1. Julge küsida, mida kingisaaja soovib

Kingiidee küsimine ei tee kedagi kehvemaks sõbraks, kaaslaseks, lapseks või vanemaks ning tihtilugu toob see lähedastele hoopis rohkem rõõmu kui üllatus. „Ma kannan meelsasti vanaemale ja isale talviti ette, et mul oleks vaja malmpotti või uut panni. Nad on mõlemad väga head kokad ja seega valivad kingi hea meelega,“ kirjutab suunamudija Gethel. „Kingisoovi edastamine lähedastele ei tee ka kinki vähem armsamaks.“

2. Valmista kink ise

Suunamudija Anna Lutter jagab aga häid nippe, kuidas valmistada käepärastest materjalidest meeldejäävaid ning kvaliteetseid kinke. Näiteks võib Anna blogist leida inspiratsiooniks juhendeid, kuidas valmistada ise minimalistlik küünlajalg, modernne kalender või hoopis moekas pajalapp. „Aja jooksul olen armsatele ikka väga palju ise valmistatud asju kinkinud!“ ütleb Anna ning lisab, et ise meisterdamine võib olla ka lõõgastav tegevus. „Näiteks on kudumine nii meditatiivne — kui oled ühe pajalapi valmis teinud, siis kindlalt tahad ka kõikide tuttavate köökidesse teha,“ jagab ta.

3. Kingi annetus

MTÜd, varjupaigad ning heategevusfondid on vaid mõned näited kohtadest, kuhu võiksid jõuluajal kingituse nimel annetuse teha — tuleb vaid valida annetusesaaja, kes on kingisaajale südamelähedane. „Annetusest võib teha fotojäädvustuse ning selle välja printida või hoopis teo kaardile kirja panna,“ jagab Gethel. Nii saad jätta kingisaajale annetusest ilusa mälestuse. „Minu arvates väga armas ettevõtmine,“ lisab ta.

4. Loosikingid

Suunamudija Anna Lutter jagab oma vahvat kokkupuudet ühe Hollandi perega. „Nimelt oli tavaks see, et tehti loosipakid ja kõik pididki ise oma kätega midagi teisele valmis tegema, see oli nõue. See kõlas mulle lihtsalt nii ägedalt!“ Ka Gethel nõustub, et suurema seltskonnaga jõule pidades on hoopis mõistlikum korraldada loos. „Soovitan kasutada sellist lehekülge nagu https://www.drawnames.com. Seda on mugav kasutada ning igaühel on võimalik soovilisti oma jõulusoovid kirja panna ning kingi tegijal on elu kohe lihtsam,“ jagab ta.

5. Ära kingi midagi!

Ühine õhtusöök ja tähendusrikas vestlus võivad niisamuti ilusaks kingituseks olla. „Ole näiteks jõuludel lähedaste juures varem kohal ja aita vanemaid jõulukokkamise või laua katmisega, kogu kokku ja prindi välja varuluuletused ja aita kaaslane hädast välja või vali välja seltskonnale jõulumuusika,“ toob Gethel erinevaid näiteid. Ühesõnaga — kingi hoopis ühist koosveedetud jõuluaega.