Laste toitmisel ei saa eales olla laisk, lootes, et keedetud makaron pudelist luristatava ketšupiga on piisav. Olgugi et see on toit, mis väga laias vanusespektris lastele peale läheb, tuleb laste söögiareaali tunduvalt laiendada. Seda esiteks sellepärast, et tekiks üldse arusaam toidust, ja teiseks seetõttu, et noor saaks täisväärtuslikust toidust energiat spordiks, ajutoitu õppimiseks ja vajalikku selleks, et olla tasakaalukas.

Kui hommikusöögid veedetake enamasti perega koos, siis lõunad ja koolijärgsed eined tuleb lapsel sageli ise korraldada, sest vanemad on veel tööl. Nüüd on kaks võimalust: kas õppida ise mõnda lihtsamat rooga valmistama või olema valmis ema poolt eelmisel õhtul valmistatud toitu soojendama.

Vanemad kööki küpsetama!

Kokkamine on lihtne, kui on plaan. Valige välja 3–4 toitu, mis lastele igast asendist meeldivad, ja tehke need eelmisel õhtul või nädalavahetusel valmis. Lasanje on siin hämmastavalt hea lahendus. Sellesse rooga annab peita palju köögivilju, selle annab 60 protsendi ulatuses valmis küpsetada ja lasta lapsel lihtsalt ahjus lõpuni kuumutada. Teine imeline lahendus on täidetud kana, mille saab samuti pikalt enne ette valmistada ja ka küpsetada, nii et lapsel on vaja vaid ahjul paari nuppu vajutada.

Suvisel ajal võib klaaspurki, plastkarpi või säilituskotti valmis teha ka supi-, pasta- või hautiseportsjonid või salatid. Võtad aga karbi, soojendad ja sööd. Nii saab olla kindel, et toit, mida lapsed kodus söövad, on väärtuslik. Ning siis ei ole ka probleemi, kui sellele kulistatakse peale koolat või tehakse paar ampsu saiakest — põhiroog on enne söödud.

Lapsed kööki küpsetama!

Veelgi parem lahendus on see, kui laps õpib ise toitu valmistama. Selleks ei pea jälle võtma ette hämmastavaid ja raskeid lahendusi. Pitsa ja pastaga saab hakkama enamik lapsi. Ka nende toitude osised saab vanem eelmisel päeval ette valmistada. Lapse vaevaks jääb vaid köögis „toidulegoga” mängides oma roog valmis teha. Pannipasta ja -pitsaga saavad kõik hakkama. Tuleb vaid tunda huvi, kuidas köögis miski masin töötab.

Miks mitte kutsuda ka sõbrad kokkama ja koos sööma? Miks mitte emadel luua ühisrinne, et lapsed käiksid külakorda iga päev ernevas kodus toitu valmistamas ja söömas?

NB! Lapsed saavad neid kahte toitu ise teha.

Pannipasta kana ja köögiviljadega

Vaja läheb

Pakk kanafileeribasid

Pakk külmutatud köögivilju

Purk hakitud tomateid

Pakk spagette

Purk toidukoort

Meresoola

Musta pipart

Kanapuljongit

Värsket basiilikut

Parmesani

Oliiviõli

Valmistamine

Võta kõrge äärega, kuid lai pann ja pane tulele. Pane oliiviõliga madalale tulele praadima kanafileeribad, mõne minuti pärast lisa pannile ka köögiviljad, maitsesta soola ja pipraga ning sega. Prae veel mõned minutid ja lisa siis korraga pannile spagetid, purk tomateid ning kanapuljong ja lase kaane all madalal tulel haududa. Iga 3–4 minuti järel vaata, mis pannil toimub ja sega pastarooga. Maitsesta pannil olev pastaroog ka soola ja pipraga, lase edasi haududa. Nüüd lisa pannile ka toidukoor ja sega pastaroog pannil läbi. Serveerimisel raputa pastaroale parmesani ja hakitud basiilikut. Head isu!

