Väidetavalt olla teatripedagoog Voldemar Panso käskinud lavakas üliõpilastel kõige tavalisemat neljajalgset lauda kirjeldada. Seejärel öelnud ta üliõpilasele, et mine nüüd sellesama laua alla ja kirjelda, mida sa näed. Nähtu kirjeldus erines totaalselt varasemast, kuigi kirjeldatav objekt oli sama. Kõik sõltub asukohast!

Paadimatk

Samamoodi oli minuga siis, kui aastate eest esimest korda elus kummipaadimatkale sattusin. Jõge oleme ju kõik näinud – kaldalt. Aga see pilt, mida näeb vee pealt, erineb märgatavalt. Vahel katab jõe kõrgemaid kaldaid lopsakas taimestik ja nii näed sa veel liueldes vaid klaarsinist taevast pea kohal ja rikkalikku taimestikku kallastel. Vahel, kui juhtume mõnest üksikust külast mööduma, on kaugusest kuulda koerte klähvimist. Ja siis jälle vaikus. Õngemehed vaimustuvad kalapüügist, keegi loeb raamatut, mõni ei tee midagi – päike, see hakkab ju ise peale. Vahepeal aerutame, kiirema vooluga kohtades kannab jõevesi meid ise edasi.
.

Väga palju on minult heitunult küsitud: paat läheb ju ümber ja vesi on märg. Mina ei kujuta ette, kui suur peab olema jõud ja tahtmine, et kummipaati ümber saaks ajada. Niisama see igatahes kummuli ei lähe. Pole aastate jooksul ükski meie seltskonna paat läinud. Ja väikesed kärestikud toovad ainult natuke põnevust. Vältida võiks kivi otsa sõitmist. Esiteks – kivi otsast on veidi tülikas minema saada, teiseks – paat võib katki minna.

Paadimatk

Kummipaadimatka logistika
Parim ja lihtsaim viis on mõistagi see, kui teid tuuakse koos kogu varustusega – paadid, telgid, magamisvarustus ja muu sarnane – matka alguspunkti ja hiljem, matka lõpus, tuleb teile keegi ka vastu. Aga kui sellist mugavat transpordivõimalust ei ole, saab teha nii, et ühe auto viite matka lõpp-punkti, ülejäänud autod jäävad paadimatka alguspunkti. Nii saab paadimatka lõppedes viia selle autoga kõik juhid alguspunkti oma autode juurde ja need sõidavad igaüks ise enda varustusele lõpp-punkti järele. Või kui lõpp-punktis ootav auto on ruumikas, saab laadida paadid ja kogu varustuse selle peale, ning viia alguspunkti, kus teised autod ees ootamas.

Väike vaheldus rahulikule kulgemisele

Võib tekkida kahtlus, et kuidas ma ikka oma auto keset metsa suvalise kuuse alla kolmeks päevaks jätan, kui ise paadimatkal olen. Et ikka leidub mõni kurikael, kes seda märkab.
Soovitus on leida mõni talu, mille lahke pererahvas lubab autod oma aia taha või suisa enda territooriumile parkida.
Umbes kümne aasta jooksul, mil meie seltskond selliseid paadimatku on harrastanud, pole olnud mitte kordagi juhust, kus meid oleks kuri peremees taluhoovist välja ajanud või poleks lastud autosid sinna jätta. Tihti lubatakse lausa silm peal hoida.
Ja kunagi pole autodega midagi halba juhtunud.

Paadimatk

Mida paadimatkale kaasa võtta?
Loomulikult paat aerudega, pump paatide pumpamiseks – see võib olla mitme paadi peale üks. Ja et teie matk tuksi ei läheks, ärge unustage paadi parandamise komplekti. Kui paat katki läheb, saate kaldasse tõmmata, veesõiduki ära parandada ja matka jätkata. Tõsi, aastate jooksul on seda meie seltskonnast vaja läinud ainult ühel paadil üks kord, aga hea, kui see kaasas on.
Kindlasti peaks vähemalt ühes paadis olema väike (kokkupandav) saag. Praktika näitab et vahel on jõgede peal keegi hea inimene mahalangenud puud ära saaginud just nii laialt, et kanuu mahub läbi, aga kummipaadi jaoks on seda vähe.

