Selle tulemuseni jõuti, kui teadlased analüüsisid 3500 naise ja kolme tuhande mehe tööga seotud harjumusi läbi erinevate kognitiivsete testide, võttes samal ajal arvesse ka nende elukvaliteeti, perekonna struktuure, majanduslikku toimetulekut ja töökohta ning seeläbi selguski, et uuringus osalenud inimesed, kes töötasid nädalas keskmiselt 25 tundi, tulid oma tööga ka kõige edukamalt toime.

Kui aga inimesed pidid rohkem kui 25 tundi nädalas tööülesandeid lahendama, hakkas stress ja väsimus nende tulemusi oluliselt mõjutama.

"Paljud riigid tõstavad vanust, millal inimesed saavad pensionile minna, mis tähendab, et järjest enam inimesi töötavad ka eakatena," kommenteeris uuringu tulemusi Keio ülikooli professor Colin McKenzie. "Töötamine võib olla kahe otsaga nuga. See võib stimuleerida aju aktiivsust, aga samal ajal põhjustavad pikad töötunnid ja teatud ülesanded väsimust ja stressi, mis võivad mõjuda kognitiivsetele funktsioonidele halvasti." Seetõttu soovitabki McKenzie eelistada hilises eas hoopis poole kohaga töötamist.

"Autorid leidsid, et kognitiivsed funktsioonid paranesid kuni selleni, kui inimesed töötasid 25 tundi nädalas ja hakkasid seejärel halvenema. Tegelikult ei ole langus esialgu väga marginaalne ja sel pole nii suurt efekti võrreldes sellega, kui töötunnid tõusevad 35 tunni peale nädalas," lisas Lancasteri ülikooli professor Geraint Johnes. "Aga 40 ja rohkem töötunde nädalas mõjus palju hullemini."

Seega, kui sa pole ettevaatlik ja töötad üle, mõjub see väga halvasti kogu su kehale ja ajule. Kui sa ei aeglusta oma elutempot, tekib su ellu mitmeid probleeme, näiteks:

  • võib areneda depressioon;
  • koged väsimust ja unehäireid;
  • otsid abi alkoholist ja narkootilistest ainetest, et lõõgastuda;
  • sa ei ole vaatamata pikkadele töötundidele enam produktiivne;
  • su keha hakkav valutama ja silmad muutuvad tundlikuks;
  • see mõjutab ka su suhteid pere ja sõpradega.


Paljud teadlased nõustuvad, et me peame leidma parema töö- ja eraelu tasakaalu ning muutma kaasaegse töönädala pikkust, et kaitsta oma vaimset ja füüsilist tervist.
Kuidas sina seda teed?