Sina otsustad, mida näed ja teed. Võid igal sekundil lihtsalt oma sisetunnet usaldada ja teha ükskõik, mida hing ihkab. Lisaks on sõprussuhted, mida teiste üksinda reisijatega lood, midagi täiesti uut. Te olete sugulushinged — piisavalt julged, et üksinda maailma avastada, kuid samas ka piisavalt avatud südametega, et luua uusi tutvusi ükskõik, kuhu lähete.

Selle sõbralikkuse ja avatusega kaasneb ka teatav oht, eriti naissoost üksinda reisijatele. Pead igal sammul meeles pidama, et mitte iga inimene ei lähene sulle heade kavatsustega. Kui reisid üksinda, oled ka haavatav. Sa ei tunne oma ümbruskonda, seega võid lihtsalt ära eksida. Sa ei pruugi tunda kohalikku keelt ja kultuuri. Sa oled väsinud. Sind ümbritseb tohutult palju uut informatsiooni.

Kuigi oled teinud oma eeltöö ja tead vähemalt mingil määral, kuidas sihtkohas turvaliselt ringi liikuda, siis ära unusta, et on mitmeid otsuseid, mis võivad sind ohtu seada.

Sihtkohta jõudes võib just turvakaalutlustel juhtuda väga palju. Sul võib hakata üksinda igav ning võid endalegi märkamatult vigu teha. Eriti üksinda reisides pead olema eriti ettevaatlik ohtlike käikude osas, mis võivad sind muuta lihtsaks sihtmärgiks kurjategijatele. Loe edasi ja saa teada vead, mida naised üksinda reisides tavaliselt teevad, et oskaksid neid vältida.

Räägid võhivõõrale oma reisiplaanidest

Sa kohtusid lennujaamas sõbraliku võõraga, kes samuti üksinda reisib. Te hakkate teineteisega oma reisiplaane jagama — kuhu lähete, kus ööbite, mida plaanite teha jne. Jah, sa andsid just võhivõõrale detailse info, kus sind järgmiste päevade igal ajahetkel leida võib.

Tarbid ajaviiteks alkoholi

Kuigi lennujaama baar tundub ahvatlev, kui sul on lendude vahel mitu tundi, sa oled juba oma raamatu läbi lugenud ja sul pole mitte midagi teha, sest internetiühendus on halb — sellegipoolest ole alkoholiga ettevaatlik. See võib sind lohakaks muuta ning võid näiteks passi tualetti unustada, võõrastega liiga palju infot jagada ja üldiselt oma turvalisusega riskida.

Ütled võhivõõrale, kus ööbid

Pea meeles, et kui võhivõõras inimene lennujaamas sulle ka enda plaanidest kõike räägib, ei pruugi see ilmtingimata tõsi olla ning ta võib vabalt olla valetav kurjategija. Kas teadsid, et levinud kuritööskeemi kohaselt ostavad inimesed kõige odavamad võimalikud lennupiletid lihtsalt selleks, et terminalidesse sisse pääseda ja panna võhivõõrad nendega oma reisiplaane jagama? Ära mitte kunagi anna inimesele, kellega just tutvusid teada, kus ööbid.

Annad võõrastele teada, et reisid üksi

Ära mitte kunagi muuda seda avalikult teadaolevaks infoks, et reisid üksi. Ütle vähemalt, et kohtud mõne tuttavaga oma reisisihtpunktis. Jah, sa võid küll tunda hetkega tärkavat usaldust, kui võõras ütleb sulle, et tema reisib ka üksinda, aga veelkord — tegemist võib olla petisega. Ära jaga võõrastega, et sa oled reisimas kaaslaseta.

Palud võõral oma kotti valvata

Sa hakkasid reisides mõne võõra kaasreisijaga jutustama. Te olete juba pool tundi lobisenud, et lennukile saamise aeg veidigi kiiremini mööduv tunduks. Sa pead tualetti minema ja tahad kohvi osta, aga koti kaasa vedamine tundub tüütu, seega palud tal seda valvata. Ta tundub ju igati usaldusväärne, eks? Jäta meelde — sa kohtusid temaga vähem kui tund aega tagasi. Ära jäta mitte kunagi oma isiklikke asju võhivõõra juurde. Loomulikult võib ta olla igati heatahtlik kodanik, kuid täpselt sama suure tõenäosusega on tegemist kurjategijaga. Ükskõik kui hea süda tal ka ei tunduks olevat, sa ei tunne teda. Seega ära palu tal oma isiklikke asju valvata.

