Millal on aeg sõprus lõpetada?

On toimunud tõsine reetmine

See on igaühe isiklik otsus, kas püsida sõpradena ka peale reetmist. Muidugi sõltub kõik ka probleemi tõsidusest, ühisest soovist olukorda parandada ja sinu otsusest andestada. Kahjuks on ka haavu, millest sõprus enam samal kujul ei paranegi. Näiteks olukord, kus su usaldust on täielikult murtud või üks suhte osapooltest tunneb end väga alahinnatuna. Need on tõsised murekohad, kus tasuks sõpruse üle hoolikalt järgi mõelda.

Õhku on jäänud lahendamata konflikt

Igas sõpruses on parimaid ja halvemaid aegu, isegi kõige tugevamad suhted pole raskustele immuunsed. Kuigi konflikt ise pole alati piisav põhjus sõpruse lõpetamiseks, siis pidevalt ühtede ja samade probleemide esile kerkimine viitab sellele, et miski on tõsiselt mäda. Ohumärk on ka see, kui ühiselt veedetud aeg pole enam nauditav. Pisikonfliktid võivad muutuda tõsisteks probleemideks, kui need jäävad korduma.

Te olete erinevates eluetappides

Tihti lõppeb sõprus just seetõttu, et inimesed arenevad üksteisest erineva tempoga ja eri suunas. Mõnikord kasvame omale kõige kallimatest lihtsalt lahku ja see on väga loomulik.

Sulle võib paista, et teil pole enam midagi ühist ning jagatud väärtused, huvid ja isegi ajagraafik ei klapi enam nii hästi kui varem. Vahel ilmneb lausa, et suhte üks osapool pole enam suhtlusest huvitatud ja hoiab rohkem eemale. Sellisest olukorrast võitjana välja tulemiseks, peavad kõik palju pingutama, aga kas te seda üldse tahate?

Muidugi, alati ei tähenda erinevates eluetappides olemine seda, et sõpruse peaks kohe lõpetama. Lahendus võib olla lihtsalt vähem koos aega veeta, et taas kohtudes oleks jälle üle pika aja millestki jutustada, ilma igapäevaselt üksteist koormamata.

Kuidas sõprust lõpetada?

Puudub kindel reeglistik sõpruse lõpetamiseks. Kõik asjaolud sõltuvad sinust, sõprussuhte iseloomust ja „lahkumineku“ põhjustest.

Distantseeri iseennast

Kellegi elust päeva pealt kaduda on väga ebaviisakas, aga teisest inimesest eemale hoidmine on üks viis vaikselt suhte otsad kokku tõmmata. Eemalolek annab aega suhte üle tõsiselt mõelda. Pidevalt mitte helistamine, sõnumite saatmine ja kokku saamine säästab teid mõlemaid energiast, mis muidu suhte lõpetamise alla läheks. Seega on distantseerumine hea viis lasta suhtel loomulikult oma teed joosta.

Ole otsekohene

Romantilisi suhteid tuleks ju otsekoheselt lõpetada, et õhku ei jääks palju lahtisi otsi ja küsimusi. Sõprussuhted lõppevad aga tihti nii, et kõikidele küsimustele ei saadagi vastuseid ja sisemine selgus puudub. Edasi liikumiseks ja inimesena kasvamiseks on mõlemad aspektid äärmiselt olulised.

Selle asemel, et oma sõpra isiklikult solvata, keskendu temaga rääkides sellele, miks teie suhte dünaamika või omavaheline suhtlus enam ei toimi. Ära väida sõbrale, nagu ta poleks usaldusväärne või tore, maini lihtsalt, et sa väärtustad usaldust ja toetavat keskkonda, aga ei jaksa enam teie suhtes nende väärtuste nimel pingutada. Sõnum kukub tegelikult samamoodi välja, aga ei tee teisele inimesele haiget ning sellest suhtest jääb alles parem emotsioon.

Ole praktiline

Aitab, kui sa defineerid enda jaoks ära, kuidas sinu soovid suhtest eemalduda ka päris elus töötavad. Kas enda distantseerimise puhul väldid sa sõpra ainult päriselus või eemaldad sa ta ka oma sotsiaalmeediast? Või oled sa valmis just internetis suhtlema, aga soovid päriselus rohkem isiklikku ruumi? Mis iganes sinu visioon sõbraga „lahku minekust“ on, selgita seda ka talle, et mõlemad olukorda ühtemoodi mõistaksid.

Jäta tulevik avatuks

Just nagu sa ei teadnud kunagi ette, et sa oma sõbraga lahku kasvad, siis võib teil tulla tulevikus soov ka uuesti suhelda. Seetõttu on hea mõte jätta võimalused avatuks, olles seejuures otsekohene. Ütlegi, et sa ei tea, mida tulevik toob. Mõne sõbraga ongi okei kohtuda korra aastas, üksteise sünnipäevadel või teistel tähtpäevadel. Veendu lihtsalt, et sa ei viska õhku valelootusi, kui sa tegelikult tunned, et ei soovi seda inimest enam üldse oma ellu. Tuleviku avatuks jätmine ei tee tavaliselt kellelegi liiga, kui suhte mõlemad osapooled on täiskasvanud ja mõistavad, miks see sõprus neid praegusel eluetapil ei teeni.

Allikas: The Everygirl