Ehkki ma olen hommikuinimene, ei ole ka minu hommikud vennad (ega õed), seda eriti suvel. Suvel on ka mul soodumus pikalt voodis vedeleda ja üldse mitte üles tõusta. Samas ei ole ma tegelikult hilise ärkamisega üldsegi mitte rahul, sest esiteks tekitab see tunde, et järelejäänud päev on liiga lühike ja teiseks võtan ma selle aja hiljem oma öö arvelt tagasi. Seega loon ma nii juba üht nõiaringi, milles ma tegelikult olla ei taha.

Olen alati tahtnud katsetada igahommikust külma dušši ja võtsin selle sel suvel ette, et midagi uut proovida, mis voodist välja ajaks. Olles seda nüüd juba nädalaid katsetanud, olen sajaprotsendiliselt valmis jätkama, sest see on saanud asendamatuks päeva käimalükkajaks.

Nagu iga teise väljakutsega, on esimestel kordadel ennekõike vaja vastu astuda oma meelele, mis selliseks muutuseks valmis ei ole. Kui aga keha juba harjuma hakkab, ei ole meelel ka enam peale „jah“-sõna suurt midagi öelda.

Niisiis, minu päev algab nii, et ma astun voodist välja duširuumi, õlitan end mandliõliga sisse (võib kasutada ka seesamiõli või oliivõli, peaasi, et õli, et panna vereringe tööle ja samas hoida kudedes kehasoojust) ning siis otse külma duši alla. Esimestel kordadel võib vesi olla alguses kergelt leige ning siis, kui keha juba harjunud on, võib kraani ka täiesti külma peale keerata. Kuna külma duši all seista on päris väljakutsuv, täidan ma seal harilikult aega väikse hommikuse tantsu ja massaaźiga. Ja peale mõneminutilist aktsiooni astun duši alt välja, hõõrun keha rätikuga kuivaks ja soojaks, panen hommikumantli selga ja lahkun protseduurilt. Tunne on, nagu oleks piparmündipõllul rullunud. Ja keha ja meel on värsked ja täiesti ärkvel!

On mõned reeglid — külma dušši ei soovitata teha päevade ja raseduse ajal ning pead ei soovitata märjaks teha, kuna nii kaotab keha liigselt soojust. Samas on suvi (ja miks mitte ka talv) ideaalne aeg duśi asemel mõnd veekogu kasutada ja siis on küll mõnus ka juuksed märjaks teha. Eks see olegi sisetunde küsimus. Lisaks ei ole veekogud meil ka suviti ilmselt nüüd nii külmad nagu seda on külm duśś.

Miks peaks keegi külma duši all käima?

Külmal dušil on lisaks üldisele keha ja naha värskendamisele ja kohvi asendamisele veel ridamisi positiivseid mõjusid, mis annavad sellele veel mitmekordselt väärtust juurde.

Soodustab kaalulangemist

Inimkeha sisaldab kaht tüüpi rasvkude — valget ja pruuni. Valge rasvkude koguneb, kui tarbime rohkem kaloreid, kui meie keha töötamiseks vajab, ning neid kaloreid ära ei kulutata. See rasvkude koguneb vöökohta, alaselga, kaela- ja reiepiirkonda ning sellest on kõige raskem lahti saada. Pruun rasvkude on „hea rasvkude”, mis toodab meie kehale vajalikku temperatuuri ning aktiveerub, kui me oleme karge külma käes. Külm dušš soodustab energiatagavarude kasutamist just pruunist rasvkoest.

Energiadoos kogu päevaks

Külm dušš on väga äkiline ärataja, kuid just tänu sellele saame päeva ja vere varakult käima lükata ja olla eesseisvateks väljakutseteks valmis. Tänu kergele šokile peab keha kiirelt tööle hakkama, süda asub kiiremini verd pumpama, pannes vere, hapniku ja energia võimsalt ringlema. Tänu sellele on energiatase terveks päevaks kõrge ja kõik asjad saavad tehtud (võib olla isegi homsed)!
Võin kinnitada, et tõesti on energiat kogu päevaks rohkem ning meeleolu kohe hommikul hea — ka siis, kui see enne tõusmist seda veel ei olnud.

Muudab juuksed terveks ja naha nooruslikuks

Kuum vesi pigem kuivatab nahka ja juukseid, külm vesi aga ergutab naha- ning juustepoore vältides nii nende ummistumist. Kui kuum vesi uhub kehalt loomuliku õli, siis külm vesi seda ei tee ning aitab seega keha mõnusalt pehme ja niisutatuna hoida.

Kuna ma kasutan ka mandliõli, siis ka see toetab naha pehmust ja hoiab kuivamise eest. Peale duśśi on nahal aga nooruslikkust, värskust ja kergust alati tunda — nagu peale jahedas vees ujumistki.

Parandab vereringet ja toetab immuunsüsteemi

Külm vesi parandab vereringet ja suunab rohkem verd ka meie elunditesse ja nende ümber, stimuleerib südametegevust ja seeläbi kogu keha heaolu. Külmal dušil on ka vererõhku alandav toime, veresooni puhastav toime ja kõige selle tõttu toetab ka immuunsüsteemi. Teadjad külmaveesõbrad teavad rääkida, et külmetus ei ole neid juba pikemat aega tabanud.

Aitab lihasvalu ja trennijärgse taastumise puhul

On mitmeid uuringuid, mis kinnitavad, et sportlased said tänu külmadele vannidele leevendust trennijärgsetele lihasvaludele ja need kiirendasid märkimisväärselt taastumist.

Vähendab stressi

Juba fakt, et oled valmis hüppama külma vette või duši alla annab su kehale ja meeltele märku, et sa oled valmis väljakutsetest läbi tulema ning see suurendab vastupidavust stressiolukordades ja toetab ka terviseprobleemidest läbitulemisel. Sellega olen ka mina nõus, sest see kõikvõimas eneseületamisetunne, mis peale hommikust külma duśśi valdab, saadab mind tõesti kogu päeva jooksul ning tänu sellele olen ka muudes valdkondades palju julgemaid samme tegema hakanud.

Aitab depressiooni puhul

Uuringud on näidanud, et külm dušš aitab leevendada depressiooni sümptomeid kuna külmaretseptorid saadavad ajusse lõpmatul hulgal impulsse. See mõjub kehale nagu antidepressant ja tõstab tuju. Lisaks ei ole uuringud näidanud ühtki negatiivset kõrvalmõju ega sõltuvusttekitavaid toimeid.

Igatahes on külm dušš või vesi kättesaadav kõigile ja tasub veel parema ja säravama ja nooruslikuma enesetunde nimel proovimist. Nii mina, Erik Orgu kui Hollywoodi näitleja Katherine Hepburn võime seda kinnitada. Ja ma olen kindel, et meid on veel.

Allikad: Medical Daily, Erikorgu.ee