Aga miks siis on oluline teada, miks me midagi teeme?

Õnn ja rahulolu

Miks on oluline teada, miks me midagi teeme? Kui soovid tunda pikaajalist täielikku rahulolu, on oluline mõista, et täielik rahulolu ei ole sama mis õnn. Meid teeb näiteks töö juures õnnelikuks eesmärkide saavutamine, preemia saamine, uue kliendi leidmine, projekti lõpetamine – see nimekiri on veel pikk. Kuid õnnetunne on ajutine, see ei kesta. Keegi meist ei pulbitse energiast seetõttu, et saavutas mõne oma eesmärgi aasta tagasi. Selle tunde intensiivsus väheneb iga hetkega.

Täielik rahulolu

Täielik rahulolu on seevastu palju sügavam tunne. See on kestev. Õnne ja rahulolu vahe on sama nagu meeldimisel ja armastamisel. Näiteks meie lapsed ei pruugi meile alati meeldida, aga me sellegipoolest armastame neid. Me ei pea ilmtingimata iga päev töö juures õnnelikud olema, kuid me saame olla rahulolevad, sest see töö paneb meid end tundma osana millestki suuremast. See on ka põhjus, miks me tunneme rahulolematust isegi siis, kui oleme üldiste standardite – nagu näiteks palk ja positsioon – järgi edukad. Rahulolu tekib siis, kui meie töö on otseselt seotud meie MIKSiga. Õnn tuleneb sellest, mida me teeme, rahuldus aga sellest, miks me seda teeme.

Peame mõistma oma MIKSi

Me peame mõistma oma MIKSi, kui meile on tähtis, et kirg töö vastu ei kaoks kunagi, kui me peame oluliseks tunda, et panustame millessegi enamasse kui vaid iseendasse.

„Pea nüüd hoogu,“ võid sa mõelda. „Olgem ausad, suurem osa inimesi käib ju tööl raha pärast. See on ilmselge MIKS.“ Esiteks, raha on vaid millegi tulem. Olgugi et rahal on oluline roll, ei saa raha pidada kaugeltki selleks, mis meid kõiki hommikul ärkama paneb. Ja küünikutele, kes sellegipoolest leiavad, et inimesed tõusevadki hommikul selleks, et raha teenida, esitame küsimuse: miks neil seda raha vaja on? Et tunnetada vabadust? Reisida? Pakkuda oma lastele sellist elu, mida neile endile ei võimaldatud? Selleks et pidada arvestust ning näidata, et nad on teinud palju enamat kui teised? Tegelikkuses ei ole raha aga liikumapanev jõud. Just MIKS on see, mis aitab mõista inimeste motivatsiooni ja innustust. Eesmärk, ajend või veendumused on need, mis kannustavad iga organisatsiooni ning iga inimest karjääriredelil edasi liikuma.

Teadmine, miks midagi teed, aitab langetada paremaid otsuseid

Kui oled teada saanud oma MIKSi, suudad sa ka selgelt välja öelda, mis tekitab sinus rahulolutunnet, ning sa mõistad, mis su käitumist kõige enam mõjutab. Kui sa seda kõike teda oskad, on sul alati, millest edasiliikumiseks kinni võtta. Siis suudad sa oma oma äris, karjääris ja elus ka üleüldiselt paremaid otsuseid langetada. Ning sa oled võimeline samuti teisi innustama.

allikas: Simon Sineki raamat „Leia oma miks“