Chance Ammirata proovis veipimist esimest korda keskkoolis, kokanduse tunnis. Peale esimest tõmmet hakkas ta kontrollimatult köhima, aga peale kahte järgmist oli ta juba sellest sõltuvuses. “Mõtlesin, et: “Oh, selle pärast te seda teetegi”,” avaldas tänaseks juba 18aastaseks saanud noormees Buzzfeed Newsile. “Ma tundsin seda mõnutunnet ning mul tekkis tunne nagu kogu ärevus ja stress lihtsalt kadus.”

Järgmisel nädalal avastas ta, et paljud teisedki tema klassikaaslased olid veipima hakanud. Ta laenas aeg-ajalt nende e-sigarette ning kasutas neid nii klassis kui ka tualettruumis. Siis, ühel eriti ärevust täis päeval, tundis ta vastupandamatut veipimissoovi, jooksis sõbra juurde ja tõmbas mahvi. “Sellest hetkest alates avastasin, et isegi, kui üritasin ilma selleta hakkama saada, oli see minu jaoks liig ja lõpuks ma ikka kuskilt selle mahvi tõmbasin ning jäin samasse lõksu, kuhu mu sõbradki,” rääkis Chance.

Maailmas on aina rohkem juhtumeid, kus veipimise sõltuvuses olevaid inimesi tabavad “müstilised kopsuhaigused”, mida seostataksegi e-sigareti kasutamisega ja vähemalt kuus inimest on surma saanud ning ka Chance on üks neist noortest, kes on selle halva harjumuse tõttu haiglasse sattunud. Seetõttu ongi ta otsustanud teisi omavanuseid hoiatada ja inspireerida neid veipimisest loobuma.

“Kõik mu sõbrad veipisid. Kõik mu keskkoolis olid sõltuvuses,” tunnistas Ammirata. “Ma teadsin ausalt palju rohkem teismelisi, kes veipisid, kui neid, kes seda ei teinud ning mõistsin, et pean sellest rääkima. Tundsin, et mul on kohustus oma sõpru hoiatada ja öelda neile, et nad peavad lõpetama.”

Ka 21aastane Cara Fraser on üks neist noortest, kellele veipimine halvasti on mõjunud: ta ei suutnud ühel päeval enam iseseisvalt hingata ja pandi seitsmeks päevaks kunstlikku koomasse. 2018. aasta märtsis soovitasid arstid tüdruku vanematel olla valmis kõige hullemaks, sest nad ei uskunud, et tüdruk sellest välja rabeleb.

Cara, kes oli tol ajal 19aastane, tunnistas uudistekanalile, et julges veipimisest rääkida alguses ainult oma lähimatele sõpradele ja vanematele, aga kui ta luges ka teiste samalaadsete juhtumite kohta, tundis ta, et ta peab teisi hoiatama. “Ma tahtsin väga kasvõi üht inimest aidata,” rääkis Cara, kes alustas veipimisega 17aastaselt. “See polnud raske mitte ainult füüsiliselt, vaid ka vaimselt ja ma ei tahaks, et keegi peaks sama kogema.”

Selle asemel, et aidata kõigest üht inimest, aitas ta palju rohkemaid. Kui ta oli postitanud oma loo Facebooki ja Instagrami, võtsid vähemalt üheksa inimest temaga ühendust ja lubasid, et jätavad veipimise maha. “Kui inimesed seda mulle ütlesid — ma isegi ei tea ju neid — olin väga uhke,” tunnistas Cara. “See pole kindlasti kerge, mistõttu see võttis mind sõnatuks.”

Fabian Castillo, kes alustas veipimisega alles möödunud detsembris, ei loobunud sellest harjumusest ka peale seda, kui ta ema oli tal palunud seda teha. Ta lihtsalt ei osanud arvata, et veipimisel võivad olla tõsised tagajärjed. Mõnda aega aitas see hoopis tal stressi leevendada, kuid ühel päeval tekkis tal raskusi hindamisega. Mõned päevad hiljem viidi ta juba haiglasse. "Vaatasin ennast ja nägin, kui palju stressi ma oma emale sellega tekitasin ning tundsin, et ma ei taha seda enam kellelegi teisele teha," tunnistas 19aastane noormees. "Ma tahan, et inimesed vaataksid mind ja võtaksid seda kui näidet, et kujutada ennast samas olukorras ette."

Castillo tunnistas, et hirm suremise ees tekitas temas veel rohkem sterssi ning sundis teda koolist, töölt ja laulmisest pausi võtma. Ta oli üheksa päeva kunstlikus koomas, kuid tema jaoks tundus see aeg nagu üheksa kuud. "Tundsin, et olen nii palju maha jäänud," rääkis ta. "Kõik oli pausi peal, sest ma otsustasin veipima hakata. Ma ei taha, et see juhtuks kellegi teisega. Et nad paneksid oma elu pausile, sest tahavad veipida."

Rohkem kui 450 inimest Ameerikas on kahjustanud veipimisega oma kopse nii tõsiselt, et on sattunud seetõttu haiglasse ning kuus inimest on tänaseks surnud. Algsed sümptomid sarnanevad ägedale kopsupõletikule: sul on raskusi hingamisega, köhid, tõuseb palavik, oled väsinud ja su hingamisteedes esineb häireid. Seni on see mõjutanud ennekõike just noorukeid ja kuni pole selge, mis seda põhjustab, soovitavad sealsed arstid e-sigareti kasutamisest loobuda.

Lapsevanemad, kas ka teie või teie lapsed suitsetavad e-sigareti? Või olete märganud veipimise hüppelist kasvu? Kuidas sellesse suhtute?

