Naistekas avaldab Talise loo eesmärgil, et ehk õpib veel keegi sellest olukorrast, sest elu on paraku näidanud, et enne abikäe ulatamist tuleb kontrollida fakte ja veenduda, et seda abi tõepoolest vajatakse.

Elu keerdkäigud või pettus?

Talis, kes ühtlasi töötab personaaltreenerina ja kelle kaalulangetusteekonnast mõned nädalad tagasi kirjutasime, tunnistas, et teda petnud naine oli üheksa kuu jooksul käinud tema juures 51 personaaltrennis, jagas temaga selle aja jooksul enda elust väga isiklikke lugusid ja oli mehega pea igapäevases suhtluses. “Aga nädalaga suutis see inimene mu usaldust nii räigelt murda, mida mitte keegi teine kunagi teinud ei ole,” tõdes Talis. “Lühidalt: ta väitis esmalt, et läks mehest lahku, siis said surma tema ema ja õde, seejärel solvas mees teda matustel litsiks, tal tekkis nurisünnitus, mida nägi pealt tema väike seitsmeaastane tütar, mees lõi tal silma siniseks ja hamba välja ning ta peab korterist välja kolima, sest ta ei jaksa selle eest enam maksta…"

Mehest lahkumineku ning ema ja õe surma lugu oli selleks hetkeks, kui naine Taliselt abi paluma asus, viimasele juba teada, aga aitama motiveeris meest eelkõige just hilisem jutt mehe vägivaldsest käitumisest. “Oli rahvusvaheline naistevastase vägivalla vastu võitlemise päeva õhtu ja otsustasin reageerida,” tunnistas ta. “Algatasin koheselt raha kogumise aktsiooni, hakkasin otsima korterit ja motiveerima naist politseisse avaldust tegema. Liiga paljud naised saavad kodus peksa ega lähe avaldust esitama manipulatsioonide ja ähvarduste tõttu. Olin võtnud vastu otsuse, et pean seda inimest aitama!”

Vale tuli ilmsiks

Kuna Talis ei saada enda sõnul kellelegi raha niisama ja naise jutus oli mitmeid vastukäivaid fakte, otsustas ta neid kontrollida. “Helistasin tema tööandjale – väidetav ohver sõnas, et käib tööl – ja sain õnneks kätte ka tema täiskasvanud tütre. Tööandja sõnul sai vahepeal surma ka selle väidetava üksikema endise elukaaslase vend, mistõttu ei ilmunud ta tööle,” selgitab Talis teekonda, mis aitas tal pettusele jälile jõuda.

Kogu lugu sai Talise sõnul ootamatu pöörde just siis, kui ta rääkis naise täiskasvanud tütrega. “Üllatus-üllatus! Tütre sõnul on tema vanaema ja tädi elus ning ema olevat lihtsalt kaks nädalat haiguslehel ja hoolitseb vanaema eest,” meenutab Talis esmapilgul uskumatuna näivat olukorda. “Kes selliste väidetega küll manipuleeriks?”

Hiljem olevat ohver Talisele tunnistanud, et oli temaga vesteldes purjus. “Kas ta tõesti arvas, et tema õe ja ema väidetavad surmad ei tule kunagi välja? Et saadan talle raha ja siis me teed enam ei kohtu?” küsib Talis pahaselt. “Ma loodan tema väikese seitsmeaastase tütre nimel, et see haige inimene saab kiirelt abi ja võtab end tulevikus kokku.”

Õppetund edaspidiseks

Talis ei soovi lugu avaldades teda petnud naisele halba, vaid loodab, et tema kogemus on õppetunniks ka teistele inimestele, kes võivad petiste küüsi langeda. ”Manipulaatoreid ja petiseid on meie seas kahjuks palju ja neid on vaja ära tunda, jätmata samas tõelisi abivajajaid hätta!” selgitab mees. “Kui keegi vajab abi, reageeri kohe nagu mina seda tegin, aga hoia kontroll enda käes. Küsi kontrollküsimusi ja võimalusel suhtle lisaks veel teiste osapooltega. Ära saada rahalist tuge sinisilmselt inimestele, keda sa ei tunne või kes ei tundu usaldusväärsed!”

Talis tänab südamest kõiki inimesi, kes saatsid tema pangakontole raha väidetava abivajaja aitamiseks. Nemad on tänaseks oma rahad tagasi saanud. “Kogu selle looga kaasnes mulle pooleteise nädala jooksul ebareaalselt suur pinge, meeletu ajakulu ja väike rahaline kulu – kuus eurot -, sest toetusi tagastades pidin maksma teenustasusid,” võtab Talis õppetunni kokku. “Õnneks sai petis tuvastatud küllalt minimaalse ajaga. Ja aeg on elus oluline, seda ei saa kunagi enam tagasi.”

Täispikka lugu koos kuvatõmmistega saab lugeda SIIT.