1. Kaardista transpordile minevad kulud

Tihtipeale ei pane me isegi tähele kui suured on meie igakuised transpordikulud. Eriti salakavalad on taksokulud, mis kuhjuvad kolme-nelja euroste maksete näol, kuid kokkuvõttes moodustavad kuu lõikes arvestatava summa. Nii mõnigi kord on tegemist mugavusvalikuga, et mitte sõita ühistranspordiga või sama distants hoopis kõndida. Samamoodi tehakse mugavussõite ka autoga. Kas iga päev on vaja autoga kontorisse sõita või võiks sama distantsi hoopis jalutada?

Seega, kõige esimeseks soovituseks on kaardistada kõik transpordile minevad kulud vähemalt nädala aja jooksul. Pärast seda avaneb sulle märksa parem ülevaade ja näed selgemini, mille arvelt saaksid raha säästa.

2. Kõnni võimalikult palju jalgsi

Millal vajad sina autot? Kas igapäevaselt tööle sõitmiseks? Nädalavahetusel maale minemiseks? Või hoopis selleks, et poest nädala toit osta? Ehk on võimalik mõni tegevus asendada hoopis kõndimisega? Kevad on parim aeg selleks, et rohkem jala liikuda. Miks mitte proovida liituda #Kogumispäeviku väljakutsega ja kõndida tööle koos mõne kolleegiga? Maale minekuks pole alati vaja oma autot, ehk mõjub värskendavalt hoopis see, kui võtta kas ise või kogu perega ette rongisõit? Kui vähegi võimalik, võiksid näiteks toidu tellida hoopis e-poest, millega säästaksid nii aega kui ka raha.

3. Jälgi kütusehindasid

Tihtipeale pole aga võimalik autosõite kärpida, sest inimene elab maal või siis ei pääse ta sihtkohta ühelgi muul moel kui takso või oma autoga. Kui tegemist on oma autoga, siis soovitavad grupi liikmed tankida kas pühapäeva õhtul või esmaspäeva hommikul, sest siis on kütusehinnad odavamad. Kütusehindasid soovitatakse jälgida Waze-rakendusest. Lisaks soovitatakse teha ka kütusefirma sooduskaart. See ei pruugi küll igapäevaselt näidata meeletut säästu, kuid aasta lõikes koguneb taaskord arvestatav summa.

4. Muuda autosõit efektiivsemaks

Sageli sõidame autoga päeva jooksul mitu korda, mõtlemata sellele, et tegelikult saaks ühe korraga kõik vajalikud käigud tehtud. Kui autoga sõita, siis proovi seda teha võimalikult

efektiivselt. Kasvõi näiteks tööle sõites - ehk oleks võimalik mõni kolleeg oma auto peale võtta ja kulusid jagada? Ja kui sõita linna kinno või teatrisse, siis ehk oleks mõistlikum minna ühistranspordi või taksoga ja jätta parkimistasu kulutamata? "Kui mul on vaja autoga liikuda, siis planeerin võimalikult palju käike ühele päevale, see tähendab seda, et mõtlen logistika läbi," tõi üks grupi liige näite.

Tasub mõelda ka sellele, mis autoga sa üldse sõidad. Ehk oleks mõistlikum vahetada see ökonoomsema variandi vastu? "Mina ostsin eelmisel aastal väiksema auto (bensiini võtab 2 korda vähem, varem 12l/nüüd 5,7 l/100), lisaks kasutasin tööandja võimalust teha tööd mitte peakontoris, vaid kodule lähemal. Säästan sellega päevas 10 km ja kuus 210 km. Peakontorisse sõidan bussiga ja seda vaid korra nädalas," tõi üks grupi liige näite oma harjumuste muutmisest.

5. Võimalusel loobu autost

Kõige raskem on kahtlemata isiklikust autost loobuda. Samas on grupi liikmete seas väga palju neid, kes on selle valiku teinud. Kõikvõimalikud sõidujagamisteenused nagu Bolt ja Uber tulevad kokkuvõttes tihtipeale soodsamad kui oma auto omamine. Üks grupi liige tõi näite, et Stockholmis peetakse ühte autot mitme pere peale. "Mina loobusin autost, sest tegin kalkulatsioonid ja nägin, et Boltiga sõit tuleb mulle kokkuvõttes odavam. Elu on näidanud, et kui auto on olemas, siis ka sõidad sellega," kirjutas üks grupi liige.

Alternatiivina võiksid kasutusele võtta hoopis jalgratta, mis on oluliselt soodsam ja tervislikum valik. Üks grupi liige soovitas teha see sõiduvahend enda jaoks võimalikult mugavaks. "Näiteks panin enda jalgrattale poekottide jaoks hea suure korvi ja tellisin ka koerale oma korvi," kirjutas ta.

6. Jaga sõite

Facebookist võib leida mitmeid gruppe, mis viivad kokku autojuhte ja reisijaid, kes soovivad sõita samal marsruudil, pakkudes alternatiivi ühistranspordile ja hääletamisele. Näiteks on populaarne grupp Tallinn-Tartu suunal, kuhu võivad postitada nii autojuhid, kellel on vabu kohti kui sõitjad, kes kohti otsivad. „Kui tihti sõita vahemaad Tallinn-Tartu või vastupidi, siis on selleks FB grupp Tartu - Tallinn - Tartu. Üks ots on 5€. Võrdlemiseks, bussiga ja rongiga tavaliselt 8-12€. Muidugi on vahetevahel ka soodsamaid hindu", avaldas üks grupi liige.

Kui soovid veel kasulikke nippe, kuidas säästa, koguda ja investeerida, siis liitu #Kogumispäeviku grupiga Facebook´is