Toitumisterapeut: veel tänagi levib mitmeid müüte, mille järgimine võib tervisele kasu asemel pigem kahju tuua
(1)Kuigi aasta algusele ja uusaastalubadustele omaselt võiks praegusel ajal eeldada suuremat tähelepanu tervisliku toitumisega seotud küsimustele, nendib Benu apteekide toitumisterapeut Jelena Karjagina vastupidist. “Täna on muutunud toitumisabi otsimine juba igapäevaseks ning vajaduspõhiseks, otsest seost sel uusaastalubadega näha ei ole,” märkis ta.
Üha enam otsitakse tema sõnul toitumisalast nõu just südame-veresoonkonna haiguste puhul, nagu kõrge kolesterool ja vererõhk, ja soolestiku probleemide korral, nagu refluks, ärritunud soole sündroom või tsöliaakia.
Toitumise müüdid võivad kehale kahju teha
Karjagina sõnul jääb tervisehädade korral diagnoosi või ravi määramine siiski arsti rolliks. “Küll aga saab toitumisterapeudilt paluda haiguspuhkude korral soovitusi toitumise korrigeerimiseks ja tervisliku toitumise alase nõu saamiseks,” selgitas ta.
Sealjuures tõdeb toitumisterapeut, et veel tänagi levib mitmeid müüte, mille järgimine võib tervisele kasu asemel pigem kahju tuua. “Näiteks arvatakse, et ei tohi üldse rasva süüa või et mida rohkem valku süüa, seda parem,” tõi Karjagina näiteid müütidest.
“Samuti näen suhteliselt tihti olukorda, kus teatakse, et köögiviljad on olulised, kuid neid ei sööda, sest need ei maitse,” jätkas toitumisterapeut. “Probleemiks on ka suhkru vältimine ja selle asemel kunstlike magustajatega liialdamine või hoopis suhkru ületarbimine. Reeglina on sel juhul tegemist just peidetud suhkru tarbimisega, mida inimene ise ei lisa, kuid mida on juba eelnevalt erinevatesse toiduainetesse lisatud.”
Süüa tuleb regulaarselt ja rahulikult
Kahjuks võetakse oma tervise inventuur tihti ette alles siis, kui tervis läheb korrast ära - kuigi Karjagina sõnul saab panustada oma tervise hoidmisesse ka lihtsaid igapäevaseid praktikaid jälgides. “Näiteks väga oluline on süüa regulaarselt ehk mitte kiirustades ja nii-öelda jooksu pealt, vaid varudes piisavalt aega. Tööle võiks aga võtta kaasa enda valmistatud toitu - nii on teada kõik toidu koostisosad ja võib olla kindel, et toit ei sisalda midagi ebasobivat,” tõi ta välja.