Kordan: me saame toidust midagi hoopis rohke­mat kui vaid kaloreid. Muidugi, seal on toit- ja mineraalained, lisaained, aga qi? Me saame toidust kõikvõimalikke varjatud energia vorme, mitte ainult kaloreid, mida põletada. Kogu elu ühendatus tähendab alati energia ja teadvuse ülekandumist. Me toitume inimestest, kellega me ennast ümbritseme; raama­tutest, mida loeme; etendustest, mida vaatame, ja keskkonnast, kus elame. Me kõik oleme osa universumi intellektist, mis aitab meil tunda end seotuna, üksteisega ühendatuna ja pulbitsevalt elus. Kõik on elus ja teadvusest tulvil.

Idamaised tavad

Qigong

Kui ma ütlen, et on olemas harjutused, mis tekitavad parema enesetunde, annavad energiat ja selgust, suurendavad paindu­vust, parandavad immuunsust ja annavad elujõudu juurde, kas sa teeksid neid? Laseme siis käia!

Sõnasõnalises tõlkes tähendab qigong energiatööd ja see peaks olema sinu tegutsemise aluseks. Kuna me elame nii vai­mustaval ajal, on hoopis parem neid harjutusi näidata, selle asemel, et kirjelduste abil edasi anda. Mine leheküljele theurbanmonk.com/resources/ch3, kus saad tasuta juurdepääsu sobilikele qigong’i harjutustele (1. ja 2. tase). Sealt saab videod telefoni, tahvelarvutisse või arvutisse laadida või vaadata voogedastusena telekast või muust seadmest. Põhimõtteliselt tegin õppimise seal võimalikult lihtsaks, aga teabele juurdepääsu on siiski vaja. Kui juhtud olema inimene, kes soovib samm-sam­mult selgitusi lugeda, siis on needki sinna lisatud.

Alusta hommikul esimese tasemega ja kui suudad, tee õhtul teise taseme harjutusi. Sel moel edendad hommikul yang’i ja õhtul yin’i ning saavutad elus tasakaalu. Nii on oodata energia juurdevoolu, aga pea meeles, et inimestel, kelle neerupealised on väga kurnatud, kulub selleks rohkem aega. Need harjutu­sed teevad sulle head, nii et suhtu nendesse vastavalt. Harjuta teadlikult. Leia harjutuste jaoks aega ja pane tähele, kui palju paremini sa hakkad ennast tundma. Elujõud kasvab — küll näed, kui suurepärane investeering see on.

Toniseerivad ürdid

Tuhandeid aastaid on toniseerivad ürdid aidanud inimestel elujõudu taastada ja edendada. Siin all on nimekiri adapto­geensete omadustega ürtidest. See tähendab, et need ravim­taimed reguleerivad organismi funktsioone ja annavad seda, mida parasjagu vaja. Kui vaja, ergutavad; kui vaja rahustavad. See on harukordselt põnev ürtide kategooria, mis annab tun­nistust taimede geniaalsest loomulikust intelligentsusest. Kõiki neid taimi saab manustada teena. Paljud tootjad müüvad neid vees lahustuva pulbrina. Traditsioonilise meetodi järgi hau­tatakse taimi paar tundi savipotis, misjärel valatakse vedelik pealt ära — see ongi ravimtee.

Ženšenn. Sellel ravimtaimede kuningaks peetaval taimel on võimsad qi’d tekitavad omadused. Vastavalt vajadusele kasutatakse eri liiki ženšenni. Punane ženšenn on olemuselt pigem yang, see stimuleerib ja ergutab närvisüsteemi, samas kui Ameerika ženšenn kipub olema rohkem yin ja taastav. Pal­jud taimetargad kasutavad individuaalse koostise loomiseks mitme juure kombinatsioone. Huvitava ääremärkusena võiks nimetada, et aktiivsed koostisained, millel on teadaolevalt kõige enam meditsiinilisi omadusi, on ženšenni juures leidu­vad ginsenosiidid. Mida raskemates tingimustes taim kasvab ja mida rohkem ta peab ellujäämise eest võitlema, seda suurem on ginsenosiidide sisaldus ja tugevamad taime raviomadused. Lääneliku mungana kohtad niisugust arengut mujalgi (kung fu’s).

Ashwagandha (uimastav juustumari). See on üks võimsa­maid taimi India ajurvedaravis, mida on kasutatud iidsetest aegadest peale erinevate haiguste puhul; eriti tuntud on selle taastavad omadused. Ka see on adaptogeen, mis aitab stressi maandada, parandab immuunsust, taastab jõudu ja stabilisee­rib veresuhkrutaset.

Reishi. Immuunsüsteemi tugevdav seen, mida on kasuta­tud toniseerivas taimeravis juba tuhandeid aastaid. Seda on põhjalikult uuritud ja selle tulemusel on selgunud, et reishi stimuleerib ajuneuronite tegevust, hävitab vähirakke ja takis­tab rasva tekkimist ülekaaluliste inimeste organismis. See seen kaitseb mitokondrite DNA-d ja stimuleerib pikaealisuse geeni toimimist.

