Tänapäeva kiire elutempo juures tundub väsimus olevat sümptom, ilma milleta enam elu ettegi ei kujuta. Loomulikult on kõik inimesed väsinud ja kurnatud peale pikka tööpäeva, kuid kui sa tunned seda pidevalt, ei ole see enam normaalne. Väsimus ei peaks olema tunne, mis saadab sind hommikust õhtuni.

Kui sa siiski oled pikemat aega tundnud, et ükski päev ei möödu ilma väsinud olekuta, oleks aeg minna perearsti juurde. On mitmeid tegureid, mis võivad väsimust soodustada.

Kui sa tunned end loiuna ja märkad, et see mõjutab juba su igapäevaelu, peaks arstiga rääkima toitumisest. Inimesed, kes on taimetoitlased või veganid, vaevlevad tihti enda teadmata B12-vitamiini puuduse käes, mis annab endast märku väsimuse või tundetute jalgade ja käte kaudu. Samuti tunneb väsimuse kaudu ära ka rauapuuduse, mis võib pikema aja vältel areneda aneemiaks. Raud aitab toota hemoglobiini, valku punastes verelibledes, mis aitab kogu kehas hapnikku transportida. Kui seda ei ole piisavalt, võib tekkida nõrkus või õhupuudus.

Ka suure hulga ebatervislike süsivesikute söömist puu- ja köögiviljade asemel peetakse väsimuse põhjustajaks. Kuid kõige suurem faktor on dehüdratsioon. Vedelikupuudus tekib kehas väga kiiresti. Higistamine, ebapiisav vee joomine, alkoholi ja kofeiini ületarvitamine vähendab verevarustust ja tekitab väsimust.

Peale toitumise tasuks naistel arstiga arutada oma igakuist menstruaaltsüklit ning kõiki tarvitatavaid ravimeid ja vitamiine. Naised võivad kogeda väsimust raske menstruatsiooni tagajärjel või mõne ravimi kõrvaltoimel.

Kui lisaks väsimusele on toimunud su kehas veel mõned muutused, näiteks seletamatu kaalutõus, kõhukinnisus või meeleoluhäired, palju arstil kontrollida oma kilpnääret. Mõnikord võib immuunsüsteem rünnata kilpnääret, mille tagajärjel ei saa kilpnääre toota piisavalt vajalikke hormoone. Meeleoluhäireid on sellepärast vajalik arstile mainida, et niimoodi on võimalik avastada varajast depressiooni. Mida varem saad sina ise või su arst depressioonile jälile, seda lihtsam on seda ravida ja seda vähem pead kannatama.

Allikas: Popsugar