Milliste muredega inimesed dermatoveneroloogi poole pöörduvad?

Enamasti on inimesed märganud, et nende nägu on pisut lohku ja alla vajunud. Nad näitavad oma näol ette, kuidas sooviksid seda tõsta ja juhivad tähelepanu ka suu juures olevatele vagudele. Sellistel puhkudel ei aita tavapärane vagude täitmine, vaid tuleb teha sügavaid põseluupealseid süste, mis toestavad kudesid altpoolt, taastavad noorusliku põsekumeruse ja tõstavad nägu. Ühtlasi vähenevad suu-ninavaod, mis enamasti ei vaja eraldi süstimist. Nina-suuvaod on isegi lastel olemas ja nende täitmine võib jätta ebaloomuliku mulje. Sageli pole märgatava efekti saavutamiseks vaja täiteainet süstida suures koguses, vaid kui see paigutada õigesse kohta, siis see toimib hästi.

Paljud soovivad ka huuli suurendada, suunurki tõsta ja kortsukestest vabaneda. Oluline on siiski hinnata nägu kompleksselt, mitte ravida selle üksikuid elemente. Iga kortsu või vajumise taga on konkreetne põhjus ja seda tulebki korrigeerida. Tuleb hinnata patsiendi näotüüpi, kas see on kõhnem või laiem või kui palju seal on loomupärast rasva, kas proportsioonid on paigas. Iga inimese jaoks tuleb teha individuaalne raviplaan. Seda ei pea ellu viima kohe, vaid sageli pigem järk-järgult. Üldjuhul põskedesse tuleb enamasti süstida vähem või rohkem filler’it, kuid samas näo alumise poole efektiivseks pinguldamiseks annavad parima tulemuse niidid, mida vajatakse juba sageli alates 35+ vanusest. Filler’iga saab hiljem kujundada lõuajoont, lõuapiirkonda, toestada suunurki jne. Naha kvaliteediga tuleb eraldi tegeleda. Selleks on mesoteraapilised ja/või hüaluroonhappega süstid, PRP, erinevad keemilised koorimised.

Kas vahel juhtub, et inimene küsib botoksit, aga tegelikult on vaja muud protseduuri?

Jah, botuliintoksiin on üks osa ravist ja see silub vaid lihaste liikumisest tekkivaid kortsukesi. Enamasti toimib see väga hästi näo ülemisel poolel — otsmikule, “kurjusekortsule” ja “kanavarvastele” -, kuid teatud näidustustel kasutatakse ka näo alumisele osale, näiteks suunurkade tõstmiseks, “kobrutava lõua” silumiseks, lõuajoone korrigeerimiseks jne. Botuliintoksiin hakkab toimima mõne päeva kuni nädalaga. Kahe nädala pärast on võimalus vajadusel teha korrektsioone või suurendada doosi.

Sageli inimesed tulevadki esmalt vastuvõtule sooviga süstida botoksit, kuid üldjuhul konsultatsiooni käigus selgub, et parima tulemuse saavutamiseks tuleks kombineerida erinevaid ravimeetodeid.

Kas on midagi, mida ei saa ilusüstidega teha või parandada?

Naha kvaliteeti täitesüstide ja botoksiga parandada ei saa. Naha toonuse ja elastsuse parandamiseks ning tooni ühtlustamiseks aitavad nahasisesed hüaluroonhappe- ja muud mesoteraapilised ja PRP- süstid, kollageeni stimuleerimine dermarolleriga, erinevad keemilised koorimised, laser- ja muud ravid. Oluline on ka tõestatud aktiivainetega kosmeetiliste hooldustoodete järjepidev kasutamine.

Näos on teatud tsoonid, kus tuleb süstidega olla ettevaatlik. Näiteks silmaalustenahk on väga õhuke ja seal kehtib filler’i kohta kindlalt reegel “vähem on rohkem”. Samas korrektselt ja õiges koguses süstitud filler annab väga hea efekti.

Kellele ei soovitaks ilusüste teha?

Kui on näha, et inimene on mõne isiksusehäirega ja endaga sisimas rahulolematu, siis ta ei jää tavaliselt ühegi raviga rahule või ületavad tema ootused ja lootused reaalse kasu. Arst peab selgitama, et kõike ei saa parandada, ei pruugi saada end 20 aastat nooremaks.

