Nüüd, kui veel ühel inimesel Eestis avastati koroonaviirus ja ta tõi selle endaga kaasa Itaalist, on mu mure veelgi suurem. Pean käima iga paari päeva tagant oma eakale isale süüa viimas ja kodus on ka viimaseid kuid rase naine ning nii oleme naisega kokku leppinud, et hoiame end suurüritustest ja üleüldse köhivatest-aevastavatest inimestest igaks juhuks eemale, aga oma ülemusele mul on küll keeruline öelda, et "palun seisa minust kuue meetri kaugusel, kui sa minuga räägid".

Muide, ma ei ole ainus, kes sellepärast pisut mures on. Eks kohvinurgas ikka oleme ka teiste kolleegidega rääkinud, et oleks ju mõistlikum, kui ta vähemalt nädal-kaks kodus viibiks ja võiks kindel olla, et tal midagi viga ei ole.

Ülemus küll ütles, et tema Itaalias olles ei saanud üldse paanikast aru, ei näinud ühtegi maskiga inimestki, aga seda hullem ju?

Olen päriselt mõelnud, et äkki valetaks end haigeks, ütleks, et olen gripis ja teen sel ajal kodust tööd. Meie kontoris on selline töökorraldus eriolukordades täitsa võimalik.

Mida teie teeksite?

Terviseameti soovitused riskipiirkondadest Eestisse saabujatele
Haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskuse (ECDC) riskihinnangul on haigestumise tõenäosus Euroopa Liidu, Euroopa majanduspiirkonna ja Ühendkuningriigi elanikkonna seas madal kuni keskmine.

Riskipiirkonnas reisijatel ja riskipiirkonnas elavatel inimestel on haigestumise tõenäosus kõrge.

Alates 26.02 on koronaviiruse riskipiirkondadeks Hiina Rahvavabariik, Põhja-Itaalia (Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna ja Piemonte regioonid), Iraan, Jaapan, Singapur, Lõuna-Korea.

Kui oled viibinud viiruse levikupiirkonnas (Hiinas, Põhja-Itaalias, eriti Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna ja Piemonte piirkonnas, Iraanis, Jaapanis, Singapuris, Lõuna-Koreas) ja 14 päeva jooksul peale reisilt saabumist on sul tekkinud palavik, köha või hingamisraskused, tee järgmist:

Kontakteeru esmalt telefoni teel oma perearstiga või küsi nõu perearsti infoliinilt 1220. Teavita arsti oma hiljutisest viibimisest riskipiirkonnas ning Eestisse saabumisest. Sealt saad juhised, kuidas edasi käituda. Kui sinu seisund on kriitiline ja vajad hospitaliseerimist, siis kontakteeru kiirabiga numbril 112.
Viibi siseruumides ja väldi kontakte teiste inimestega.

Kui aevastad või köhid, siis kata oma suu ja nina ühekordse salvrätiga. Viska see koheselt prügikasti.

Kui sul ei ole salvrätikut, kasuta oma varrukat (küünarvart), mitte paljast kätt.

Kui jõuad tervishoiuasutusse, võidakse sulle anda mask. See on tervishoiutöötajate ja teiste inimeste kaitsmiseks.

Kui oled viibinud viiruse levikupiirkonnas (Hiinas, Põhja-Itaalias, eriti Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna ja Piemonte piirkonnas, Iraanis, Jaapanis, Singapuris, Lõuna-Koreas) ja sul ei ole sümptomeid, tee järgmist:

Jälgi oma tervist 14 päeva jooksul ja palaviku, köha või hingamisraskuste tekkimise korral kontakteeru telefoni teel koheselt arstiga.

Kui võimalik, püsi kodus (kasutades kodus töötamise võimalust), sama soovitus kehtib ka õpilastele.

Võimalusel väldi ühistransporti ja rahvarohkeid kohti.

Vajadusel kasutada toiduvarude täiendamiseks sõprade, perekonnaliikmete või toidukulleri abi.

Seni kuni haigussümptomid ei ole avaldunud (inkubatsiooniperioodil), on nakkuse edasi kandumise risk madal. Samuti ei saa inkubatsiooniperioodil sind COVID-19 suhtes testida, sest labori tulemused on tõenäoliselt negatiivsed. Alles haigussümptomite ilmnemisel saab arst otsustada, lähtudes reisianamneesist ja sümptomaatikast, kas laboratoorne testimine on vajalik.