ÜHEKSA EETERLIKKU ÕLI, MIS AITAVAD TÕHUSALT TERVENEDA

Eeterlikke õlisid on kasutatud rohkem kui 3000 aastat — teateid sellest on nii Egiptuse, Kreeka, ajurveda kui ka Hiina meditsiinis. Neid on kasutatud ka nn piibellikus meditsiinis ja neile on piiblis viidatud rohkem kui 200 korda.1 Neid raviõlisid saab kasutada mürkide väljaviimiseks kehast, ainevahetuse ja ajutegevuse parandamiseks ning vananemisilmingute vähendamiseks. Seega tõhustavad kvaliteetsed eeterlikud õlid ketotoitumise mõju.

Siin on minu neli lemmikut koos juhendiga, kuidas neid kasutada, et ravida nii mõndagi haigust. Enamikul juhul on ohutu eeterlikku õli otse nahale kanda, aga märgin siin ära ka need, mida peaks lahustama baas­õliga, näiteks kookos-, jojoba- või oliiviõliga. Ühe teelusikatäie baasõli kohta võtke 5 tilka eeterlikku õli.

Muskaatsalvei on muskaatsalveitaime õis. Selle utmisel õliks eraldub taime põhikoostisosa linalüülatsetaat — aine, mis tekitab lõõgastumistunde ja on võimas antioksüdant. Muskaatsalvei tugevdab mitmel viisil ketotoitumise mõju. See sisaldab looduslikke taimseid östrogeene, tõstes nii selle taset organismis, hoides emaka tervist ja tasakaalustades hormoone. Samuti leevendab see menstruatsioonivalusid ja -krampe, vähendab vereeritust sel perioodil ning ka kuumahoogusid üleminekueas. Lisaks on see looduslik rahusti, tuues leevendust unetusele ja stressile (mis muidu soodustavad põletiku tekkimist kehas)

Kuidas kasutada? Hormoonide tasakaalustamiseks kandke mitu korda päevas 3 tilka kõhule (raseduse ajal ärge seda siiski tehke, sest see võib põhjustada emaka kokkutõmbeid). Stressi leevendamiseks kandke õli 1–2 tilka kaelale või jalataldadele.

Põld-lambalääts õitseb suvel ja sellel on kaunid valged õied. See võib vähendada põletikku ja soodustada kaalukaotust seoses insuliini efektiivsuse parandamisega, tugevdades ketotoitumisega kaasnevat põletikku pärssivat ja insuliini taset tasakaalustavat loomulikku mõju. Veel üks suur asi on selle ürdi võime tõsta testosterooni taset. Ühes uuringus leiti, et põld-lambaläätse toidulisand suurendab meeste seksuaalset erutust, energiat ja vastupidavust ning aitab säilitada normaalset testosterooni taset.

Kuidas kasutada? Põld-lambaläätseõli võib otse nahale kandes põhjustada ärritust. Seega lisage 1 teelusikale baasõlile 5 tilka põld-lambaläätseõli ja masseerige seda 1–2 korda päevas kõhule.

Viirukiõli saab väiksest valgete või kahvaturoosade õitega põõsast ja seda kutsutakse tihti õlide kuningaks, kuna see on uskumatult tõhus ravim. Sellest on kasu kroonilise stressi ja ärevuse leevendamisel, valu ja põletiku vähendamisel, immuunsuse tugevdamisel ja isegi kasvajatega võitlemisel. Need hüved klapivad ketotoitumisega hästi. Ühes 2011. aasta uuringus leiti, et viirukiõlil on igemepõletiku ravimisel põletikuvastane mõju ning see võib vähendada hambakattu ja hamba ümber olevate süviste sügavust.

Kuidas kasutada? Pihustage seda palvetamise või meditatsiooni ajal õhuniisutajaga ruumi, et kaasa aidata rahutunde loomisele ja lõõgastumisele, või määrige mõned tilgad meelekohtadele, randmetele ja jalataldadele.

Püha basiilik on adaptogeenne ürt, mis tähendab, et see aitab kehal kohaneda stressiga ja tasakaalustada hormoonide, näiteks kilpnäärmehormoonide talitlust. Kõik see võimendab ketotoitumisega loodavat tervendavat kehakeskkonda. Basiilikul kui ravimtaimel ja pühal ürdil on pikk ajalugu, seda kasutati juba 3000 aastat tagasi.

Kuidas kasutada? Kilpnäärmetalitluse tasakaalu hoidmiseks võtke sisse 1 basiilikuõlitilk koos 1 supilusika oliiviõliga, mis on segatud klaasi veega. Stressi ja ärevuse vähendamiseks hingake seda sisse paar minutit (pihustage see laiali õhuniisutaja abil) või määrige mõned tilgad meelekohtadele.

Lavendli kauneid lillasid õisi on kasutatud meditsiinilistel ja religioossetel põhjustel üle 2500 aasta. Tänapäeval on see kõige laialdasemalt kasutatav eeterlik õli. Soovitan seda ketokava järgivatele inimestele mitmel põhjusel. Esiteks on lavendel rahustav: ühes 2013. aasta uuringus leiti, et kapsli kujul 80 mg lavendliõli manustamine leevendas unetust, ärevust ja depressiooni. Teine uuring näitas, et lavendliõli vähendab posttraumaatilist stressihäiret põdevatel inimestel depressiooni peaaegu kolmandiku võrra.