Jõel

Ülejäänud varustuse kohta kehtib lihtne reegel: mida vähem, seda parem ja see, mis on, olgu võimalikult kerge. Seda kahel põhjusel: endal kergem aerutada ja kui satub ette mõni tamm või läbisaagimiseks liiga suur puu, on paadi ja varustuse ületassimine kergem.
Enne kui paadi veele lükkate, saagige endale lepavõsast kaasa umbes kahe ja poole meetri pikkune toigas – te tänate ennast selle eest siis, kui aerusid ei saa kasutada. Nii võib olla vesi kohati liiga madal aerutamiseks või on vaja paat kaldast eemale tõukata.
Kui teate, et lähete piirkonda, kus asustus puudub, ja te ei ole jõevee puhtuses kindel, tuleks kaasa võtta ka joogiks ja söögi tegemiseks vajaminev vesi. Et kaalu oleks vähem, on mõistlik võtta nii palju toitu kuivainetena kui võimalik. Kui seltskonnas on mõni kalamees, saab õhtusöögiks nautida värsket, lõkkel grillitud kala. Et rasket grillahju paadimatkale kaasa ei vea, on abiks kerged ühekordsed alused. Veel parem, kui teie marsruudile jääb näiteks mõni ametlik lõkkekoht.
Paadimatk

Millised jõed sobivad paadimatkaks?
Kõik, kus on piisavalt vett. Jõe valik sõltub sellest, mis on teie matka eesmärk. Kui eelkõige on soov saada füüsilist koormust vabas õhus, on hea valik suurem-laiem ja vaiksema vooluga jõgi – saab aerutada nii et küll. Kui peamine eesmärk on kala püüda, valite mõistagi jõed, kus kala on, ja aja, millal kalapüük lubatud.

.

Kui te aga tahate ennast välja lülitada oma argirutiinist ja loodust nautida, on mõistlik valida jõgi, mis pole väga lai ja mis kulgeb läbi looduslikult kaunite kohtade. Või lookleb hoopiski sellistes kõrvalistes paikades, kuhu teed ei vii ja kuhu ühegi muu transpordiga ligi ei saa. Nii võib õnnestuda kulgeda tükk aega ilma, et kohtaksite teist inimest. Ainult ehe loodus.

Jõel

Oleme paatidega kulgenud näiteks Navesti, Halliste, Põltsamaa, Pärnu, Pedja, Ahja, Koiva jõel – kõike kohe ei mäletagi. Viimane kannab Läti poolel nime Gauja ja seal oli matk nii väga looduskaunis. Taevaskoja liivaseljandikku tead? Aga Gauja kaldaid ääristavad kordi suuremad püstloodis liivaseinad ja nii kilomeetrite pikkuselt.
Vahel juhtub ka nii...

Millist eeltööd on matkaks vaja teha?
Tuleb uurida, milline on parasjagu veetase. Mõistlik on helistada selleks konkreetse piirkonna mõnda turismitalusse. Koht, kus paadid vette lasta, võiks olla maantee lähedal, mõne silla juures – nii on varustuse jõkke tassimisega vähem vaeva.
Marsruudi valimiseks, matka pikkuse, samuti algus- ja lõpp-punkti määramiseks on hea kasutada Google Mapsi või maa-ameti kaarti. Kummipaatidega liikudes võib ühe päeva marsruudi pikkuseks arvestada orienteeruvalt 18–20 kilomeetrit. Saab ka nii, et osa seltskonnast liigub kanuu(de)ga, teised kummipaatidega. Aga tulenevalt liikumiskiirustest võib juhtuda, et seltskond pudeneb liiga laiali.

Paadi-limbo

Kõik, mille jaksasid siia tuua, selle jaksad ka ära viia
Esimest korda nägin sellist kirja aastate eest Põhja-Soomes, kui olin läbi vaikuse ja põlvini lume ühe mäekese otsa rühkinud.
Nii nagu on inimesele elus püsimiseks vajalik õhk, mida hingata, on looduses matkaja jaoks see mõte elementaarne ja iseenesest mõistetav.

.

Paadimatk

.