Kas tegemist on rasva arvelt kehakaalu tõusuga või on põhjus muus?

Meie kehad on erinevad

Esiteks tuleb aru saada, et kuigi meie kehad on ühest küljest küll väga sarnased, on nad ka väga erinevad. See, mis põhjustab ühele kaalu tõusu, ei pruugi seda põhjustada teisele.

Õpi enda keha tundma ning hakka märkama just sinu kehale iseloomulikke seaduspärasusi.

Aga mõned sagedasemad põhjused ajutiseks kaalu tõusuks on siiski olemas.

3 võimalikku põhjust, miks kehakaal vahel tõuseb

1. Teatud periood kuus

Naised kogevad ajutist kaalu tõusu sageli kord kuus käsikäes menstruatsiooniga.

See on otseselt seotud premenstruaalse sündroomiga (PMS), mida kogevad kuni 40% naistest. Postimees kirjutab, et vahetult enne “seda perioodi” tõuseb progesterooni tase, mille tõttu võivad tekkida kõhupuhitused, tundlikkus ja tursumine. Koos sellega vallandub ka rohkem aldosterooni, mis paneb neere rohkem vett kinni hoidma.

Lisaks langeb kehas ka östrogeeni tase, mis võib mõni päev enne menstruatsiooni algust tekitada isu rämpstoidu järele.

2. Tarvitad tavapärasest rohkem soola

On teada tuntud tõde, et soolad hoiavad vett kehas kinni. Kui koged kummalist ja esmapilgul seletamatut kaalu tõusu, mõtle tagasi, ehk oled hakanud tarvitama tavapärasest rohkem soola.

Olen kuulnud, et väga kuuma ilmaga tööd tegevad teetöölised söövad neil ekstreemsetel päevadel vedeliku tasakaalu säilitamiseks soolakala. Kas see on pigem müüt või tegelikkus, saavad ehk teadjamad kommenteerida.

Kui rääkida tavatoitudest, siis kõige rohkem “märkamatut” soola sisaldavad eelkõige erinevad poolfabrikaadid. Vaata üle, et sa neid liiga palju ei sööks.

3. Patutoidukorra järgne päev

Kord nädalas on kaalu langetamise ajal oluline teha üks “patutoidukord”. See toidukord on vajalik, vastasel juhul läheb sinu keha pideva kehakaalu kadumise pärast stressi. Selle ühe toidukorra ajal nädalas võid süüa kõike, mida soovid.

Kes sööb pitsat, kes kooki, kes kommi. Samas põhjustab see üks “piirideta” toidukord järgmisel päeval kerget kehakaalu tõusu. See on tegelikult normaalne ning sügavasse masendusse ei pea sellepärast langema.

Üldiselt stabiliseerub kehakaal päeva möödudes ning lükkab sinu kehakaalu langetamisse jälle täiskäigu sisse. Vaata seda kui ühe sammu tagasi astumist selleks, et astuda kaks sammu edasi.

Selleks, et ennast mitte liiga suure pinge alla sättida, kaalu ennast kord nädalas ja võrdle numbreid nädalast nädalasse.

Oluline on jälgida suuremat pilti- kaalu languse trendi pikema aja vältel.

Allikas: Fitlap.ee