Lugesin Päevalehest, et perearstid tegid haigekassale ettepaneku haiguslehtede määramine ja haiguspäevade tasustamine ümber korraldada. Näiteks pakutakse, et kolmel esimesel haiguspäeval ei peakski inimesed oma haigust tööandjale töövõimetuslehega tõendama ja võiksid koju jääda kokkuleppel tööandjaga.

Perearstidele oleks see mugav lahendus ja vähendaks märgatavalt nende töökoormust, aga vaadaku asja ka teisest vaatevinklist - tööandja jaoks ei tee see elu kuidagi lihtsamaks.

Tean nii enda kui tuttavate kogemusest, et praegugi kipuvad töötajad viilima. Näiteks sõber on ühe väikese kohviku omanik, kus töötavad põhiliselt noored ülikooli kõrvalt. Kuna osad perearstid kirjutavad ka lihtsalt kõne peale haiguslehe välja, siis tihtilugu on sõber kahelnud, kas on ikka reaalne haigus taga? Pole haruldane olukord, et töötaja on ühe päeva eemal ja järgmine päev tuleb tööle ja pole märkigi, et oleks külmetus kallal olnud. Ilmselt puhkas eelmisel päeval mõnest peost.

Minu firmas on põhiliselt töö kontoris, palgad Eesti keskmise kanti või kõrgemadki. 1-2 päeva haiguslehel olles raha kaotamine ei ole ülisuur katastroof. Arvan, et palju raskem on näiteks neil poemüüjatel, kel ka vaja pere ülal pidada ja palk väga väike. Nemad naljalt haiguspäevi ei võta, selles peab ikka väga tõsine tõbi küljes olema.

Kontorihipsteril on suva. Mul oli pea aastakse tööl üks noormees, kelle ellusuhtumine oli väga ükskõikne. Näiteks kord helistas ta, et on haige ja kaks päeva ravib end. Juhtumisi juhtus see ta sünnipäeval... Hiljem nägin, et ta sotsiaalmeedia positustel paistis, et oli suurem tähistamine. Tea, mis jutuga ta perearsti ära rääkis. Temasugustele oleks süsteemi muutus suur õnnistus. Siis pole arstiga vaja suheldagi.

Ja muidugi moehaigus ehk stress. Ka selle pealt võib siis kiiremini koju jääda. Üks tuttav rääkis, et tema üks kolleeg oli juba tööl lõõpinud, et kui seadust muudetakse, siis võib tal küll näiteks jõulude eel väike stressihoog peale tulla.

Ma ei arva, et kõik inimesed on sellise suhtumisega, aga seda võib ette tulla. On ka palju firmasid, kus kõik haiguspäevad on tasustatud. Kui ei pea enam töövõimetuslehte võtma, siis ikka tekib kihk seda varianti kasutada, kas või näiteks kord või paar aastas. Järelvalvet keegi ei tee ja valetamine pole keerukas.

Ma soovitaks haigekassal tõsiselt mõelda, mis on selle mõtte plussid ja veelgi enam - mis on miinused. Muidu võib juhtuda, et alles pärast selgub, et sel on reaalsed halvad tagajärjed. Ja seda mitte vaid minusuguse ehk eraettevõtja jaoks, vaid ka riigiasutustes.