“Olen soovitanud paaridele sellist harjutust: võtke liivakell, kus on 5 minutit, istuge vastamisi, pange peopesad kokku ja vaadake teineteisele silma. Viis minutit läheb käima, mina kuulajana kuulan, mida mees räägib mulle 5 minutit ja siis peegeldan tagasi, mida jutust aru sain,” õpetab Kärsin.

Miks see vajalik on?

Epu sõnul omandame me infot läbi ca seitsme erineva filtri. “Lapsepõlvekogemused, ema-isa suhe, minu enda olemasolevad suhted, mis on olnud ja kus ma olen haiget saanud… Ja nüüd lõpuks see info, mis jõuab meieni, võib olla ainult killukene sellest, mida mees öelda tahtis. Nüüd kui peegeldame, saab mees uuesti rääkida, kasutades kas teisi sõnu, teisi näiteid. Nüüd, kui kuuldut tagasi peegeldan, saab mees öelda, et “jah, kallis, sa said must aru.“”

Epp teab, et enamik suhteid jookseb karile eeldamise tõttu. “Seetõttu tasubki alati küsida peegeldust,” räägib ta. “Iga suhe on mind hästi palju õpetanud — arvatakse, et mul on metsikult palju suhteid, mul pole tegelikult palju suhteid olnud. Aga mul on olnud keerulisi suhteid — enamus on olnud keerulised, sest ma olen ise üsnagi pöörane ja mind on tahetud kuskile raamidesse panna. Olen õppinud, et suhtes pean olema kohe alguses hästi aus. Kohe alguses ütlema, mis on minu ootused suhtele."

Kaks jututeemat

Asjad, millest Epu sõnul iga suhte alguses kohe avameelselt rääkida tuleks, on seks ja raha. "Need on kaks asja, mis tavaliselt inimesed lahku ajavad ja need on asjad, mida meile koolis ei räägita," selgitab Kärsin. "Suhte alguses peaks naine kohe mehele ütlema, et "kui me lähme reisile, siis on elementaarne, et sina ostad reisipiletid ja maksad restoraniarve". Või "on elementaarne, kui tulevad lapsed, siis sina viid nad hommikul lasteaeda ja tood õhtul tagasi." Ärge eeldage teineteiselt mitte midagi."

Kui üks pool on viie minuti jooksul oma mõtted ära rääkinud, tuleb Epu sõnul rolle vahetada. "Nüüd räägib naine viis minutit ja mees kuulab ning peegeldab samamoodi tagasi. Vaadake, kas te oskate üleüldse teineteisele silma vaadata."

1x
00:00