Alustasite ettevõtlusega palgatöö kõrvalt 10 aastat tagasi. Milline on tänane seis?

Kaks aastat tagasi loobusin täielikult palgatööst. Olen tegelikult seda teinud kaks korda. Esimene kord loobusin palgatööst aastal 2010. Selleks hetkeks töötas minu raamatupidamisfirma selliselt, et mul tekkis võimalus luua endale sissetulek. Kuid poolteist aastat hiljem läksin tagasi palgatööle, sest pakkumine, mis mulle tehti, oli palju huvitavam raamatupidamistööst. Tänaseks on mu tegevusvaldkond oluliselt muutunud.

Minu esimene äri, raamatupidamisteenus, oli olemuselt palgatööga sarnane: stabiilne ja turvaline. Tänasel hetkel olen ettevõtluskoolitaja ja ettevõtlusportaali Hakkanettevotjaks.ee looja, mis on olemuselt palju ebastabiilsem ja riskirohkem valdkond. Minu jaoks tähendab see, et ettevõtlusega tegelemine palgatöö kõrvalt aitas mul kasvada ettevõtjaks, kes julgeb riske võtta.

Algselt palgatöö kõrvalt ettevõtlusega tegelemine ei olnud nii kõrgete riskidega ja seetõttu ongi minu soov toetada inimesi ja motiveerida neid tegutsema. Palgatöö kõrvalt ettevõtluse proovimine on tunduvalt turvalisem, kuna aitab tutvuda ettevõtlustega.

Kui praegu peaks andma nõu inimestele, kes seda lugu loevad, siis ongi ainult kaks viisi. Üks viis on alustada ettevõtlusega, pühenduda sellele täielikult ja lõpetada palgatöö, mis on üpris suur risk, sest meil kõigil on teatud vajadused, mida rahaga peame rahuldama, iga päeva nii-öelda ellujäämisprogramm. Teine viis on alustada ettevõtlusega palgatöö kõrvalt. Kumba versiooni ja kellele julgete oma kogemuse põhjal soovitada?

Üldiselt sõltub see äriideest, kuna iga äriideega ei ole võimalik alustada palgatöö kõrvalt. Samas ettevõtja üheks oluliseks omaduseks on mõelda lahenduste-, mitte takistustepõhiselt. Seega usun, et kui inimene väga tahab, siis on kõik võimalik. Käisin aastaid tagasi Luksembourgis ettevõtluskoolitusel, kus küsisin sealse riskiinvestori käest, kas ettevõtlusega alustades peaks palgatööst loobuma või mitte. Ka tema ütles, et ettevõtlusega peaks tegelema palgatöö kõrvalt nii kaua kui võimalik. Ettevõtlus on pidevalt muutuv, sisaldades mõjutajaid, millest ilma kogemuseta me lihtsalt ei ole teadlikud ja seetõttu ongi parem alguses teha seda palgatöö kõrvalt. See võimaldab ka madalate riskidega saada selgust, kas ettevõtlus on üldse inimese jaoks. Kõrvaltvaatajana võime selle liigselt ära idealiseerida. Seega arvan, et tark ettevõtja alustab ettevõtlusega palgatöö kõrvalt.

Siin on ka üks oluline nüanss: kas isiksuse omadus või õpitav omadus. Ka see nõuab väga suurt distsipliini. Oletame, et käin tööl kella 8-17. Seda aega ma ju ei tohi võtta selle tööandja arvelt, mis tähendab, et mul on õhtuti tund või kaks oma asjade ajamiseks. Kuidas teie selle distsipliini leidsite?

Ajaplaneerimine on väga oluline. Ettevõtlus konkureerib inimese vaba ajaga ja see on väga suur väljakutse võtta aega ettevõtluseks. Prioriteetide seadmist ja ajaplaneerimist toetab eelkõige usk sellesse, mida ma teen ja miks ma seda teen. See loob sisemist motivatsiooni valikute tegemiseks. Teiseks aitab ajaplaneerimist selgete eesmärkide seadmine. Eesmärgid peavad olema realistlikud, kuna tänu eduelamusele kasvab enesekindlus ja vähenevad hirmud tundmatuse eest.

Mis on lisaks isiklikule 10 aasta kogemusele kõige vägevamad võidud? Olete ka kordagi oma otsust kahetsenud?

On olnud tõusud ja mõõnad, kuid kahetsenud ei ole. Me näeme sageli edulugusid, kuid ei näe ebaõnnestumisi. Ka mulle on öeldud, et sul ju läheb nii hästi. Tegelikkuses nii ei ole, tulemuste taga on palju ebaõnnestumisi. Näiteks eelmisel aastal tegelesin kolm kuud ühe projektiga, mida ei saanudki ellu viia.

Eredamad eduelamused on olnud need, et minu loodud tooted lähevad klientidele korda. Esimene kõige suurem eduelamus oligi see, et peale palgatööst loobumist tekkisid mul lojaalsed kliendid, kes uskusid minusse. Minu esimesele koolitusele registreeris üle 50 inimese ja plaanitud ühe grupi asemel tekkis kuus gruppi.

Teine eduelamus sündis mõõna tõttu. Tänu lühiajalisele ebaedule hakkasin otsima lahendusi eristumiseks teistest ettevõtetest. Seega otsustasin luua ettevõtlusportaali. Head meelt teeb see, et kliendid on selle väga hästi vastu võtnud.

Te korraldate maikuus ka ettevõtluskonverentsi, mille pealkiri ongi „Ettevõtjaks palgatöö kõrvalt“. Mis on selle konverentsi põhiline missioon?

Põhiline missioon on praktiliste kogemuste abil jagada infot, oskusi ja soovitusi ettevõtlusega alustamiseks ja oma väikeettevõtte arendamiseks. Konverentsi esinejad, kes on oma ala professionaalid, jagavad nõuandeid tulemusteni jõudmiseks. Olen küsinud osalejatelt ootusi konverentsi osas ja saadan need esinejatele, kes võtavad seda kindlasti arvesse. Konverents on mõeldud nii alustavatele kui ka tegutsevatele väikeettevõtjatele. Kuna ettevõtlus sisaldab pidevalt uusi algusi, siis sisaldab konverents nii inspiratsiooni kui ka praktilisi soovitusi unistusteni ja tulemusteni jõudmiseks.