Harjumuste muutmine ei ole kerge

Sissejuurdunud elurütmi muutmine võib hoolimata hoogsast pealehakkamisest osutuda päris raskeks. Martinil kulus vanade käitumismustrite muutmiseks lõppkokkuvõttes ligi kolm aastat. „Minu jaoks oligi selle juures kõige keerulisem oma vanu harjumusi muuta,“ räägib ettevõtja oma kogemusest. „Varem oli põhimõte, et tööd tuleb teha maksimumiga, aga pidu panna samamoodi. Kuidas sa ütled äripartnerile, et täna ma ei võta?“

Oma käitumismustrite muutmiseks on oluline esmalt endale seniste joomisharjumuste põhjuseid teadvustada ja enda jaoks selgelt ära sõnastada, mida ja mis eesmärgil sa muuta soovid. „Ega ma vist seda enda jaoks nii täpselt läbi mõelnud ei olnud. Tahtsin muutust, aga selle juures püsimine oli kohati ikka jõhkralt keeruline,“ räägib Martin.

Kust leida motivatsiooni?

Martin leidis motivatsiooni oma lastest, kelle jaoks ta tahtis parem eeskuju olla. „Mul on kaks poega. Ma tahan nende jaoks olemas olla. Mõtlesin sellele, millisena nad oma isa hiljem mäletavad. Ja see pilt ei olnud kõige ilusam,“ tunnistab Martin.

Pere ja lähedaste inimeste heaolu ning kvaliteetsemad suhted ongi paljude alkoholist loobujate jaoks peamiseks ajendiks selle otsuseni jõudmisel.

Kuidas öelda „ei“?

Üks keerulisemaid väljakutseid, millega tuleb alkoholiga piiri pidades silmitsi seista, on alkoholist keeldumine seltskondlikel koosviibimistel.

„See oli hästi raske. Selle eest ma pugesin peitu. Pigem vältisin olukordi, kus tuleb alkoholist keeldumiseks vabandusi otsida. See oli minu jaoks lihtsalt nii ebamugav, et pigem üldse ei läinudki kuskile,“ räägib Martin.

Tagasilöökidest toibumine

Aeg-ajalt võib joomist piirates ette tulla ka libastumisi. Martini tõukas tagasilangusesse lähedase pereliikme kaotus, millega oli emotsionaalselt väga raske leppida. „Nädal aega järjest jõin. Kõik oli üks suur must auk. Millestki ei saanud aru,“ räägib Martin, kuidas ta elus pidepunkti kaotas.

Väiksemaid libastumisi oli Martinil aja jooksul veel ja need andsid vahepeal tehtud edusammudele alati ränga hoobi. „Järgmisel päeval on masendus ikka korralik,“ tõdeb mees. „No, kuidas sa tunnistad endale, et ei suuda ikka üldse kohe kaine olla?!“

Erinevad probleemid elus võivad kiiresti vanade harjumuste juurde tagasi viia. Olgu selleks siis leinaga toimetulek nagu Martini puhul või ka mõni väiksem igapäevane mure

Sel juhul on oluline teadvustada, et alkohol ei lahenda probleeme, vaid pikas perspektiivis tekitab neid ainult juurde.

Kas see on see elu, mida ma elada tahan?

Keskenduda tasub alati positiivsele. Alkoholiga seotud harjumusi muutes tasub läbi mõelda, milliseid muutusi sa enda juures näha tahad. Kui sa ei mõtle nii väga alkoholist loobumisele, vaid pigem uute ja põnevate hobidega tegelemisele, tulevad tulemused ja hea enesetunne palju kiiremini.

„Praegu näiteks lähen õhtul pigem trenni. Lastega käime palju õues, mängime. Varem seda väga ei olnud,“ räägib Martin, kuidas ta igapäevarutiin muutunud on.

Arusaamisele, et midagi on oma senistes käitumismustrites muuta vaja, tuleb jõuda igaühel endal. Lähedased saavad selles osas aga siiski toeks olla ning aidata otsuseni jõuda. Kui näed, et sinu lähedasel on alkoholiga probleem, ent ei oska seda teemat kuidagi jutuks võtta, võib abi olla spetsialisti nõuannetest. Ühe variandina tasub aga talle tutvustada ka uut eneseabiprogrammi.

„Igaüks peab ise sellele äratundmisele jõudma, millal on õige hetk muutuseks,“ räägib ka Martin. „Mina soovitan kindlasti kõigil võtta korraks aeg maha ja küsida endalt – kas see on päriselt see elu, mida ma elada tahan? Kas ma olen praegu parim versioon iseendast või tahaksin elada kuidagi teisiti?“

Programm "Selge" toetab sind alkoholitarvitamise piiramisel ning aitab paremini hakkama saada sellega seotud raskustega

Jaga
Kommentaarid