Ajakirja EMA toimetus pani kokku 2021. aasta kestlike ja hoolivate trendide suunanäitaja, Ilusa Elu Giidi, mille eesmärk on olla toeks lõputute valikute virvarris. Eriti praegusel keerulisel ajal tasub hoogu anda kodumaisele disainile, mis kestab kauem kui ühe hooaja.

1. Ära karda rõivajääke

Ütled „upcycling ehk väärtustav taaskasutus“ ja mõtled Reet Aus. Tänu tuntud moelooja ja keskkonnaaktivisti selgitustööle on une pealt selge, kui väga on vaja, et moetööstus püüaks tootmise käigus tekkivaid jääkmaterjale disaini toel tagasi käibesse suunata. Tekib ju masstootmisest keskmiselt 18% jääke, mis tavaliselt satuvad prügimäele või põletatakse. Reeda enda loodud riideesemed säästavad keskmiselt 75% vett ning 88% energiat, võrreldes uute toodete valmistamiseks kuluva ressursiga.

Tootmisjääkidest loovad vinget moodi teisedki Eesti tegijad, näiteks hiljuti omanimelise ateljee avanud näitleja ja moedisainer Karin Rask. Näitleja on kirjeldanud, kuidas ta beebiemmena kärutas lapsevankriga mööbli- või rõivatootjate juurest läbi ning haaras vankrisahtlisse kaasa kangajääke, millest on valminud tema kimonod, pükskostüümid ja mantlid.

2. Autorehvid jalga

Säästliku moe üks alustalasid on juba olemasolevate materjalide taaskasutus ja ümbertöötlus, mis võib anda uue elu ka vägagi moekaugetele esemetele.

Uuenduslikuna valmivad Tartus saapad, mis pälvisid äsja ülekaalukalt ajakirja EMA lugejate lemmiku tiitli. KIRA saapa välistald on valmistatud ümbertöödeldud autorehvidest, sisetald plastpudelitest ümbertöödeldud pehmest vildist, saapa pealisosa on jalatsitööstuse jääkidest saadud märgumatust tekstiilist, vooder aga coolmax-materjalist, samuti jalatsitööstuse jääkidest. Kannakapp ja ninats aga pärinevad ookeanist kokku kogutud plastist.

3. Lase loodus naha vastu

Looduslikud ja mürkaineteta orgaaniliselt toodetud kangad on teinud juba aastaid võidukäiku, kuid variantide rohkus pole siinmail olnud kunagi varem nii rikkalik kui praegu. Tasub meelde jätta sõnad „modaal”, „Tencel”, „bambus” ja „meriino”, mis on jõudnud ka Eesti eetiliste moetootjate kasutusse.

Tencel on eukalüpti toorpuidust valmistatud ökomaterjal, millel on traditsioonilise puuvillaga võrreldes mitu korda väiksem keskkonnajälg. See on materjalina mõnusalt pehme ja sobib ka kandjale, kel tundlik nahk.

1950ndatel Jaapanis siidi alternatiivina välja töötatud modaal langeb kaunilt, on mõnusalt hingav, niiskust imav, antibakteriaalsete omadustega ja täielikult biolagunev.

Eestis toodetakse veel ka bambuskangast ihupesu, mille loojatel sai ühel hetkel villand pidevast ebamugavusest, mida sooniv pesu valmistas. On naisi, kes eriti pärast laste sündi ei salli sünteetikat rindade vastas.

Muidugi on heitlike ilmadega püsivalt moes vill. On sul siis soojad lambavillast kindad, mis võivad olla ühtviisi maalähedased kui ka minimalistlikult šikid. Või hoopis stiilne ja praktiline meriinovillast pullover, mis reguleerib kehaniiskust: soojendades talvel ja pakkudes vilu ilma eest mõnusat kaitset ka suvel.

4. Maksimalistlike ehetega ajas tagasi

Printsiip „vähem on rohkem” kehtib ka ehtelaeka täiendamisel. Mida teadlikum oled keskkonnast ja iseendast, seda vähem tõmbab sind odava kassikulla poole ning seda enam oskad hinnata autoriloomingut või väärismaterjale. Need lennutavad ehted küll kõrgemasse hinnaklassi, kuid ühtlasi pikeneb aksessuaari eluiga ning lisandub originaalsuse võlu, pakkudes võimaluse väljendada end ainuomasel viisil.

Teisalt aga mõjuvad tänapäeval värskelt ekspressiivsed ja isegi massiivsed ehted, mis vaatavad ajas tagasi. Põnevat ehtekunsti teeb näiteks Claudia Lepik, kelle teatraalsed Setu sõlgedest ja rahakeedest inspireeritud nina- ja näoehted võluvad toore iluga. Teine kuum looja ehtemaailmas on Sigrid Kuusk, kes ammutas viimaseks kollektsiooniks inspiratsiooni eesti värvikalt kunstiklassikult Adamson-Ericult, kelle järgi on kollektsioon ka nime saanud.

5. Vähem asju, minimalistlikum kott

Mitme funktsiooniga ese võib samamoodi väljendada minimalistlikku elustiili, mille põhimõte on asjade miinimumini vähendamine nii koduses majapidamises kui ka rõivastuses.

Näiteks on Ilusa Elu Giidis esile tõstetud nahast kott, mida annab kanda ühtviisi õlakoti, kõhukoti ja bumbag’ina, sobides nii naistele kui ka meestele. Toodete taskud ja sangad-rihmad on külge kruvitud, et vältida liigseid õmblusi, mis nahapinda kahjustaksid. Seetõttu on kulunud osi lihtne välja vahetada ja hiljem saab enamikku materjalist taaskasutada, kui kott on oma elu kandja silmis ära elanud. Näiteks saab kotist teha mitu väiksemat aksessuaari: vutlareid, rahakotte, käepaelu jms. Nutikas, kas pole?