NNA Suitsuvaba Eesti kommentaar:
USAs aset leidnud juhtumid e-sigarettidega on põhjustanud mustal turul müüdavate psühhotroopsete kanepiõlide (THC) kasutamisega. Õli sisaldavaid vedelikke ei tohi e-sigarettidest mitte mingil juhul kasutada, sest õli jääb kopsu ja selle tulemusena tekivad hingamisraskused ning halvemal juhul, nagu Ameerikas näeme, võib see lõppeda surmaga.


“Sellistest ohtudest on aastaid räägitud, aga ka Eestis ei ole terviseametnikud neid tõsiselt võtnud ja toetanud reeglistiku loomist, mille tulemusel on ka meil sarnaste intsidentide toimumine suure tõenäosusega võimalikud,” ütles NNA Suitsuvaba Eesti juhatuse liige Ingmar Kurg.


Ingmar Kurg rõhutas, et e-sigarettides tohib kasutada vaid selleks ette nähtud vedelikke ning neid tuleb osta ametlikest poodidest. “Vaid nii saab kindel olla, et ostetud toode on läbinud Euroopa Liidus kohustusliku laboratoorse kontrolli, millega tagatakse vedelike

ja nendest tekkinud auru ohutus kasutajale. Kahjuks ei ole inimesed sellest alati kinni pidanud ning erinevatel põhjustel on kasutatud tundmatu päritoluga vedelikke, mis kujutavad kasutajate tervisele ohtu,” lisas Kurg.


Ingmar Kure hinnangul tuleb Terviseametnikel praeguses olukorras jagada kiiresti korrektset infot e-sigarettide ja nende ohutuse kohta, et vältida uusi õnnetusi. “Inimeste hirmutamine praeguses olukorras ei ole õige, valeinfo levitamine e-sigarettide kohta vähendab terviseametnike usaldusväärsust ja nende arvamust ei võeta enam tõsiselt ka teistsuguste õnnetusjuhtumite korral. Soovitused loobuda koheselt e-sigaretist tähendab sisuliselt soovitus naasta tavaliste sigarettide suitsetamise juurde. See on selgelt pahatahtlik soovitus, millega kahjustatakse Eesti inimeste tervist,” selgitas Kurg.


Teadusuuringud kinnitavad, et kasutades e-sigaretis selleks ette nähtud e-vedelikke on e-sigareti kasutamine vähemalt 95% vähem tervist kahjustav kui tavalise sigareti suitsetamine. “Kiiremas korras tuleb taastada olukord, kus laboratoorselt kontrollitud maitsestatud e-sigareti vedelikud oleksid taas lubatud ja täiskasvanud kasutajatele legaalselt kättesaadavad. Sellega tagatakse kõige kindlamalt e-sigareti kasutajate ohutus,”selgitas Kurg.


Ingmar Kurg tõi välja, et kõik USA terviseasutused ei ole teavet välja andes käitunud korrektselt, sest juhtumi tegelikke põhjuseid ei ole avaldatud ning haigestumiste ja surmajuhtumite põhjusena on nimetatud vaid tavapärast e-sigareti kasutamist. “Pooliku teabe

väljastamine ohustab e-sigareti kasutajaid, kes võivad selle tõttu liikuda tagasi suitsetamise juurde. E-sigarettide vastased ei pööra valede vedelike kasutamise ohtudele mingit tähelepanu ning kasutavad USAs toimunud õnnetusjuhtumeid selleks, et hirmutada inimesed e-sigaretist eemale. Esmapilgul võib see õige tunduda, sest e-sigareti ei ole mingi tervisetoode. Samas tuleb mõelda nendele miljonitele endistele suitsetajatele, kes just tänu e-sigaretile on suitsetamisest loobunud,” lisas Kurg.


Allikad: Fda.gov, athra.org.au, tobaccoanalysis.blogspot.com, vice.com
Nicorex Baltic OÜ juhatuse ja E-sigareti Kaupmeeste Liidu liige Toomas Viilo kommentaar:
Juhtumid on aset leidnud USAs, mille turul ei kehti regulatsioonid, mis on Euroopa turul rangelt nõutud. Nisamuti seostatakse paljude juhtumitega kanepi veipimist. Euroopa Liidu territooriumil, niisamuti Eestis kehtivad e-sigarettide ja e-vedelike koostise kohta karmid TPD nõuded. E-vedelikud peavad olema testitud ja registreeritud ühises andmebaasis.


E-sigarettide müük Eestis on alla 18aastastele keelatud. Küll aga saavad noored need kätte mustalt turult. Mustal turul liikuvate e-vedelikele karmid nõuded ja reeglid ei kehti. E-sigareti Kaupmeeste Liit ja Nicorex OÜ palub inimestel veenduda vedeliku päritolus, sest salaturul liikuvad tooted võivad olla ohtlikud. Võimalik, et tooted on vannitoas kokku segatud ning neile on lisatud suvalisi toidumaitseaineid, mis on tervisele kahjulikud.


E-sigaret ei ole mõeldud mittesuitsetajatele ja kindlasti mitte teismelistele, vaid täisealistele tubakasuitsust loobujatele. Ka nikotiinivaba e-vedelik on mõeldud endistele suitsetajatele. Endine suitsetaja, kes hakkab tavatubaka asemel e-sigareti kasutama, saab järk-järgult alandada e-vedeliku nikotiinitaset nikotiinivaba e-vedelikuni välja ning lõpuks e-sigaretist sootuks loobuda.


Lisaks tuleb ära märkida, et e-sigaretis tohib kasutada vaid selleks ettenähtud ametlikke e-vedelike ning kanepi veipimine Eestis on keelatud.