Juuste kasvul on mitu faasi:

Kasvufaas ehk anageenne faas — tavaliselt on selles faasis 90% karvu. See kestab 3–6(10) aastat. Juuste kasv on kõige kiirem 15-30 eluaasta vahel ja aeglustub pärast viiekümnendat eluaastat.

Taandarengufaas ehk katageenne faas — selles faasis on 1–2% karvu. Kestab 1-2 nädalat. Karv kaotab pigmendi, karvaroo alumine osa muutub nuiakujuliseks

Puhkefaas ehk telogeenne faas — selles faasis on 10–15% karvu. Kestab 2–4 kuud. Juuksed kas kukuvad välja või tõugataks uute karvade poolt oma kohalt.

Anageeni faasi pikkus sõltub sellest kui pikad on meie juuksed ja kas rakud juuksejuures paljunevad ja moodustavad uusi juukserakke. Juuksekasv toimub kui juuksejuure maatriksi rakud paljunevad ja segunevad keratiiniga.

Mis takistab juuste kasvamist?

Maailmakuulus juuksur Mark Townsend, kelle klientide hulka kuulub teiste seas ka ülipikki kiharaid omav Ashley Olsen, rõhutab, et üks suurimaid juuksekasvu takistajaid on paljude naiste harjumus pesta juukseid sageli ning mitte kasutada palsamit.

Enamus poe riiulitel müüdavatest šampoonidest sisaldavad sulfaate, mis aitavad küll hästi juukseid puhastada, kuid selle käigus eemaldavad juustelt ka nende tervise seisukohalt olulise loomuliku rasukihi. Valida tuleks šampoone, mis on sulfaatide vabad ning pead pestes tuleks šampooniga katta eelkõige peanahk, mitte kogu juuksepikkus.

Miks ja millist palsamit kasutada?

Veel üks põhjus palsamit kasutada on juuste ja peanaha normaalse pH (5,5) taastamine. Vesi on aluseline ja muudab meie juuksed kuivaks, poorseks ja tuhmiks. Inimese keharakud ei saa korralikult funktsioneerida, kui pH tase ei ole neutraalne või kergelt happeline.

Tuleks valida palsameid, mille pH on vahemikus 2-7. Palsam taastab ka proteiinide ja lipiidide tasakaalu juustes ja suleb karvapinna, kaitstes juuksekarva kahjustuste eest. Eriti head on kookosõli ja sheavõid sisaldavad palsamid.

Soovituslik on ka juukseid loputada külma veega — külm vesi suleb juuksekarva pinna ja aitab seega kaasa juuste kaitsmisele kuumuse, saaste jms eest. Suletud karvapind tähendab, et karv kaotab ka vähem niiskust.

Kui juuksed on õlgadeni või pikemad, on nad juba 2-3 aastat vanad ja palsamist üksi ei piisa nende tervise säilitamiseks. Pikkadele juustele on soovituslik teha juuksemaski iga nädal.

Juukseõlide eelised

Lisaks palsami ja juuksemaski kasutamisele võiks kahjustatud juukseid toetada ka juustesse jäetavate juukseõlidega. Kuivadele ja kahjustatud juustele sobivad eriti hästi makadaamia, seesami ja babassu puu õlid. Juukseõlid annavad juustele ilusa sära ning tekitavad juustele lipiidse kihi, mis kaitseb juuksekarva ja aitab säilitada selle niiskust.

Kindlasti tuleks võimaluse korral vältida juuste kuumtöötlemist — kasuta fööni külmema õhu režiimiga, veel parem kui loobud fööni kasutamisest. Märgade juuste mähkimine karedatesse froteerätikutesse ei ole samuti soovitatav, kuna riide kare pind võib kergelt karvastruktuuri lõhkuda.

Juuste kasvatamine nõuab kehalt palju energiat ja teine kord võib ebapiisava kasvu põhjuseks olla vajalike toiteainete nappus kehas.

Olulised ained juustele on tsink, biotiin, vask ning omega-3 ja 6 rasvhapped. Proovi juuksekasvu soodustavaid toidulisandeid.