Ei soovita ka nõelafoobikutele, kes ütlevad, et kohutavalt kardavad süsti. Neile võivad sobida esialgu pindmisemad ravimeetodid ja hiljem, kui ärevus väheneb, võib õnnestuda teha ka sügavamaid süste.

Millised on ilusüstiohud?

Ilusüstidejärgselt võib kaasuda teatud määral turset või punetust süstikohal, mis üldjuhul möödub päeva-paariga, huultel võib turse kesta veidi kauem. Mõnikord võib tekkida verevalum.

Harva võib ette tulla allergilist tüüpi reaktsioone või täitesüstide puhul ka sõlmekesi, kuid viimaseid esineb tänapäeva uuemate ja puhtamate preparaatidega aina vähem, kui need on õigesti valitud ja korrektselt manustatud. Infektsioonirisk korraliku naha desinfitseerimise ja steriilsete instrumentide kasutamise korral on madal.

Täitesüstide kõige kardetavamaks ja tõsisemaks tüsistuseks on arteriummistus, mis õnneks on äärmiselt harv ning selle tekkimine õige süstetehnika, kanüülide ja sobivate preparaatide kasutamise puhul peaaegu täielikult välditav. Oluliseks eelduseks on muidugi hea anatoomia tundmine, mida arstiõppes väga põhjalikult käsitletakse. Kindlasti peab protseduuri läbiviival arstil olema hüaluroonhapet lahustav aine, mida ummistuskahtluse tekkimisel kohe ja tehniliselt korrektselt nahka süstida.

Botuliintoksiinisüstide riskid on enamasti esteetilist laadi, kuid korrektse teostuse korral peaaegu alati välditavad. Botuliintoksiini mõju kaob kolme-nelja kuuga ja neid süste võib teha minimaalselt nelja kuu tagant. Kuna tegemist on ravimiga, siis botuliintoksiinisüste võivad samuti teostada vaid vastava väljaõppega arstid. Botuliintoksiini on süstitud juba enam kui 20 aastat ja seni pole pikaaegseid negatiivseid kõrvalmõjusid täheldatud.

Kuigi ilusüstidega kaasuvad tõsisemad riskid on õnneks harvad, kuid siiski olemas, siis täna on täite– ja botuliinisüstide tegemine lubatud vaid eriarstiloaga kliinikutel. On väga oluline, et protseduure viiks läbi vaid vastavalt koolitatud ja kogemustega spetsialist, kes on võimeline kohe võimalikke tüsistusi ära tundma ja neid korrektselt ravima. Sageli on selleks vaja kasutada erinevaid retseptiravimeid.

Kui palju on liiga palju süstimist?

Väga oluline on, et süstimisjärgselt oleks nägu loomuliku väljanägemisega ja proportsioonid paigas. Enamasti inimesed soovivad ka, et ei oleks näha, et midagi on tehtud. Seetõttu on ka mõistlik protseduure teha samm-sammult. Teatavasti täitesüstide maksimaalne efekt avaldub umbes kuu aja pärast, mil võiks nägu uuesti hinnata ja vajadusel teha lisaprotseduure. Sageli järjepideval botuliintoksiini süstimisel aja jooksul lihaste harjumus kortsutada väheneb ja kortsud ei pruugi enam saavutada endist sügavust ravimi mõju möödumisel. Samuti edasistel süstimistel võib olla võimalik ka väiksemate ravimidooside kasutamine.

Kuidas on ilusüstide tegemine ajas muutunud?

Kui ilusüstidega alustati, siis süstiti konkreetselt kortse, aga hiljem hakati aru saama, et on vaja tegeleda vananemise põhjustega. Ainult kortsude süstimine ei anna piisavat efekti või mõnikord muudab ka näo ebaloomulikuks. See kehtib näiteks nina-suuvagude kohta, mis tekivad “põse” pealevajumisest. Teatavasti vanusega rasvkude väheneb, sidemed nõrgenevad, luukude taandub ja tuleb kompenseerida sügavalt seda, mis on noorena nahka toestanud.

Näo alumisel poolel ei tohi filler’itega üle pingutada; see võib muuta näo “raskeks” ja lisada veelgi volüümi, mida pole sinna vaja. Kõige tõhusamalt aitavad näo alumist poolt ja lõuajoont pinguldada tugevad PDO-niidid, mille mõju kestab tavaliselt kuni aasta. Sagedane probleem on ka lõua alla tekiv lotike, mille sees olevaid rasvarakke saab keemiliste ainetega lahustada.

