Mis on stonewalling?

Stonewalling tähendab kivimüüri ja oma tähenduselt viitab ta käitumisele, kus teine inimene väldib igasugust suhtlemist — ta ei taha leida lahendusi ega katsugi mõista. Sellisel puhul muutub inimene emotsionaalseks ja verbaalseks "kivimüüriks" ja keeldub rääkimast. Ta jääb täiesti kõigutamatuks ja puudutamatuks, samal ajal kui sina oled meeleheitel ja tunned, et sind ei kuulata ega austata.

Stonewalling võib samuti tähendada seda, et su partner süüdistab sind kõiges nagu teeksid sa mitte millestki suure asja, alavääristab seda, mis sul öelda on ja käitub nagu kõik oleks korras, ehkki see ilmselgelt nii ei ole.

Millised märgid peaksid sind valvsaks tegema?

  • Su kaaslane ignoreerib ja eirab sind, kui sa temaga räägid
  • Ta ei vasta sulle sõnadega, vaid pomiseb omaette midagi
  • Ta vahetab teemat
  • Ta kordab pidevalt sama asja, muutes jutuajamise mõttetuks
  • Ta väldib vestlust, lahkudes toast või kaob mõneks ajaks
  • Ta väldib visuaalset kontakti
  • Ta on sinu vastu külm ja tundetu

Uurijate sõnul on just see käitumisviis kõige suurema osa lahutuste põhjustajaks. Tegemist on tõelise mürgiga kahe inimese vahelisele suhtele. Sest selline käitumine muudab igasuguse dialoogi võimatuks ja takistab kaaslastel leida lahendust oma probleemidele. Uuringute järgi on ka umbes 85% stonewallingut harrastavad inimesed just meessoost isikud, kuna emotsionaalne stimulatsioon on neile psühholoogiliselt väga kurnav. See aga ei tähenda sugugi, nagu naised nii ei käituks.

Kas tegemist on üha vaimse vägivalla vormiga?

Kõik sõltub inimese kavatustest. Mõnedel puhkudel on võimalik, et inimesel endal pole aimugi, millist piina või valu tema käitumine põhjustab. Teistel puhkudel on tegu vahendiga, mis võimaldab oma emotsioonidega paremini toime tulla. Sellised inimesed tavaliselt ei taha midagi kontrollida ega kellegagi manipuleerida, alateadlikult kasutavad nad sellist vahendit enesekaitseks. Selle tõttu oleks hea rääkida ja panna paika reeglid, mis sätestaks, et järgmisel korral on parem põgenemise asemel rääkida. Kui inimene vajab mõnda hetke rahunemiseks, siis võib alati rääkida hiljem.

Kui aga inimene keeldub tunnistamast seda, mida ta oma käitumisega põhjustab ja süüdistab jätkuvalt teist kõikides suhteprobleemides, on üsna tõenäoline, et tegemist on ühe manipulatsiooni vormiga. Ja sellisel puhul on vaikus mõeldud teisele inimesele karistusena, mis mõjub hävitavalt. Hävitavalt, sest see katkestab igasuguse võimaluse suhtlemiseks. Sellisel puhul on kõige parem lahendus minna ära ja rääkida sellest mõne lähedase inimesega.

Allikas: Kodused Lood

Jaga
Kommentaarid