Seda teab Ly kindlasti, et kui suur armastus ongi olemas, siis teda see tunne veel tabanud ei ole. Tagantjärele oskab ta arvata, et tema senised suhted on olnud eelkõige meeldimissuhted. Tema ja need mehed, kellega ta pikemalt koos on elanud, on teineteisele meeldinud. Aga nad ei ole olnud hullumeelselt armunud. Ly kindlasti pole olnud ja küllap oleks ta aru saanud, kui mõni mees oleks olnud temasse hullumeelselt armunud. Kui senistes suhetes kirg on jahtunud, siis on suhe muutunud tuimemaks ja vaikselt hääbunud ning kumbki pole hingevalu kannatanud.

Suur kirg suhte alguses ei näita midagi

Kui Ly esimene elukaaslane Andri ta 23aastasena maha jättis ja endast pea kümme aastat vanema naise võttis, siis Ly oli šokis, aga vaid ühe õhtu. Juba järgmisel päeval sai ta aru, et see väga kirglikult alanud suhe oleks ükskord niikuinii lõppenud, sest tegelikult polnud neil viimasel ajal midagi ühist peale harjumuste ja üürikorteri, mõnede ühiste sõprade ja koos lõbutsemise.

Ly uus suhe aasta pärast Andrist lahkuminekut abielumehega algas väga kirglikult ja kestis niimoodi mõned kuud. Kui Kristjan oma naise ja lasteaias käiva lapse juurest siis ära tuli, jätkus umbes aasta veel ilus elu, aga edasi algas Ly meelest tavaline tiksumine: väiksed õnnehetked, seks sealhulgas, väiksed probleemid ja olmelised jutud.

Ly hindas selle mehe huumorimeelt ja positiivset hoiakut, aga Kristjan jäi aina tõsisemaks ja hakkas aina rohkem oma lapsest rääkima. Ly nägi, et sel kooselul pole perspektiivi ja lõpetas ise suhte. Mees ei teinud mingit stseeni, vaid kolis peagi oma naise ja lapse juurde tagasi.

Armastust ei avalda

Nüüd on Ly mitu aastat olnud suhtes Gerdiga, kellega kooselu algus oli kõige ettevaatlikum ega startinud kohe voodistseeniga. Gert isegi kurameeris paar nädalat, aga kui nad koos elama hakkasid, siiis romantika lõppes. Gert on hästi asjalik, tahab oma erialal areneda ja juurde õppida ning räägib sellest kogu aeg ka kodus. Ly aga mõtleb, et see on juba kolmas elukaaslane, kes pole kordagi öelnud, kui väga ma talle meeldin. Rääkimata sellest, et keegi oleks öelnud, et armastab. Lapsesaamise teemat pole Ly kellegagi neist arutanud, sest ei ole näinud mõtet. Aga keegi neist pole temaga ka üritanud lapsesaamise teemat arutada ja see näitab, et mehed pole last soovinud.

Ly on päris sageli juba mõelnud, et kahjuks pole ükski suhe neist olnud niisugune, et kodus oleks kordagi jutuks tulnud nende ühine elu näiteks kümne aasta pärast.

Elu kümne aasta pärast on üks asi, aga Ly tahaks vähemalt korragi võimsalt armuda. Et süda oleks seda tunnet üleni täis ja mingi aeg sinna muud ei mahukski kui koos olles õnn ja lahus olles igatsus.

Ly ei ole erand

Niipaljukest, kui sõbrannad oma elust salajutte räägivad, ei ole Ly lohutuseks ka mitmel sõbrannal oma elukaaslasega kunagi olnud juttu armastusest ega kaugema tuleviku plaanidest. Elatakse päevast päeva, nädalast nädalasse, kuust kuusse, lahendatakse olmeprobleeme, teenitakse ja kulutatakse raha. Ainult ühel heal sõbrannal on selline väga kiindunud ja kodune mees, aga samas ei paista see sõbranna sugugi õnnelikum.

Ega sel elul ju midagi viga pole, kui see poleks juba peaaegu kümme aastat kestnud ja kolmas niisuguse suhe, kus armastusest ei räägita isegi alguses mitte. Aina enam küsib Ly endalt, millal see päriselu siis algab. Ta ei arvagi, et armastus peaks terve elu kestma, aga mingi sähvatus võiks ju käia. Nagu raamatus või filmis. Mingi magus valu võiks tekkida, et ei suuda üksi magama jääda ja ka koos ei suuda magama jääda, sest tahad teda ikka näha.

Nii palju, kui Ly ema ja isa on oma elust rääkinud, oli neil ikka väga võimas armumine ja mõlemad said korraga aru, et see inimene on ainus maailmas, kellega sooviks koos elada. Nüüd nad muidugi ei käi iga päev käest kinni ega suudle, aga Ly saab aru, et neil on säilinud vastastikue austus ja teineteisega arvestamine. Ly tahaks ka sellist tunnet, nagu vanematel oli. Vanemad on oma armumisest küll palju rääkinud, nii et ilmselt oli see võimas tunne.