Tolmjas-sinine värv nostalgia tekitamiseks

Sisekujundaja Anna Ilmere koostöös Kaup24 interneti kaubanduskeskusega sõnul tähistatakse 2021. aastat peamiselt neutraalsetes toonides ja kindlate värvipaleti toonide abil. Näiteks soojad valged, neutraalsed ja tolmjas-sinised värvikombinatsioonid koos Burgundia aktsentide ja sügavate ookeanisiniste toonidega. Need toonid koos helehalli ja oliivrohelisega loovad rahuliku ja tasakaalustatud meeleolu. Samuti mõnusa nostalgiatunde, mille eesmärk on edasi anda tasakaalu ja rahu, olles samas väga mitmekülgne. Mida rohkem inimesi eelistab kaugtöö tegemist, seda rohkem keskendutakse kaunite ja paindlike ruumide loomisele, kus saaks end tasakaalustatult ja rahulikult tunda. Hall taustatoon loob mugavuse ja turvalisuse, mis annab samal ajal pehme ja kaasaegse ilme. Interjööriobjektide valimisel saab tänu tekstuuridele ning autentsetele ja jätkusuutlikele materjalidele eelistada arhitektuuri- ja mööblivormide puhul lihtsust ja praktilisust.

Kollane ja roheline toon rahu ja harmoonia saavutamiseks

Veidi soojemate värvide austajatele sobib ideaalselt kollaste ja roheliste toonide kombinatsioon pruuni (liivatoon, helepruun) ja pehme oliivitooniga. Palett on inspireeritud loodusest ja selle eesmärk on digitaalsest küllastunud keskkonnast pisut eemale saada, tuues esile pehmed ja looduslikud värvid, nagu sammal, salveiroheline, kurkum ja tsitruselised. „See värvipalett loob ruumi rahustava keskkonna. Samuti sobivad need toonid ideaalselt puidust elementidega, mis toob interjööri mõnusa loodustunde. Lisaks saab ruumi täitmiseks interjööris saab kasutada ümmargust kuju ja pehmeid esemeid,“ soovitas sisekujundaja.

Retro värvikombinatsioonid julgematele

Pisut ekstravagantsema interjööri jaoks on hea valida neutraalse sooja värvikombinatsioonid koos rikkalike värvidega nagu sinine, korall ja roostene, samuti roosa ja terrakota. Sellel on peen, mänguline retroefekt, mis on inspireeritud seitsmekümnendatest, luues eklektilise segu vanast ja uuest, mille eesmärk on luua õnnelik ja energiline ruum. Interjöör suudab sisaldada silmatorkavaid ja erksaid kompositsioone, mis on inspireeritud kaasaegsest art decost ja popkunstist. Ka sel aastal naasevad mängulised kujundid julgete, ilmekate tekstuuride ja küllastunud värvidega nii sisekujunduses kui ka mööblis. Sisekujundaja sõnul tuleb tasakaalustamiseks meeles pidada, et vähem on rohkem. „Neutraalne valge taust sobib suurepäraselt värvide ja erinevate pindadega jaoks, tasakaalustades näiteks jaheda betooni sooja puiduga,“ lausus Ilmere.

2021. aasta Pantone värv — hall ja kollane

Sisekujundaja tõi esile, et kollase ja halli värvimäng on sisekujunduses vägagi huvitav. Hele, kuid samas üsna lihtne kombinatsioon, sest päikesekollase tooni saab suurepäraselt kombineerida pealtnäha “igava” halliga. Nende toonide koosmõju on mingil määral seotud innovatsiooni ja intuitsiooniga, samuti tarkuse, kogemuste ja intelligentsuse austamisega. See inspireerib ja viib meid edasi uue mõtteviisiga. „Pantone on ühendanud need kaks sõltumatut värvi, et näidata, kuidas erinevad elemendid kokku saavad, moodustades optimistliku ühenduse. See on värvi lugu, mis hõlmab sügavamat järelemõtlemist ja lubadust millelegi päikeselisele ja sõbralikule. Õnnesõnumil, mida ühendab usaldus, on ka kalduvus lootust anda,“ paljastas Ilmere.

Keskkonnasõbralike materjalide võidukäik

Ökoloogilised ja keskkonnasõbralikud lahendused, samuti taaskasutatud materjalide kasutamine mööbli ja kangaste tootmisel on interjööris pidev väärtus. Anna Ilmere sõnul on loodusele mittekahjulikud algatused ka sel aastal interjööris trendikad. Üha rohkem pannakse rõhku ettevõtmistele, et luua ebatavalisi ja uusi materjale, mis põhinevad taaskasutamisel, alternatiivsetel tehnoloogiatel ning looduse ja tehnoloogia tasakaalustatud lähenemisel. Looduslike materjalide, näiteks vetikate, bambuse või maisi kasutamisel on juba suur nišš ja sel on ka mõju kaasaegsete mööblielementide ja dekoordetailide tootmisele.

Kõigi tööstusharude jaoks on ülekaalukalt kõige olulisem aspekt plastmassi kasutamise vähendamine ja olemasolevate taaskasutamine. Nende ohtlike jäätmete ringlussevõtt on juba tuntud trend funktsionaalsete ja kaasaegsete mööblikomponentide tootmisel.

Retro šikk ja ebatavaline kuju mööblimoes

2021. aastal on oluline arvestada esemete ja mööbli ebatavaliste tekstuuride, piltide ja joonistega. Seda on esile toodud asümmeetriliste ja geomeetriliste kujunditena ning joonistel endil. Trendide seas saab näha ka pehme ümara kujuga mööblit. Sujuvad kujundid naasevad seitsmekümnendate moest. Tänu sellele näeb interjöör välja mugav ja elegantne. Näiteks on mööblitootmise järgmise aasta trendiks pehmed riidest voodipõhjaga polsterdatud voodid.

Sisekujunduse moodsaimad materjalid

Mööblimaterjali osas ei kaota kuld ja messing endiselt oma olulisust, samas kui must pronks ilmub eraldi elemendina — kas siis kujundite, kunstiteoste või kaasaegsete kompositsioonide näol. Samuti suureneb nõudlus looduslike materjalide järele. Disainerid püüavad leida erinevate tekstuuride üha keerukamaid kombinatsioone. Näiteks võib see olla kvartsist või marmorist ristitud puit või betooni ja metalliga keraamika.