„Tänapäeval seisavad paljud ainult enda huvide eest. Suuresti tänu sellele suhted ka ei kesta väga kaua,” ütleb ta. „Ma leian, et kui mõlemad osapooled teineteisesse austusega suhtuvad, siis pole vahet, milline minevik neil varem on olnud. Siin segases ja kohati arusaamatus maailmas, kus inimsuhted on keerulisemad kui kunagi varem, tuleb kasuks teadmine, et keegi hoolib ja on alati sinu poolt.”

Ühiskonnas levib arusaam, et suhte püsimiseks peab tööd ja vaeva nägema. Kovali arvates on need sõnad sümbolid, millele igaüks on andnud erineva tähenduse. „Suhte toimima saamine pikas perspektiivis vajab nii energiat kui ka teadlikku ja ratsionaalset lähenemist. See nn töö ja vaev võib olla huvitav ja meeldiv. See on ainult vaatenurgaküsimus,” arvab Koval.

„Inimesed lähevad suhtesse pagasiga, kus asuvad kiiksud, väärtushinnangud ja haavad. Sellega tuleb juba eos arvestada, isegi kui esmapilgul tundub inimene ideaalne,” sõnab ta.

Suhtesse panustamine sõltub Kovali sõnul sellest, millises faasis suhe asub. Kui see on algfaasis, siis peavad osapoolte enesehinnangud olema samal tasemel, et asi saaks üldse toimima hakata. Madalama enesehinnanguga inimene hakkab alateadlikult andma endast palju rohkem kui vaja. Ta teeb seda hirmust teist kaotada ja tihtipeale hirmud muutuvad reaalsuseks, kuna selline asi näitab meeleheidet. Kõik, mis näitab meeleheidet, tõukab aga eemale.

„Kui juba koos elatakse, siis mõlemal tuleb panustada ei rohkem ega vähem kui 100 protsenti. Ideaalis peaks moto olema, et partneri huvid tulevad enne enda omi, kuid seda peavad mõlemad tegema, muidu see ei toimi lihtsalt,” ütleb Koval.

„Mõlemal osapoolel tuleb ka ennast täielikult armastada. Kui endaga suhe pole korras, siis on ainult ajaküsimus, millal lahku minnakse. Kui põlatakse ennast, siis hakatakse ka partnerit põlgama. Ja kui juba põlgus on tekkinud, siis on mõlemale lihtsam teineteist vabaks lasta. Tean seda omadest kogemustest,” lausub Koval.

10 nõuannet, kuidas hoida suhet:

1. Tehke selgeks, mida kummagi jaoks armastus tähendab ja kuidas kumbki seda tunneb

2. Vaadake üle, kes mida väärtustab elus ja mis järjekorras

3. Veenduge, et saate vaba aja veetmisest samamoodi aru

4. Elage partnerile kaasa heas ja halvas

5. Aktsepteerige partnerit sellisena, nagu ta on, mitte ärge püüdke illusiooni temast reaalsuseks muuta

6. Austage partnerit ja olge tänulik, et ta pühendab teile oma aega, mida ei saa kunagi enam tagasi

7. Õppige tundma teineteise vajadusi ja seda, kuidas neid rahuldada

8. Planeerige teadlikult umbes poolteist tundi nädalas suhte arengut ja suunda

9. Kui kohtlete alati teineteist nagu suhte alguses, siis on alati suhte algus

10. Sõprussuhet ja intiimsuhtet eristab ainult intiimsus. Seega hoidke kirge elus