43% tööandjatest tuli 2020. aastasse plaaniga tõsta vähemalt osade töötajate gruppide põhipalku, näitasid Eesti suurima tööportaali CVKeskus.ee ja Palgainfo Agentuuri ühise tööandjate uuringu andmed. Lisaks ei olnud pisut rohkem kui iga viies tööandja (22%) veel palgatõusu üle otsustanud. Seega on paljudel töötajatel olemas head võimalused 2020. aastal endale palka juurde saada.

„Vaatamata praegustele tööturutrendidele, on palgaläbirääkimised endiselt enamikele töövõtjatele keerulised. Rahast ei soovi avalikult rääkida ei töövõtja ega ka tööandja,“ leiab CVKeskus.ee turundusjuht Henry Auväärt. „Töötajale muudab olukorra ebamugavaks see, et tal puudub info, kas tööandja on võimeline ja huvitatud tema palka tõstma või mitte. Lisaks puudub paljudel töötajatel teadmine, missugust palka tema ametikohal Eestis teistes ettevõtetes makstakse. Just puuduliku info tõttu nihkub läbirääkimiste kaalukauss enamasti ikkagi tööandja poolele.“

„Palgaläbirääkimised muutuvad lihtsamaks, kui töötaja tunnetab, et tema teadmiste ja oskuste järele on tööturul suur nõudlus ning talle edastatakse pidevalt kandideerimiskutseid. Suuremad võimalused palgatõusuks ongi spetsialistidel ja oskustöölistel, keda kutsutakse teistest enam erinevatele ametikohtadele kandideerima. Teisalt töötavad paljud eestimaalased ka muudes ametirühmades ning palgatõusu loodavad nemadki,“ lisas Henry Auväärt.

CVKeskus.ee 6 soovitust, kuidas palgaläbirääkimisteks valmistuda ja 2020. aastal kõrgemat palka teenida

Tee endale selgeks, missugust palka Sinu ametikohal Eestis makstakse. Töövõtja seisukohast on oluline koguda enne läbirääkimisi nii palju informatsiooni kui vähegi võimalik ja seeläbi tasakaalustada läbirääkimised.

Umbes kolmandik CVKeskus.ee tööportaalis avaldatud tööpakkumistest on avaliku palganumbriga, mis annab üsna hea ülevaate pakutavatest palgatasemetest. Lisaks on viimasel aastal avaldatud mitmeid palgauuringuid ja osaledes küsitlustes, saad häid kokkuvõtteid erinevate ametikohtade töötasudest.

Ajasta oma läbirääkimisi. Suurepärane võimalus palka juurde küsida on loomulikult tööd vahetades, eriti kui Sulle on edastatud tööpakkumine. Tööandjad üldjuhul eeldavad, et töövõtja ei aktsepteeri esimest palgapakkumist ja astub läbirääkimistesse.

Samas ei pea palgatõusu nimel alati tööd vahetama ja palka saab juurde küsida ka olemasolevalt tööandjalt. Ka siin on ajastamisel ülioluline roll. Hea on palka juurde küsida siis, kui ettevõttel läheb hästi. Vastupidiselt ei ole loomulikult mõistlik alustada läbirääkimisi siis, kui ettevõtte on sattunud raskustesse või ei suuda oma eesmärke täita.

Palgatõus peab olema põhjendatud! Kui küsid palka juurde, peab olema see ka põhjendatud ja uus autoliising ei ole piisav argument.

Kui soovid teenida kõrgemat töötasu, pead suutma ka põhjendada, miks Sa palgatõusu väärid. Võibolla on selleks kasvanud vastutus või lisaväärtus, mida tööandjale lood? Ehk on viimase aasta tulemused olnud üle ootuste head, mis on kaasa aidanud ettevõtte arengule. Võimalik, et oled isegi haaranud mõned uued tööülesanded?

Võibolla oled aga pidevalt saamas parema palgaga tööpakkumisi. Enne lahkumist tasub kindlasti uurida ka olemasoleva tööandja võimalusi.

Ole valmis rasketeks küsimusteks! Üldjuhul ei lähe ükski keeruline läbirääkimine nii nagu eeldad ja tekivad ootamatused ning rasked küsimused. Ette valmistumata, tekib taolises olukorras kaks ohtu — kas valetatakse või lepitakse vähemaga. Oma soovide saavutamiseks peab aga vastama ausalt ja enesekindlalt. Seepärast tasub enne läbirääkimisi mõelda, mis küsimused tekitavad ebamugavust ja kuidas neile vastata.

Ära ähvarda! Eesti tööturg on erakordselt aktiivne ja seepärast hindavad tööandjad väga kõrgelt töötajate lojaalsust. Sellest tulenevalt ei tohiks kindlasti välja käia argumenti, et kui palka ei tõsteta, lähen ära. Taoline olukord lõhuks läbirääkimised ja tekitaks vaid pingeid. Pealegi liiguvad väikesel Eesti tööturul jutud keerulistest inimestest väga kiirelt ja sildade põletamisega võid lihtsasti vähendada oma võimalusi hea töökoht leida.

Ole võimalustele avatud!
Samas ei tohiks karta uusi võimalusi, kuna palgauuringud näitavad, et töövõtjad, kes on viimase aasta jooksul töökohta vahetanud, teenivad 18% rohkem kui üle kümne aasta ühe tööandja juures töötanud inimesed.

On mõistetav, et palka on mõnevõrra lihtsam juurde küsida uue töökoha otsingutel, kuna palgaläbirääkimised on loomulik osa värbamisprotsessist. Töötajal on seejuures ka kergem keelduda pakkumisest, kui ta tunneb, et väärib enamat ja otsida edasi.

Lisaks võivad uued võimalused paikneda ka samas ettevõttes ja teinekord piisab, kui annad tööandjale aeg-ajalt märku, et oled valmis suuremat vastutust kandma ja tööülesandeid juurde haarama.