Kas sul on halvad võlad, mida võiks elimineerida?

Rahalise vabaduse ekspert ja Starfish Academy asutaja Vallo Arumäe selgitab, et halb võlg on see võlg, mida sa ise maksad. Hea võlg on see, mida keegi teine sinu eest maksab – näiteks üürikorter, mille laenu maksab üüriline.

Esimese sammuna tasub üle vaadata enda halvad võlad ning mõelda, kuidas neid vähendama hakata ning mitte võtta juurde uusi kohustusi. “Kui võtad laene juurde, kaevad end järjest sügavamale,” selgitab ta piltlikult. Halvad võlad elimineerida on väga oluline, sest Arumäe sõnul hoiavad halvad võlad sind rahalises lõksus ja takistavad sinu liikumist kõrgemale rahalisele tasemele.

Halva võla vähendamiseks on kaks varianti – kas maksta esimesena ära kõige kõrgema intressiga laenud või maksta ära kõige väiksema jäägiga laenud. Kui esimene on majanduslikult otstarbekam, siis teine on psühholoogiliselt lihtsam, kuna tunned, et laene on nüüd arvult vähem ja oled teinud edusamme.

Kas oled oma kulud võimalikult madalaks viinud?

Teise sammuna soovitab Arumäe vaadata üle oma kulud, et näha, kas on veel mingeid kulutusi, mida on võimalik vähendada või millest sootuks loobuda. Kuludele otsavaatamine aitab mõista, et näiteks harjumus osta tanklast kohvi võib kuu lõikes kokku teha üsna suure summa, mida võiks suunata kas rahapuhvriks või halbade laenude vähendamiseks. Hea on üle vaadata ka muud tarbimise ja meelelahutusega seotud kulud, mida on ehk võimalik vähendada.

Kas on võimalik tulusid suurendada?

Kui kulud on viidud miinimumi, võib mõelda, kuidas oleks võimalik suurendada tulusid. Arumäe soovitab näiteks mõelda, kas oleks võimalik teha lisatööd või praeguses töökohas kohustusi juurde võtta, et sissetulekuid kasvatada.

Kas sul on harjumus raha kogumiseks?

On levinud eksiarvamus, et ellujäämistasandil on vaid madalapalgalised – tegelikult võivad ka suurepalgalisel puududa rahasäästmise harjumused, olla halvad laenud ning ka suur palk võib kuu lõikes ära kuluda, kui puudub harjumus või süsteem raha kogumiseks. Arumäe soovitab alati maksta esimesena iseendale ning hakata järjepidevalt igakuiselt raha kõrvale tõstma, et see muutuks harjumuseks ning tekiks rahapuhver, mis aitab liikuda ellujäämistasandilt järgmisele, turvalisuse tasandile.

Arumäe võtab kokku, et kui inimene soovib, et jääks rohkem raha üle, on kaks võimalust – sissetulekuid suurendada või kulutusi vähendada või siis teha mõlemat. Need on ainsad võimalused, mis olukorda muudavad