Mitmed suunamudijad, keda jälgivad mõned sajad tuhanded kuni miljonid inimesed, tõdesid, et nende jaoks on hetkel kõik justkui pausile pandud ning nad pole kindlad, kuidas reisipiirangud, seetõttu raskendatud pildistamine ja brändidega pausile pandud koostööd nende elu reaalselt mõjutavad.

"See mõjutab mu sissetulekut massiivselt," tõdeb Vancouveris tegutsev reisifotograaf Callum Snape, keda jälgib Instagramis üle 818 tuhande fänni. "Ma pole viimase kuue nädala jooksul ehk ajast, mil viirus hakkas levima, saanud ühtegi uut tööpakkumist."

Sarnaselt paljudele teistele mõjuisikutele tunnistab Snape, et suured projektid ja ettevõtetega sõlmitud lepingud on kas edasi lükatud või täielikult katkestatud ning positiivsemaid uudiseid ei paista. "Viirus on seda valdkonda uskumatult palju mõjutanud," kinnitab ka üle 608 tuhande jälgijaga suunamudija Alen Palander. "Kuus mu olulist projekti on juba katkestatud, mõned on veel küsimärgiga."

Singapuris elav Melissa Hie, kes on pühendunud maailma eri riikide toitude dokumenteerimisele oma blogis GirlEatWorld avaldab ühtlasi, et ta teenis viimasel kuul vaid pool sellest sissetulekust, mis ta tavaliselt teenib, sest on pidanud reisimist limiteerima ja makstud koostöödest ära ütlema. "Asjad on kindlasti muutunud, sest ma ei reisi praegu absoluutselt ja ei planeeri hetkel ka ühtegi reisi enne, kui olukord viirusega seoses paremuse poole ei ole liikunud," lisas ta.

Blogija ja Instagrami konto @finduslost Selena Taylor tõdeb, et märts on tavapäraselt reisimise osas tema kõige kiirem kuu, aga sel aastal on asjad teisiti. Taylor teenib suure osa oma sissetulekust, kui teised inimesed läbi tema linkide hotelle või Airbnb kodusid rendivad ning praegu on broneeringuid tavapärasest palju vähem.

Raha ei ole aga ainus asi, mis suunamudijaid muretsema paneb, vaid paljud ei saa hetkel pühenduda oma kõige suuremale hobile: maailma avastamisele. Nüüd peavad nad kas sunniviisiliselt oma kodudes olema või riskima reisimisega, kuigi asjaolud ei muutu enam mitte päevade, vaid tundidega.

Eric Stoen, kes reisib mööda maailma oma naise ja kolme lapsega ning peab Instagrami kontot @travelbabbo, avaldab, et pidi möödunud nädalal lendama Berliini, Firenzesse, Cataniasse ja Istanbuli, aga järsku hakkasid lennufirmad või inimesed, kellega ta sihtkohtades kohtuma pidi, lende/plaane tühistama. "Mul on jätkuvalt plaan reisida perega mais ja juunis Euroopasse ning ma ei kavatse neid plaane tühistada. Ma olin kaks nädalat tagasi Marokos ja Hispaanias ning pühendun nüüd piltide töötlemisele ja neist reisidest blogimisele." Lisaks plaanib ta kasutada ära järsult langenud piletihindasid.

Vaatamata olukorra tõsidusele üritavad suunamudijad positiivsed olla ja parimat loota. "Raske on olla kellegi peale pahane või solvunud, et mu sissetulek väheneb, sest tuhanded inimesed on selle viiruse tõttu oma elu kaotanud," möönab Snape.