„Inimene, kelle hommikuseks rituaaliks on kalori- ja suhkrurikkad saiakesed, kogeb suure tõenäosusega järsku energialangust üsna kohe peale söömist ning seejärel on tema keha ebatervislikele ahvatlusele ka palju vastuvõtlikum,“ hoiatab Daily kaubamärgi all koolitoitlustust pakkuva Baltic Restaurants Estonia müügi- ja turundusjuht Tiiu Endrikson.

Toitlustaja soovitab just kiire elutempoga inimestel ja koolilastel varuda hommikul pisut lisaminuteid, et täisväärtuslikult ja tervislikult kõht täis süüa. Nimelt laevad õiged toiduvalikud keha pikemaks ajaks energiaga, ei luba kõhul kiiresti korisema hakata ning aitavad ka paremini keskenduda.

„Alati ei pea midagi uut ja uhket leiutama, vaid väikeste nippide ja nõksude abil saab ka klassikalise hommikusöögi veelgi toitvamaks muuta. Meie meelitame koolilapsi hommikust sööma hommikusöögikampaaniaga, mille raames saavad õpilased tutvuda hommikuti erinevate putrudega, mida rikkaliku lisandite valikuga veelgi tervislikumaks ja põnevamaks saab muuta. Loodame, et see aitab muuta hommikusöögi väärtuslikuks rutiiniks ka pere noorimatele.“

Et ka kodus saaks hommikusöögiga päevale energiarikka laengu anda, jagab toitlustaja kolme tuntud, kuid võimsat hommikusööki, mis hoiavad energiataseme kõikumatu, maitsemeeled rõõmsad ja isud kontrolli all vähemalt lõunani.

Puder

Puder on aegumatu klassika, mida saab rammusamaks muuta piima ja võiga, taimetoitlasele sobilikuks taimse piima ja pähklivõiga ning kiudainerohkeks energiapommiks puuviljade, pähklite ja seemnetega. Tõeliseks supertoiduks on aga tuttav kaer, mis sisaldab kiudainet nimega beetaglükaan. Viimane aitab vere kolesteroolitaset kontrolli all hoida. Lisaks leidub kaeras omega-3 rasvhappeid, magneesiumit ja kaaliumit. Et puder võimsaks kõhutäieks muuta, valmista see alati täisterahelvestest ning magususe lisamiseks võta suhkru asemel appi banaan või mesi. Kuna valgud on need, mis kõhu kauem täis hoiavad, valmista hommikupuder hoopis soolane, lisades podisevale pudrule kreemist kodujuustu või hoopis trennisõprade lemmikut munavalget.

Munad

Terviseentusiastid ja toidutargad nimetavad mune lausa supertoiduks, sest need sisaldavad rohkelt vitamiine, seleeni, fosforit, kaltsiumi ja tsinki. Lisaks on tegemist väga toitva toiduainega, mida saab praadida, keeta ja erinevate muude toitude koostises kasutada. Kuna lihtsalt keedu- või praemuna võib kõhu üsna kähku tühjusest korisema ajada, siis proovi valmistada näiteks munavalge omletti spinati ja singiga. Munapuder suitsupaprika, röstitud maguskartuli ja fetajuustuga on justkui sõit kulinaarsesse taevasse. Kiiremaks valmistamiseks võib maguskartuli varem röstida ja külmikusse töönädala kiireid hommikuid ja toiduvalmistamist ootama jätta. Keedumuna sobib aga toitvaks salatiks segada tomati, kurgi ja kodujuustuga, mida võib näiteks röstitud täisterakuklilt nautida. Kui aga magusaisu näpistab, siis klopi munad vahule, sega purustatud banaani ja teralise kohupiimaga ning prae valmis valgurohked pannkoogid.

Jogurt

Hommikusöögiks tasub eelistada kreemjat, hapukat ja magustamata Kreeka jogurtit. Viimases on kadestamisväärne kogus kaltsiumit ja proteiini, mis annavad korraliku energialaengu kogu päevaks. Et aga kõht liialt kähku tühjust ei tunneks, sobib jogurtit nautida naturaalse müsli, peotäie puuviljade või metsamarjadega. Viimased on puuviljadest suhkruvaesemad, kuid tulvil kasulikest antioksüdantidest. Naturaalne jogurt on heaks põhjaks ka populaarsetele smuutikaussidele. Võta kauss, kalla selle põhja jogurtit, sinna peale sobib panna vitamiini- ja kiudainerohkeid banaane või teisi puuvilju ning marju. Et kausike veelgi toitainerikkamaks muuta, lisa sinna kaks supilusikatäit chia-seemneid. Tundub väike kogus, kuid ainuüksi selles on 4 grammi valku, 12 grammi süsivesikuid ja 11 grammi kiudaineid. Kasulikke rasvu ja veelgi valku saab valmivale hommikueinele lisada magustamata pähklivõiga.

Jogurtiga sobib segadada ka näiteks kaerahelbeid, mis ööga muutuvad täitvaks üleööpudruks. Hommikul jääb üle vaid mõnus moos või puuviljad lisada ja täiskõhutunnet nautida!