavaliselt Viinis või Pariisis kohalikes anatoomikumides oma operatsioonitehnikaid harjutamas siit ilmast lahkunud inimeste peal, kes on oma maise keha andnud ülikoolidele õppematerjalideks. Eestis sellist võimalust kahjuks pole.

Kui palju teil näolõikusi nädalas või kuus tuleb?

Keskeltläbi umbes 1 nädalas. Et kirurg oskaks lõikust teha, peab seda tihti tegema. On selge, et mida rohkem sa mingit lõikust teed, seda osavam sa selles oled. Kui teed mingisugust lõikust vähem kui ühe kuus, siis see ei ole piisav, et saada teatud kogemust. Kui võtta kõik Eestis tehtavad näolõikused ja jagada need ära kõigi kirurgide vahel, kes neid teevad, siis mitte ükski ei tee neid piisavalt, et kogemus ja kindlus püsiks, selleks tuleb neid teha kogu aeg. Eestis käib meil näolõikustel patsiente nii Soomest kui ka mujalt Skandinaaviast. See on meie tööle suur tunnus, tõenäoliselt julgustab neid minu Helsingi Ülikooli taust.

Kui kiire on taastumisaeg, kui kaua need paistetused ja tursed näos püsivad?

See on individuaalne. Mõni paraneb paari nädalaga, mõnel võib see võtta mitu kuud. See sõltub, kui suur lõikus on tehtud, kas kergem või raskem variant. Mida suuremat lõikust teed, seda pikem on ka taastumisaeg. Me jälgime oma patsienti kogu aeg, kui ta koju läheb ja oleme ise aktiivselt temaga ühenduses, selleks et kui peaks midagi juhtuma, siis saaksime kiiresti reageerida. Ja parem on siiski ka see — las inimene pabistab üle, kui et ta ei võta ühendust.

Mis osa näost soovitakse kõige enam korrigeerida?

Number üks on kortsud. Sellist kreemi pole olemas, mis kortse eemaldaks. Kui keegi väidab, et see on kortsudevastane kreem, siis on see ainult reklaam, millel on mikroefekt. Ma ei tea ühtegi 40-aastast inimest, kellel poleks kortse, ükskõik kui palju ta seda kreemi endale ka peale määrib. Ja see, kas mõnel on neid rohkem või vähem, sõltub sellest, millised geenid tal on ja see on loterii.

Tavaliselt alustatakse otsaesise kortsude ja silmanurkade nö naerukortsude korrigeerimisega. Mida vanemaks aga inimene saab, seda rohkem talle kortse tekib ja siis mingil hetkel, kui me silume küll otsaesise kortsud ära, kukuvad kulmud ja ülalaud alla. Ehki tegelikult on nad juba ammu kukkunud, lihtsat me pingutame neid kogu aeg ülespoole. Üks probleem tekitab teist, see on nagu nokk kinni ja saba lahti.

Edasi tulevad probleemsed kohad — kotid alalugude alla. Need võivad tulla juba väga vara, kõige nooremad on olnud siin isegi 25-aastased. Edasi — põsed, mis aastatega alla kukuvad.

Naised vihkavad kõige rohkem, kui suu alanurkadesse tekivad nö hamstripõsed, sest siis nad saavad aru, et muutused näkku on tulnud, et jääda. Kael reedab naise vanust kõige rohkem. Iseenesest ei ole vanaemises midagi halba, aga mitte ükski naine ei taha välja näha vana, isegi kui ta soovib vana olla! Ennevanasti oli eakas inimene au sees, see oli väljateenitud koht ühiskonnas, nüüdses maailmas aga kummardatakse noorust ja seksikat välimust, isegi kui oled 70.

Mida kujutab endast kesknäo lõikus?

On jah veel üks meetod — kesknäo lõikus (midfacelift), kus allavajunud põsed tõstetakse üles ja antakse sellega näole veidi täidlasem ilme ehk taastatakse see, mis kunagi nooruses oli.

See filosoofia, miks inimese nägu on vana, on väga huvitav. Kui sa paned 20-aastase ja 50-aastase inimese kõrvuti istuma, siis isegi juhul, kui võtta vanemal inimesel kortsud näost ära, on ikkagi arusaadav, kumb on noorem, kumb vanem. Miks see nii on? See on täidlus (fulness) — noorel inimesel on kohevad koed ja see, mida me kirurgidena tahame saavutada, ongi see näo kohevus. Näo ringlõikusega me kombineerime lisaks põskede üles tõstmisele ka rasvasüstimist, mis annab täidluse tagasi — kortsud kaovad ja lohud põskedest samuti, sest rasvkude, mis täidluse annab, kaob aja möödudes näost ära. Me näeme tihti, kuidas inimene pärast lõikust muutub palju värskemaks. Sellepärast natukene täidlasemad naised näost paremad välja näevadki, sest seda rasvkude on neil veel alles. Kaalust alla võttes kaob rasvkude näost ära ja tekivad kohe kortsud. Noorel inimesel on rasvkude olemas ka siis, kui ta ise on kõhn.

Kas kellelegi on taolised näo-operatsioonid ka vastunäidustatud?

Kõige lihtsam on öelda, et suitsetajatele. Suitsetajad on väga suur probleem plastikakirurgias. On olemas kliinikuid, eriti välismaal, kus ei lõigata mitte ühtegi patsienti, kes suitsu teeb, vaatamata sellele, et nad raha sisse toovad. Nendega on liiga palju probleeme, sest suits kahjustab vereringet ja haavad lihtsalt ei parane nii nagu peaksid. 40+ suitsetaja naha verevarustus on märgatavalt halvem kui mittesuitsetajal, isegi kui tal on sündides kaasas hea geenikombinatsioon. Me väga tõsiselt hoiatame, aga inimene ei anna endale aru, mida suitsetamine temaga teeb.

Ma ütlen ikka et inimesed peavad hoidma oma hinge kodu ehk oma keha, seda mis sulle sünnist saati kaasa on antud, sest uut ei saa isegi suure raha eest mitte.

Sa võid küll endal juuksed ära värvida ja meigi näkku panna, aga see on nagu roostes auto pahteldamine.

Aga jah, kui noa alla minekut vähegi vältida annab, siis tehke seda!