Tallinna Ülikooli visuaalkultuuri ja sotsiaalmeedia dotsent Katrin Tiidenberg kirjutas raamatus „Selfies: Why We Love (and Hate) Them“, et Facebooki laetakse ühe päeva jooksul üles 350 miljonit pilti, Instagramis jagatakse 95 miljonit fotot ja Snapchatitakse 3 miljardit korda. Need kõik ei ole tingimata selfid.

Meie ühiskondlikku kultuuri lahutamatuks osaks saanud selfi-nähtuse all mõistetakse tavaliselt fotot, mille on inimene ise endast nutitelefoniga teinud ning sotsiaalmeedias jaganud. Tänaseks päevaks on ainuüksi Instagramis üle 400 miljoni pildi, mis on sildistatud teemaviitega #selfie.

Teadlased ei nimeta selfiks ainult endast väljasirutatud käega või peeglist tehtud pilte, mida jagatakse sotsiaalmeedias, vaid selfid on nende hinnangul eneseväljendusviis, fotograafia haru, suhtlemiskanal ja veel palju teisi asju.

Kuid mis motiveerib inimesi selfisid postitama? Uuringute järgi on selleks põhjuseks eelkõige enda maine kujundamine. Ka selfide fenomeni uurija Katrin Tiidenbergi sõnul on peamiseks aspektiks võimalus kontrollida, kuidas me ennast esitleme. Inimene saab ise valida, milline ta fotol välja näeb, saab valida sobiva kaadri ning ei pea paluma kellelgi teisel uut pilti teha. Võti on kontrollis ja mitte ainult ühe selfi puhul, vaid kogu eneseväljenduse üle sotsiaalmeedias.

Miks me armastame selfisid teha?

Inimesed teevad selfisid õnnelike hetkede kogumiseks ning soovivad elu ilusate tahkude kaudu kujundada enda identiteeti. Väga suur osa on ka atraktiivsusel — sotsiaalmeedia on väga visuaalne kanal ja selfi on seega ideaalne võimalus näidata ennast just sellisena, nagu ise soovid. Samuti tõstab Instagramis selfile kogutud märkimisväärne „laikide“ arv inimese enesehinnangut.

Me kõik teeme selfisid, mõni rohkem kui teine. Ajastul, kui igaühel on taskus HD kvaliteediga kaamera, on endast ideaalse pilti klõpsimine kiire ja lihtne. Kuid, kas teadsite, et selfide algus ulatub tagasi aega, mil tehnoloogia oli unistus ja kunstnikud maalisid autoportreesid lõuendile?

Uuemate nutitelefonidega saab jäädvustada selfisid, mis näevad välja nagu professionaalse fotograafi tehtud. „Tehisintellekti ehk AI-ga rikastastud algoritmid suudavad tuvastada inimese näoilmeid ja tunnusjooni ning vastavalt sellele infole rõhutavad näo kõige kaunimaid omadusi veelgi,“ sõnas Huawei koolitusjuht Jekaterina Mishina. Lisaks on nutitelefonil funktsioon, millega jäädvustatakse naeratuse tuvastamisel pilt automaatselt, ilma nupule vajutuseta.

Kuigi kõik ei armasta ennast peeglist vaadata või teha kümneid lähivõtteid enda näost, on teadlased kinnitanud, et selfide tegemine võib olla väga teraapiline. Samuti peetakse selfit kõige lihtsamaks fotograafia tüübiks, millega saab edukalt hakkama igaüks, kes soovib ilusat mälestust pildile püüda.

„Kui kaalud näiteks uue nutitelefoni soetamist või oled äsja seda teinud, siis parimaks võimaluseks esikaamera kvaliteedi hindamiseks on teha endast selfi. Jäädvusta mõned erinevas keskkonnas ja erineva valgustusega, et näha, kuidas kaamera ümbrusega kohaneb,“ sõnas Mishina.

Tippfotograaf Jake Farra nõuanded selfi-režiimis pildistamiseks:

  1. Kasuta võimalikult valgusküllast keskkonda.
  2. Naerata ning P smart Proga ei peagi sa kaamera nuppu vajutama.
  3. Tee palju pilte ja leia oma parimad nurgad.
  4. Ära hoia oma pead liiga kaamera lähedal.
  5. Vali võimalikult neutraalne taust, et tõuseksid ise rohkem esile.