Mida vajad?

  • 50 g võid
  • 50 g peensuhkrut
  • 50 g kuldset siirupit
  • 50 g nisujahu
  • ½ tl jahvatatud ingverit
  • ½ tl riivitud sidrunikoort
  • 1 tl brändit (soovi korral)


Sulata kastrulis suhkur, siirup ja või, seejärel sega juurde jahu, ingver, sidrunikoor ja brändi ning sega korralikult läbi. Tõsta tainas teelusikatäie kaupa rasvaga määritud küpsetusplaadile, paiguta kuhilad üksteisest 7 cm kaugusele. Küpseta mõõduka kuumusega ahjus (180 °C) umbes 10 minutit. Jäta mõneks minutiks plaadile „tarduma”, siis võta plaadilt ja keera ümber puulusikavarre rulli, et anda iseloomulik toru kuju. Enne karpi panemist lase torudel jahtuda.

Retsept pärineb Jocasta Innes raamatust "Maaköök", mis on meeleolukas tagasipõige aegadesse, kui toit tehti viimseni valmis kodus, ja annab ilmekalt aimu, kuidas see tol ammusel ajal toimus. Kas mäletad veel lapsepõlveaegseid õhtusööke maal: värskelt suitsutatud kala, kodus küpsetatud saia, omatehtud moose-küpsiseid-kooke ja seda, kuidas kogu pere köögilaua taga kokku sai?