Jah, see on tõsi, et sissekasvanud karvad tekivad raseerimise, kitkumise või vahatamise tagajärjel. Kui sa oled märganud, et pea iga kord peale raseerimist on sul mõnest kindlast kohast punetav, tekivad imelikud punnid ja näed, et on jälle oht sissekasvanud karvadele, peaksid muutma oma raseerimistehnikat. Kas sa ikka paned piisavalt geeli? Oled sa kindel, et raseerija terad on piisavalt teravad ja sa pole neid nüriks lasknud?

Kui sul on ühes piirkonnas mitu sissekasvanud karva, tasuks sealt kohast mõneks ajaks raseerimine/kitkumine lõpetada ja oodata, et sissekasvanud karvad ise nääpsust välja tuleksid. Lihtsamatel juhtudel see ka toimib. Võid proovida ka sooja kompressi hoidmist sellel alal ja steriilsete pintsettide või nõelaga karva kätte saada, kuid siis peavad need kindlasti naha all nähtaval olema.

Mitte mingil juhul ei tohi hakata nõela või pintsettidega naha all urgitsema, et karva üles leida. Siis on oht väga tõsiseks infektsiooniks. Samuti ei tohiks hakata pigistama ummistunud karvanääpsu, kui on näha, et see on mädane. Kergematel juhtudel tuleb karv lõpuks iseenesest välja ja mäda kaob, raskematel juhtudel tasub arsti poole pöörduda, et mitte suuremat infektsiooni tekitada.

Allikas: Healthline