Ma olen nii tüdinud nendest „minu laps kommi ei söö” pirtsutajatest, kes igal aastal eriti jõulude ajal sõna võtavad ning mässama hakkavad.

Päkapikud ei tohi kommi tuua, vanavanemad ei tohi kingiks kommi tuua, jõuluvana kingipakis ei tohi midagi magusat leiduda, lasteaia jõulupeo lauale ei ole kommid lubatud, ükski jõuluaegne külaline ei tohi maiustusega lagedale tulla… Kas see kõik on ikka seda väärt?

Lisaks sellele, et sa piirad oma last, enamjaolt täiesti ebavajalikult ja selleks, et tema üle lihtsalt mingit võimu omada, piirad sa ka tohutult paljusid teisi enda ümber. Justnimelt neid eelpoolkirjeldatuid. Kindlasti peab vanaema kommikausi laualt ära peitma kui sa külla lähed ja ise poes tund aeg nuputama, mida mudilasele külakostiks tuua, selle asemel et lihtsalt üks jõulupildiga šokolaad võtta ja see tund aega lapsega mängimisele kulutada. Kindlasti peavad lasteaialaste vanemad hullult pingutama ja oma niigi vähest vaba aega rühma jõulukingi mõtlemisele kulutama, selle asemel et lihtsalt üks kommipakk tellida ja sellega ühele poole saada. Ja nii edasi, ilmselt said juba pointile pihta.

Kui ekstreemsed allergikud välja arvata, siis mis su lapsega ikka juhtub, kui ta jõuluajal paki komme ära sööb? Mitte midagi ei juhtu! Absoluutselt mitte midagi! Palun vaata kõiki maailma lapsi, kes täiesti vabalt iga päev maiustavad. Juhtub see, et laps sööb kommi ja saab end normaalse lapsena tunda, see ongi kõik! Võib-olla mürgeldab pisut rohkem, sest suhkrust saadud energia tuleb välja elada. Jumala normaalne — lapsed, muuseas, mürgeldavad ja jooksevadki! Muretsema peaks pigem nende laste pärast, kes seda ei tee ja vaikselt laua taga joonistavad.

Ma mõistan, et iga inimene tahab tunda teatud määral võimu ja soovib olla eriline, aga see kommiteema nüüd küll see pole, millega silma paista või end tähtsaks teha. Äkki ikka leiad midagi muud, millega oma ego upitada?