Kõhunäärmevähk ei ole kahjuks ka eestlaste seas ebatavaline. Tartu Ülikooli Kliinikumi andmete kohaselt leitakse Eestis iga aasta umbes 250 uut kõhunäärmevähi juhtumit.

Alex ja tema naine Hayley olid tavaline perekond, kes kasvatasid väikest tütart. Naine soovis ka teist last ja 2017. aastal said nad hea uudise — Hayley oligi rase. Kuid ühel päeval tabas naist täiesti talumatu seljavalu ning mees kutsus talle kiirabi. Peale mitmeid uuringuid selgus kohutav tõde. Naisel oli neljanda staadiumi kõhunäärmevähk ja tema luud olid jäänud nii nõrgaks, et hakkasid murduma. Vähk hävitas tema keha ja naine oli 17 nädalat rase.

Et ta saaks vajalikku ravi, pidi perekond langetama raske otsuse. Hayley pidi tegema abordi, et ta saaks alustada kiiritusraviga.

Kõhunäärmevähi sümptomid olid väga sarnased tavalise rasedusega, mistõttu ei saanud naine varem aru, et tal võiks midagi viga olla.

Iiveldust, oksendamist, kehakaalu langust, isutust, väsimust ja ülakõhuvalu võivad kõik kogeda naised, kes ootavad last. Kuid kõik need sümptomid esinevad ka kõhunäärmevähi puhul.

Kuna naise vähk oli juba nii kaugele arenenud, ei õnnestnud teda päästa. Ta suri viis kuud peale ravi algust. Kõhunäärmevähile võivad viidata veel ka tugev kõhulahtisus või kõhukinnisus.

Alex kaotas küll oma naise, kuid ta soovib, et inimesed, kes kogevad sarnaseid sümptomeid, käiksid kindlasti ennast kontrollimas. Et ükski teine pisike laps ei peaks jääma ilma vanemata…

Allikad: Daily Mail, Tartu Ülikooli Kliinikum