Üks parimaid mooduseid grupi energeetikat rikkuda on olla täielik mölakas. Sul võib õnnestuda inimestesse kõvasti energiat süstida, kuid see ei ole jätkusuutlik. Kui sa pead ebaviisakat käitumist lihtsalt oma elustiili osaks, omapäraseks või otsekohesuseks, võid jätta tähelepanuta hinna, mida sa oma isikliku energia näol maksad. Kui sa ajad inimesed endast välja, saad sa kindlasti tagasilöögi osaliseks ja raiskad hiljem jõudu segaduse klaarimiseks. See kõik võib olla üsna häiriv ja kurnav.

Liiga palju inimesi käitub mölakatena

Ärevust tekitav hulk inimesi on võtnud omaks mölaka elustiili ja otsustanud, et see toimib piisavalt hästi, et sel moel jätkata. Selle kohta, mida tähendab olla mölakas, puudub ühtne ja kokkulepitud määratlus. See võib hõlmata isekust, ülbust, alatust või mis tahes muid iseloomuvigu. Sa tunned mölaka ära, kui teda näed. Ja kui sa oled normaalne inimene, oled sa nähtavasti samamoodi käitunud vähemalt mõne minuti oma elus.

Mölakas on keegi, kes otsustab muuta teiste elu vähem meeldivaks põhjustel, mis ei tundu olevat produktiivsed ega vajalikud.

Mölaka tunned ära järgnevast:

· Ta valib endale sobiva jututeema.

· Ta domineerib vestluses.

· Ta praalib.

· Ta petab ja valetab.

· Ta ei nõustu ühegi soovitusega, ükskõik kui hea ja lihtne see ka poleks.

· Ta kasutab ausust julmuse ettekäändena.

· Ta keeldub lihtsatest teenetest mingi väära sotsiaalse õiglustunde tõttu.

· Ta loobub viisaka käitumise reeglitest. Näiteks ei ütle „tere“ või ei vaata suheldes teistele otsa.

Mölaka käitumine tundub selle praktiseerijale mugav, seepärast seda harrastatakse. Selles mõttes sarnaneb see sõltuvusega, Mölakluse pikaajaline mõju ei ole jätkusuutlik, kuigi tundub hea elustiilina lähiajalises perspektiivis.

Sinu enda huvides on etem mõistlik olla inimene, kus see iganes on võimalik.

Allikas: Scott Adamsi „Kuidas peaaegu kõiges läbikukkununa ikkagi suurelt võita“.