Ootad tühjas terminalis

Kui sinu lennuk väljub pimedast ja üldiselt tühjast terminalist — sest sa saabusid lennujaama „igaks juhuks“ liiga palju tunde varem ja keegi teine pole veel kohale jõudnud — siis oota pigem rahvarohkemas ootesaalis, kus on poed, kohvikud ja… sa arvasid õigesti: teised inimesed. Usu meid, seal on sul tunduvalt turvalisem.

Jagad ühistranspordis liiga palju infot

Sõidad lennujaama raha säästmiseks näiteks Uber Pooliga. Hakkad teiste reisijatega jutustama ning jagad neile infot oma reisiplaanide kohta. Sa võisid just võhivõõrale anda kogu info ning lisaks ka teada täpselt selle, kui kaua sa kodust ära oled.

Teed lennujaamas Facebooki „check in’i“

Sa oled eesootava reisi pärast niivõrd elevil, et jagad lennujaama jõudmist sotsiaalmeedias. Kuigi see ongi väga lõbus, et sa reisile lähed ja sa tahad, et kogu maailm seda teaks, annad samal ajal ka potentsiaalsetele kurjategijatele teada, et sinu kodu on nüüd järelvalveta.

Võtad vastu söödavaid kingitusi

Teised sõbralikud reisijad võivad sulle pakkuda närimiskummi, komme või mõnd muud snäkki lihtsalt selleks, et lennukile saamise ooteajal aega veeta. Kui ta selle aga oma taskust või kotist välja võttis ja sa ei näinud teda seda just ostmas, ära võta pakutavat vastu. Ükskõik, kui väga sa ka just praegu nätsu ei tahaks.

Teed uinaku

Kahjuks on lennujaamas uinaku tegemise eksklusiivselt neile reisijatele, kes reisivad kellegagi koos, kes saab sel ajal nende isiklikke asju valvata. Üksinda lennujaamas magama jäämine on teisisõnu tuntud ka kui olukord, mil keegi sinu asjad ära varastab. Lisaks — kes äratab sind üles, kui liiga kauaks magama jääd ja sinu lend väljuma hakkab?

Paljastad oma pagasisildi

Uudis: pagasisildil ei pea olema sinu aadressi. Seda ei juhtu, et kui sa kohvri võõras riigis ära kaotad, et keegi lihtsalt võtab su koti ja selle sulle koju kätte toob. Selleks on siiski ametlikud protsessid, kuidas sa selle tagasi saad. Seega, ära pane turvalisuse huvides oma kohvrile kirja kodust aadressi. Sinu telefoninumbrist piisab täielikult. Kui mingil põhjusel aadressi kohvrile panema pead, siis vähemalt kata see ära.

Valvad kellegi teise kotti

Lisaks sellele, et sa ei peaks paluma võõral inimesel oma kotti valvata, ei peaks ka sina nõustuma kellegi teise kotti valvama. Jäta meelde, et pettureid leidub igas kujus, suuruses, vanuses ja välimuses. Ka naine, kes näeb väga sinu sarnane välja ja palub sul oma kotti valvata, võib olla halbade kavatsustega.

Nõustud kellegagi taksot jagama

Sul tekkis side võõra kaasreisijaga ning te olete kogu lennu juttu ajanud. Kui sihtkohta jõuate, avastate, et olete teel samasse piirkonda, seega teeb ta ettepaneku raha säästmiseks taksot jagada. Järjekordne uudis: ka tema võib olla pettur, kes lihtsalt teeskles, et samasse piirkonda suundub, et ta näeks, kus sa täpselt peatud.

Kannad seljakotti

Seljakottide puhul on tegemist ühtede kõige ebaturvalisemate kottidega. Sa ei näe, mis sinu selja taga toimub. Muidugi on olemas igasuguste turvaelementidega ja eriliste lukkudega seljakotid, kuid sul on siiski tunduvalt turvalisem kasutada kotti, mida saad kanda enda ees või ratastega kohvrit, millel saad tunduvalt paremini silma peal hoida.

Kasutad privaatset taksoteenust

Tavalistele registreeritud taksodele on pikk järjekord. Sa maandusid just mitmetunniselt lennult ja ei jõua ära oodata, et saaksid hotellis veidi puhata. Nüüd sõidab lennujaama ette eraauto, väites, et on eratakso ja pakub sulle kindla summa eest sõitu sinu hotelli. See peaks olema küll ilmselge, aga ära mitte kunagi istu võõrasse autosse. Sõida ainult registreeritud taksofirmade sõidukitega. Turvalisuse huvides oota see pikk järjekord ära, see on seda palju rohkem väärt.

Allikas: Madame Noire