Kuidas kasutada? Une parandamiseks kandke 2–3 tilka kuklale, rinnale ja meelekohtadele. Ärevuse ja stressi leevendamiseks lisage mõned tilgad lavendliõli sooja vannivette. Kõrge vererõhu alandamiseks ja stressi vähendamiseks pihustage lavendliõli päeva jooksul mitu korda õhku.

Sidruniõli on juba 1000 aastat kasutatud paljude haiguste raviks. Eeterlikul sidruniõlil on stressivastane mõju. Hiirtega läbi viidud uuringus selgus, et see mõjub nagu antidepressant. Inimeste puhul avastati, et sidruniõli aroomiteraapia vähendab raseduse ajal iiveldust ja oksendamist. Traditsioonilises Hiina meditsiinis kasutatakse sidruniõli võitluseks haigustega, mis on seotud niiskusega, nagu külmetus, kandidoos, kõhulahtisus, hingamisteedenakkused ja kurguvalu. Sidruniõli on suurepärane üldise tervise tugevdaja ketotoitumise ajal.

Kuidas kasutada? Lima ja röga eemaldamiseks hingake sidruniõli otse pudelist sisse või segage seda 5 tilka 1 teelusika baasõliga ning määrige rinnale ja ninale. Hooajalise allergia leevendamiseks võtke 1–2 tilka sisse segatuna võrdselt piparmündi-, lavendli- ja mõne baasõliga. Tuju parandamiseks pritsige seda õhku või kandke paar tilka randmetele ja rinnale. Ärge pange sidruniõli nahale enne päikese kätte minekut, sest see teeb naha UV-kiirte suhtes tundlikumaks.

Piparmünti kasutati juba iidse Egiptuse, Hiina ja Jaapani rahvameditsiinis. See toimib kehale jahutavalt ja rahustavalt ning aitab leevendada valulikke lihaseid ja peavalu. Samuti leevendab see hingamisteede- ja seedetraktihaigusi. Ühes 2007. aasta uuringus leiti, et pärast nelja nädalat piparmündiõli kasutamist vähenesid ärritunud soole sündroomiga patsientidel sümptomid keskmiselt 50%. Piparmündiõli on kena täiendus mu ketokavale.

Kuidas kasutada? Lihasvalu puhul lahustage 2–4 tilka mõnes baasõlis ja kandke valutavale kohale. Peavalu puhul hõõruge paar tilka laubale ja meele­kohtadele. Seedehäirete korral määrige tilk kõhule ning hingamisteede­haiguste leevendamiseks pange seda veidi õhuniisutajasse või tehke nii: lisage 10 tilka klaasile keevale veele, valage vesi kuumakindlasse kaussi, sättige rätik üle pea ja kausi (nii, et nägu oleks kuumast veest parajal kõrgusel) ja hingake selle aroomi sisse 5 minutit.

Rosmariin on samuti mündipere liige ja iidsetes kultuurides kasutati seda õhu desinfitseerimiseks ning haiguste leviku ennetamiseks-peatamiseks. Nüüd tuntakse rosmariini kui närvikudede parandamist soodustavat ja ajutegevust ergastavat ürti — see on ka üks ketotoitumise peamisi hüvesid. Ühes 2012. aasta uuringus leiti, et rosmariin parandab inimeste kognitiivseid võimeid ja tuju. Samuti aitab see kehast mürke välja viia, kiirendab juuksekasvu ja võimaldab taastada keha hormonaaltasakaalu.

Kuidas kasutada? Kognitiivse talitluse jaoks kandke rosmariini ninale ja laubale, mürkide väljutamiseks aga 2–3 tilka kõhule. Juuksekasvu parandamiseks tilgutage 3–5 tilka siia-sinna peanahale, hõõruge sisse, laske 5 minutit toimida ja loputage maha. Hormonaaltasakaalu parandamiseks ja põletiku vähendamiseks lisage 1–2 tilka klaasile veele.

Teepuuõli tehakse Melaleuca alternifolia lehtedest ja Austraalia aborigeenid on seda kasutanud tuhandeid aastaid. Sellel õlil on antiseptilised omadused ja seda kasutataksegi haavade ravimisel, kuna see tapab paljusid baktereid, viiruseid ja seeni. Ühes 2007. aasta uuringus avastati, et teepuuõli ravib aknet, samuti kasutatakse seda teisegi nahahaiguste puhul, näiteks kõõma, psoriaasi, ekseemi, varbaküüneseene ja dermatofüütia puhul. See on hea õli, mida oma ravimikapis hoida.

Kuidas kasutada? Haavade puhastamiseks ja desinfitseerimiseks segage 2 tilka teepuuõli 2 tilga lavendliõliga ja kandke haavapiirkonda. Akne ravimiseks tehke selline näopuhastusvahend: 5 tilka teepuuõli pluss 2 supilusikat mett. Kõõmast lahtrisaamiseks lisage 5 tilka teepuuõli šampoonile või palsamile. Psoriaasi ja ekseemi puhul valmistage kreem, mis koosneb 5 tilgast teepuuõlist, 5 tilgast lavendliõlist ja 1 teelusikast kookosõlist. Kandke seda kaks korda päevas nahale. Varbaküüneseene ja dermatofüütia korral määrige mõned tilgad vastavale kohale.