Koolipäevapitsa

Vaja läheb

Pakk paprikapüreesuppi

Purk suitsuribilihaga seljankat

Purk salsasalatit

Pakk pitsataigent

Allikavett

Purk oliive

Riivjuustu

Valmistamine

Kalla pitsataigna segu kaussi, lisa pakendil kirjas olev kogus vett ja maitseaineid ning sega segu taignaks. Lase seista, kuni paned pitsa jaoks valmis muu vajaliku. Sega teises kausis kokku Salvesti supid ja salat. Viiluta oliivid. Nüüd võta ahjuplaat, pane sellele küpsetuspaber ja laota sinna kogu pitsapõhi. Kata pitsapõhi supiseguga, lisa oliivid, riputa peale riivjuust ja küpseta ahjus 180 kraadi juures nii kaua, kuni pitsapõhi on valmis ja juust kuldpruun. Enne söömist lase pitsal 10–15 minutit jahtuda. Head isu!

NB! Need on toidud, mille vanemad saavad lastele valmis teha.

Kolmekihiline lasanje

Vaja läheb

Pakk veisehakkliha

Pakk suitsusinki

Purk hakitud tomateid

Pakk tomatipastat

Suurem suvikõrvits

Suurem kollane paprika

Lasanjelehti

50 g võid (82%)

50 g jahu

600 ml piima

300 g riivjuustu

Meresoola

Musta pipart

Valmistamine

Haki suitsusink ja paprika peeneks, riivi suvikõrvits. Prae nüüd pajas kokku hakkliha, sink, tomatid, paprika ja suvikõrvits. Maitsesta kogu segu. Nüüd pane tulele pott ja sulata selles või, lisa jahu ja sega kokku kastmepõhi ehk roux. Vaikselt piima juurde niristades sega kokku kreemine valge kasta. Maitsesta soola ja pipraga (arvesta ka sellega, mis juustu sa kasutad ja kas see juust on ka soolane). Hauta 3–4 minutit, siis tõsta tulelt ja sega sisse riivjuust. Lõpeta vispeldamine, kui segu on kreemine, voolav ja ühtlane.

Nüüd hakkame laotama: võiga määritud ahjuvormi pane esiteks kiht lasanjelehti, selle peale kiht lihasegu, siis kiht lasanjelehti, siis kiht juustukastet, siis kiht lasanjelehti, siis kiht lihasegu, siis jälle lasanjelehed ja siis jälle otsast peale. Kõige viimane kiht olgu juustukaste. Nüüd tõsta lasanje nii 45 minutiks 180-kraadisesse ahju. Lõpuks lase grilliga juust pealt krõbedaks.

Täidetud luudeta kana

Vaja läheb

Tervet kana

Võid (82%)

Oliiviõli

Kuivanud saia

Šampinjone

Sibulat

Küüslauku

Riivitud juustu

Maitseaineid vastavalt soovile

Ürte vastavalt soovile

Valmistamines

Kõige olulisem selle roa puhul on kana õigesti luustada ehk debone’ida. See tähendab lõigata kanast välja kogu luustik nii, et kana jääb terveks. Kui kana on luustatud, purusta köögikombainis kuivanud sai suuremaks puruks ning prae võis ja õlis kuldseks. Tõsta kõrvale. Haki küüslauk, sibul ja seened ning prae koos maitseainetega võis ühtlaseks. Tõsta kõrvale. Riivi juust ja tõsta kõrvale. Tee kana keskelt lahti, maitsesta ja täida. Maitsesta soola ja pipraga, hõõru enne kana sisusse ka pehmet võid.

Lisa kihid: esimene kiht seened, teine kiht juust, kolmas kiht saiapuru. Nüüd keera kana kokku ja kas õmble või seo nööriga tugevasti kinni. Kana peab jääma kana kujuga. Tõsta kanagalantiin ahjuvormi, hõõru pealt võiga ja maitsesta. Valmista kana ahjus 45 minutit 170–180 kraadi juures. Lase jahtuda ja lõika viiludeks.