Kas arvate, et kõik tööandjad peaks võimaldama oma töötajatele vähemalt aastas korra põhjalikku tervisekontrolli?

Ma usun küll, et see võiks olla hea initsiatiiv tööandja poolt. Täna on teatud töökohtadel töötavatel töötajatel kohustus läbida teatud ajavahemiku järel töötervishoiu kontroll ettevõtte kulul, kuid see ei sisalda nii detailset ülevaadet kui näiteks Synlabi erinevad paketid.

Töötajate tervis on ettevõttele äärmiselt oluline, sest haigestumiste korral jäävad paljud planeeritud asjad tegemata ja see võib osutuda ettevõttele väga kulukaks. Seega väikene kulu igal aastal oma töötajate tervisesse võib pikas perspektiivis osutuda väärtuslikuks investeeringuks.

Kust tuli mõte osta oma töötajatele tervisekontrolli pakett?

Husqvarna Eesti on terviseteemadele juba varasemalt tähelepanu pööranud. Kahel eelneval aastal oleme koostööd teinud Vähiravifondi Kingitud Eluga ja ühel korral Eesti Vähiliiduga. Kõikidel kordadel on olnud tegemist oksjoniga, mille käigus on võimalik soetada spetsiaalselt selle oksjoni tarbeks disainitud roosat värvi Husqvarna toode — 2016 mootorsaag, 2017 ja 2018 Automower robotniiduk. Oksjonil saadud tulu on läinud annetusena eelpool mainitud organisatsioonidele.

Käesoleval aastal otsustasime samuti terviseteemadele tähelepanu juhtida ning seekord suunata tähelepanu just meestele, kes pahatihti ei käi oma tervist regulaarselt kontrollimas. Küll aga teevad nad seda meie tööriistadega ehk siis väga sageli hoolitsetakse oma Husqvarna tööriista tervise eest märksa paremini kui iseenda eest.

Seepärast tekkis meil mõte, et Husqvarna tööriista regulaarse hooldus teemat ära kasutades saaks suunata ka mehi rohkem tervisekontrolli. Selle jaoks oleme terve novembrikuu teinud sotsiaalmeedias kampaaniat nimega #checkyourtools (kontrolli oma varustust), et inimesed saaksid märkida oma tuttavaid, kes võiksid oma tervist kontrollida.

Ja et Husqvarna saaks ise näidata eeskuju, siis otsustasin, et meie kõik 9 töötajat saavad ettevõtte kulul läbida tervisekontrolli, et võimalikud tervisemured saaks avastatud juba võimalikult varakult.

Millise firma tervisekontrolli paketi valisite ja miks, mille järgi sai pakett valituks?

Tervisekontrolli partneriks valisime Synlabi, sest nende tervisekontrolli pakettide sõnum jäi kusagilt kõrva. Valisime kaks erinevat paketti: meestele “Pikema sõpruse paketi 35+ mehele” ja naistele “Terviseriski paketi”. Pakettide valiku puhul lähtusime universaalsusest ja põhjalikkusest ning kuna november on meestele pühendatud tervisekuu, siis jäi sõelale spetsiaalne pakett meestele.

Kuna spetsiaalselt naistele oli valikus palju spetsiifilisi pakette, siis ei osanud ma midagi konkreetset nende hulgast valida ja seepärast jäi valikusse üldine “Terviseriski pakett”.

Kas tervisekontroll on mõeldud kõikidele töötajatele?

Jah, tervisekontroll on mõeldud kõikidele Husqvarna Eesti töötajatele, keda on meil 9.

Kas see idee võeti töötajate poolt hästi vastu või oli ka keeldujaid?

Idee võeti töötajate poolt positiivse üllatusena vastu. Loomulikult olid kõik kursis, et oleme varasemalt oksjonite korras terviseteemadele tähelepanu juhtinud ja et ka sel aastal on meil kampaania #checkyourtools. Aga siiski tuli selline idee ootamatult ja mitte keegi ei keeldunud oma tervise täiendavast kontrollist.

Mida saaks veel töökohad omalt poolt teha, et pöörata tähelepanu töötajate tervisele?

Ettevõtted saavad siin palju omaltpoolt ära teha. Alustades kasvõi sellest, et haigena tööl olemine ei ole aktsepteeritav. Selles osas oleme Husqvarnas otsustanud, et töötaja kes peab paar päeva või pikemalt haiguse pärast töölt eemal viibima, ei kaota oma sissetulekus, vaid me kompenseerime need päevad, et sissetulek jääks samaks.

See annab töötajale kindlustunde, et haigena ei ole vaja ronida tööle ja ohtu oma paari päeva sissetulekut kaotada ei ole. Ja olgem ausad ega haige töötaja ei ole efektiivne töötaja. Lisaks sellele võiks tööandja soosida spordiga tegelemist ja üldiselt tervislikke eluviise. Taaskord pisiasi, aga värskete puuviljade olemasolu kontoris võiks olla samuti tänapäeval juba üsna tavapärane praktika.

Ka seda on Husqvarna oma töötajatele võimaldanud. Kindlasti on neid võimalusi palju teisigi, kuidas töötajate tervisele tähelepanu pöörata. Ja otseloomulikult kaasaegsed töövahendid ja töötingimused on elementaarsed ja eelnevalt mainitud teemadest märksa olulisemad.

Kas lisaks füüsilisele tervisekontrollile uuritakse kuidagi ka töötajate vaimse tervise seisundi kohta?

See on hea küsimus ja teema mida edaspidi tasuks kaaluda. Kuigivõrd kohustusliku töötervishoiu kontrolliga seda teemat käsitletakse, aga küllap saaks seda teha põhjalikumalt. Ja kindlasti on see ettevõtte poolt vaadatuna samamoodi võrdselt oluline füüsilise tervisekontrolliga.