Inimesed tähtsustavad aina enam head välimust

“Aina enam tähtsustavad inimesed head välimust ning nooruslikkust. Muidugi mõjutab olulisel määral iluprotseduuride kasvutrendi ka sotsiaalmeedia – hea välimus defineerib staatust. Ilukirurgia aitab taastada või saavutada parimat versiooni iseendast,” selgitab kaks aastat ISAPS-i liige olnud dr Mart Eller.

Eller kinnitab, et välimuskirurgia ei ole ammu (enam) tabuteema ning tee ilukirurgi juurde võtab aasta-aastalt ette ka enam enam eestlasi.

Esikohal on rindade suurendamine

2019. aasta vältel kasvas iluoperatsioonide arv 7,1% võrra ja mittekirurgiliste protseduuride arv 7,6% võrra. Kirurgiliste operatsioonide puhul kasvas enim näopiirkonnas tehtavate operatsioonide arv, samas kui mittekirurgiliste protseduuride statistika näitab, et fotonoorendus hakkab kaotama oma populaarsust, ent ilussüstide arv tõuseb. Üle maailma tehti 2019. aastal 11 363 589 kirurgilist protseduuri ning 13 618 735 mittekirurgilist protseduuri.

Esikohta kirurgiliste operatsioonide puhul hoiab endiselt rindade suurendamine, aga sellel on tihedalt kannul rasvaimu, laugude plastika, kõhuplastika ja ninalõikus.

TOP 5 mittekirurgilist operatsiooni olid botuliintoksiini süstid, hüaluroonhappe süstid, karvaeemaldus, mittekirurgiline rasvavähendus ja fotonoorendus.

Dr Eller sõnab, et ka Eestis on naiste seas populaarseim eelkõige rindade suurendamine, aga ka muud rindade korrektsioonid – näiteks tõstmine või vähendamine. “Palju teostatakse ka rasvaimu, kõhu eesseina plastikaid ning jätkuvalt on populaarsed ka laugude plastikad,” räägib kirurg. “Meestel teostatakse põhiliselt rasvaimu. Järjest populaarsemaks on muutunud günekomastia (naiserinnasuse) korrektsioonid. Üllatavalt populaarseks on muutunud meeste hulgas ka laugude plastikad.”

Küll aga paistab, et Eestis ei ole suured Kardashiani-tagumikud sugugi mitte au sees, sest dr Elleri sõnul on Eesti patsiendi huvi tuharate suurendamise vastu üpris tagasihoidlik.

Eestis kogub hoogu meditsiiniturism

Esirinnas ilukirurgia ja iluprotseduuride osas on loomulikult gigandid USA, Brasiilia ja Jaapan, Euroopas on suurimad Saksamaa ja Itaalia. Dr Eller tõdeb, et aastate vältel on kasvanud hoogsalt iluoperatsioonide arv ka Eestis ning lisab, et hoogustunud on ka meditsiiniturism, mille puhul reisitakse Eestisse tegema protseduure taskukohasema hinna ning hea kvaliteedi tõttu.