Lapseootus on imeline aeg ning iga lapse sünd on omamoodi ime. Eriti hästi teavad seda need paarid, kes väikest imet oma ellu väga pikalt oodanud on. Loomulikul teel lapseootele jäämine on keeruline pea iga kuuenda paari jaoks. Suuremal osal neist on aga võimalik tänapäevastest viljatusravimeetoditest abi saada.

Ärge jääge oma murega üksi!

Viljatusraviarstina puutun oma töös igapäevaselt kokku naiste ja meestega, kellel ei ole õnnestunud lapsevanemateks saada, ehkki nad seda kogu hingest soovivad. Mure lapseootele jäämisega seotud raskuste pärast on meie ühiskonnas palju sagedasem, kui üldiselt arvatakse: pea iga kuues paar seisab ühel hetkel oma elus silmitsi probleemiga, et soovitud rasedust ei teki. On täiesti loomulik, et kõigil ei õnnestugi niisama lihtsalt rasedaks jääda ning seda ei pea sugugi häbenema – oluline on õigel ajal abi otsida.

Eestis on lastetuse ravi väga hästi kättesaadav kõigile, kes seda vajavad. Siinne ravi on heal tasemel ning riik hüvitab haigekassa kaudu suure osa kõigist ravikuludest. Õnneks näen oma praktikas seda, et järjest enam paare, kellel beebiootele jääda ei õnnestu, ei jää oma murega üksi, vaid jõuab viljatusraviarsti juurde nõustamisele ja uuringutele. Üldjuhul on kogenud ekspertide nõu ja abiga võimalik nende probleemile sobiv ravi leida.

Iga patsiendi lugu on natuke erinev

Meie kliinikusse jõuab väga palju paare, kes pärast kuudepikkust proovimist loomulikul teel lapseootele ei jää. Kõigil neil on erinev lugu ja nii on ka lastetuse põhjused erinevad. Siin võivad rolli mängida nii mehe kui naise terviseprobleemid. Naiste puhul näiteks on levinumateks viljatuse põhjusteks ovulatsioonihäired, munajuhade kahjustused, endometrioos, emaka probleemid ja varajane menopaus. Ka meeste viljatus võib olla tekkinud väga erinevatel põhjustel, näiteks suguteede põletikud või mitmesugused geneetilised põhjused. Samuti on nii meeste kui naiste puhul olulisteks teguriteks vanus ja elustiil.

Alati ei selgu uuringute tulemusel viljatuse põhjus sest kõik probleemid ei ole veel diagnoositavad. Kehaväline viljastamine on kindlasti võimalus saada murele lahendus.

Kuna põhjused, miks rasedus vaatamata pikaaegsele proovimisele ei õnnestu, on erinevad, siis on ka lahenduste leidmise protsess väga individuaalne. Igale paarile koostab arst raviplaani just nende eripäradest ja vajadustest lähtuvalt, pühendades kõigile piisavalt aega ja tähelepanu.

Eesmärk: terve ja elurõõmus laps

Viljatusravi tulemused on väga individuaalsed ja sõltuvad eelkõige konkreetse paari viljatuse põhjustest. Mõni paar jõuab positiivse rasedustestini kiiremini, mõne teise jaoks tuleb selleks läbi käia aga pikem teekond ning läbi teha korduvaid ravitsükleid. Meie eesmärk on oma patsiente sellel teekonnal igati toetada ning aidata neil jõuda oma igatsetud unistuseni sünnitada terve ja tugev laps.

Ehkki tehnoloogia pidevalt areneb ja täiustub, ei tähenda see kahjuks aga siiski, et laste saamist päris lõputult edasi lükata saaks. Vanuse kasvades on lapse saamine keerulisem ja ka viljatusravi ei pruugi olla enam nii tulemuslik. Mida varem probleemiga tegelema asuda, seda tõenäolisem on, et ravi osutub edukaks. Seetõttu julgustan kõiki, kel lapsesaamisega mure, arsti poole pöörduma pigem varem. Näen oma patsientide pealt, et kogu see pealehakkamine ja püsivus tasub ennast eduka ravi korral kuhjaga ära – kirjeldamatu õnnetunne ja suur rõõm uue ilmakodaniku sünnist on nii uskumatult võimas, et selle nimel tasub see teekond ette võtta igal juhul.

Jaga
Kommentaarid