Rohkem on hakatud tähelepanu pöörama oimukohtade täitmisele, mis mõnel inimesel juba üsna varakult kipuvad “auku vajuma”. Eriti on see märgatav neil, kes ei kanna tukka. Filler’i süstimisel oimupiirkonda paraneb näoovaal, tõuseb kulmuserv, avardub pilk ja teatud määral aitab see ka nägu tõsta.

Oluline on erinevaid ravimeetodeid kombineerida, sõltuvalt sellest, mis on antud patsiendile kõige kasulikum. Täna ei ole mõtet spetsialiseeruda vaid botoksile või huulte süstimisele, vaid nägu või muid piirkondi tuleb näha 3D-mõõtmeis ja kindlasti tegeleda ka nahapinnaga, mis sageli kipub tahaplaanile jääma.

Millised on ilusüstide hetketrendid?

Inimesed soovivad aina rohkem mittekirurgilisi protseduure. Räägitakse suisa 200-protsendilisest kasvust viimase kümne aasta jooksul. Selle üheks põhjuseks on kindlasti täite– ja botuliinsüstimaterjalide ja süstitehnikate kiire areng viimastel aastatel, mis võimaldavad saavutada äärmiselt loomulikku ja nooruslikku tulemust ning oluliselt vähendada vajadust kirurgiliste meetodite järele või siis neid pikemaks ajaks edasi lükata.

Inimesed on ka muutunud palju teadlikumaks, soovides konkreetseid ravimeetodeid teatud probleemi korrigeerimiseks.

Vanuse suurenedes soovitakse sageli huuli suurendada, kuna teatavasti vananedes huultemaht väheneb. Samuti soovitakse tõsta suunurki, mis samuti aja jooksul kipuvad allapoole vajuma. Ka paljud nooremad inimesed tahavad mõnikord täidlasemaid huuli. Oluline on säilitada normaalsed proportsioonid ja mitte tekitada eenduvaid “pardimokke”.

Paljud naised soovivad korrigeerida lõuajoont ja vähendada lõua alla tekkivat lotikest.

Venelannad armastavad kõrgeid põski, mis on rahvuslik omapära, millega tuleb arvestada.

Enam pole moes ka “kivinäod”, vaid tähtis on loomuliku miimika teatav säilumine.

On botoksiga võimalik reguleerida ka higistamist?

Botuliintoksiin blokeerib närviülekannet higinäärmetelihastele. Ravi tulemusena higistamine peatub umbes kuueks kuuks. Kõige sagedamini süstitakse kaenlaaluste piirkonda, kuid ka peopesi ja taldu. Toime on kõige tõhusam kaenla all. Süstid tehakse nahasiseselt, ühtlaste vahedega higistavasse piirkonda ja need hakkavad toimima umbes nädalaga.

Kuhu vaatab tulevik?

Süstide ainematerjalid, tooted täiustuvad, muutuvad aja jooksul aina puhtamaks, võimalikult allergiavabaks. Eesmärk on ka pikendada nende kestvust. Loomulikult on ideaalne, kui õnnestub teha võimalikult vähe süste maksimaalse efektiga. Ka täna kasutatakse laialdaselt kanüüle, mis võimaldavad vaid väikese nahaaugukese kaudu nahaaluseid kudesid efektiivsemalt, säästvamalt ja tunduvalt ohutumalt täita.

Kui juba alustada süstidega, siis kas enam lahti ei saa?

Mõnes mõttes tõesti. Kui inimene näeb, et ta saab taastada seda, mis on vanusega kaduma läinud, siis ta tahab seda efekti uuesti saavutada. Seal tekib loomulikult teatav sõltuvus, sest ta näeb, et efekt on hea.

Kui palju on näha pöörasusi, et inimene on asjaga üle pingutanud?

Ikka näeb. On palju inimesi, kes on täitesüstidega üle pingutanud. Täidet tuleb teha nii, et oleks loomulik tulemus. See on tänapäeva suundumus.

On inimesi, kes on ilusüstidega sina peal, ja on need, kes väidavad, et soovivad “väärikalt vananeda”. Ma küsiks, et miks nad siis lähevad oma juukseid värvima. Soovitakse ju varjata halli. Süste tehakse ju täpselt sama mõttega: varjata vananemist. Riskid on erinevad, aga mõte täpselt sama.