Astragalus (hundihammas). Kasutatakse sageli koos žen­šenniga, samuti üks peamisi Hiina toniseeriva taimeravi kom­ponente. Tugevdab immuunsust, suurendab qi’d, parandab vastupidavust ja soodustab seedimist. Viimasel ajal on see leidnud tõhusat kasutamist diureetikumina südamehaiguste korral. Kui soovid kasutada, konsulteeri hea arstiga.

Rhodiola (kuldjuur). Kasvab väga kõrgel Euroopa ja Aasia arktilistes piirkondades. Toniseeriva adaptogeenina on seda Venemaal ja Aasias aastaid kasutatud. Aitab ära hoida väsi­must, stressi ja hapnikupuuduse kahjulikku mõju. Kasutasin seda ise Nepalis mäehaiguse vastu ja energiataseme tõstmi­seks.

Tavapärased retseptid. Enamiku taimsete toonikute val­mistamisel lähtutakse individuaalsest tervislikust seisundist. Kui tead, millist abi vajad või millised energiad sul organismis paigast ära on, siis saad valmistada sellise koostisega tooniku, mis sobib just sulle. Adaptogeene on lihtne kasutada, need on mitmekülgsed ja sobivad peaaegu kõikidele, aga ravimtaimede puhul pead täpselt teadma, mida teed, või küsima nõu kelleltki, kes teab. Materjalide juures annan näpunäiteid ravimtaimede koduseks kasutamiseks.

Joo oma toitu

Munk sööb peamiselt köögivilja, riisi ja lahjat liha (kui üldse). Tänapäeva toit pole enam see, mida inimesed sadu aastaid tagasi sõid — tuleks lihtsuse juurde tagasi pöörduda. Nüüdis­aegse toitumise kaks peamist viga on toidu vilets kvaliteet ja liigne kogus. Me sööme end kurguni täis ega peatu, et vahepeal seedida.

Söö, kuni kõht on pooltäis, ja oota siis 5 kuni 10 minutit.

Tavaliselt piisab sellest küllastustunde tekitamiseks ja sa võid söögikorra lõpetatuks lugeda. See aitab ka üsna mitmest soovimatust kilost vabaneda. Samuti võimaldab see kehal eri­tada sobivas koguses seedeensüüme, panna maomahla tööle ja käivitada seedeprotsessi ilma seedeelundkonda liigselt koor­mamata. Suurepärane viis, kuidas vähem süüa, rohkem toit­aineid omandada ja söögiga lähemalt tutvust teha, on õppida põhjalikult närima. See on lihtne: loe kokku, mitu korda iga suutäit või palukest närid. Esialgu piisab kümnest korrast. Tean inimesi, kes mäluvad iga suutäit 20 või koguni 36 korda.

Niisiis, toit peaks olema kerge, energiarikas ja lihtne ning sellest peaks olema kerge toitaineid kätte saada. Niisugune söök on toitev, aga ei tekita samas liigset koormust seedeorga­nitele, mis omakorda aeglustab kõikide organite tööd ja muu­dab inimese uniseks.

Millal veel suppi süüakse? Sageli haiguse ajal. Vanaema kanasupp aitab, sest toit on ette ära lõhustatud ehk n-ö eel­seeditud ja see aitab kiiremini terveks saada. Teisisõnu, kuu­mus on toidu juba osaliselt lõhustanud ja seedeelundid peavad seega vähem pingutama. Kui organismi esmane ülesanne on haigusega võidelda, siis on vaja, et kogu energia oleks sinna suunatud. Kui esiplaanil on võitlus haigusega, pole vaja ener­giat eesliinilt mujale suunata ja sellepärast ongi supp suure­pärane ravim. Seda võiks tihedaminigi süüa! Miks mitte süüa suppi, et väsinud ja valutava keha koormat kergendada, veidi energiat vabastada ja tunda ennast siis paremini?

Söö kord nädalas nii, nagu sööd haiguse ajal.

Supi söömine kord nädalas on üks paastumise vorme, nime­tagem seda seedimispaastuks. See annab maole, kõhunäärmele ja soolestikule veidi hõlpu, et need saaksid hinge tõmmata ja toimida pärast paremini. Tahke toidu asendamine vedelaga kord nädalas annab organismile puhkust, mida see taastumi­seks vajab, ja tervendab soole sisepinda. Mina lisan supile kon­dipuljongit, toniseerivaid ürte ja ravimtaimi, pannes need enda kasuks tööle. See on suurepärane viis kasutada toitu ravimina ja Aasias on see traditsioon jätkuvalt elus. Raamatu lõpus mater­jalide all on kaks suurepärast retsepti, mida võiksid proovida.

Leia supile oma elus kindel koht ja sa näed, kui palju see aitab energiat vabastada. Energiavoo vallandamise võtmeks on toidu kasutamine ravimina ja teave selle kohta.