Loomade eestkoste organisatsiooni Loomus loomasõbraliku ilu töörühm LILU võttis vaatluse alla mõned väga levinud koostisained näohooldustoodetes ja selgitas välja, mida need endast kujutavad ja milline on nende päritolu.

Lanoliin on levinud koostisaine nii sügavalt niisutavates näokreemides ja maskides kui ka paljudes vananemisvastastes toodetes. Lanoliin on väga hea niiskuse siduja, mis suudab ka kõige kuivemal ja külmemal talvel hoida naha niisutatud. Tegu on õliga, mida looduslikult leidub lambavillas, hoides lamba kasuka kuiva ja puhtana. Pärast villa eemaldamist lambalt, pannakse vill tsentrifuugima, mille tulemusena õli eraldub.

Kuigi lanoliin on täna kosmeetikatööstuses vägagi levinud koostisaine, siis ei mõju see alati nahale hästi. Mitmed uuringud on tuvastanud, et lanoliin tekitab allergilisi reaktsioone kahjustunud nahal eriti just laste seas. Arvatavasti on tekkinud negatiivne reaktsioon, kuna lanoliini leidub üha enam ja enam kosmeetikas, mida kasutatakse igapäevaselt.

Vegan kosmeetikas on lanoliin enamasti asendatud taimsete õlidega, palmi- või kookosrasvaga.

Steariinhape on küllastunud rasvhape, mida saadakse erinevatest rasvadest ja õlidest. Steariin on väga tõhus rasu ja mustuse eemaldaja ning lahustub vees väga hästi, mistõttu näohooldustoodetest kasutatakse teda eelkõige puhastuspiimades ja vahtudes. Katsudes on steariin kergelt libe, mistõttu on teda ka kerge näole kanda ja laiali hõõruda.

Steariinhapet leidub ohtralt searasvas, kuid on ka mitmeid taimseid allikaid. Tihti kasutatakse just kookosrasva derivaate, nt sodium isethionate, mis töötab sarnaselt steariinhappele. Kui steariinhape on taimset päritolu, siis on kosmeetikatoodetel enamasti koostisainete nimekirjas vastav märge.

Uurea ehk karbamiid on valge pulberjas aine, mis looduslikult pärineb loomade kuseteedest. Kosmeetikas kasutatakse seda eelkõige sideainena, et vältida erinevate komponentide eraldumist toote seistes. Tänapäeval kasutatakse karbamiidi väga erinevates valdkondades, põhiliselt põllumajanduslikes väetistes. Toidu- ja kosmeetikatööstuses enam looduslikku karbamiidi ei kasutata, vaid sünteesitakse laboris ammoniaagi ja süsihappegaasi reageerimisel.

Taruvaik on meile enamasti tuntud köharavimina, kuid seda kasutatakse ohtralt ka kosmeetikas. Taruvaik on mesilasvaha ja mesilaste seedevedeliku segu, mida kasutatakse taru ehitamisel. Taruvaik on antibakteriaalne ja seente vastase toimega, mistõttu kasutati seda juba Antiik-Kreekas puhastusvahendina ning haavade ravimiseks. Näohoolduses võib seda leida aknevastastes kreemides ja seepides.

Taruvaiguga sarnaselt toimib teepuuõli, mis on antibakteriaalne, soodustades vistrikute ja akne paranemist ning vähendades punetust. Oluline on teada, et teepuuõli võib tekitada allergilist reaktsiooni. Näonahk on väga õrn ja liiga suur kontsentratsioon või puhta õli kasutamine võib anda vastupidise tulemuse. Teepuuõli tasub lahjendada näiteks oliiviõliga või osta poest tooteid, mille tootja on usaldusväärne.

Glütseriin on viskoosne värvitu aine, mida kasutatakse näohoolduses eelkõige kreemides ja seepides. Glütseriin muudab toote libedamaks, mistõttu on seda lihtsam peale kanda. Samuti toimib see säilitusainena.

Glütseriin pärineb loomsetest rasvainetest, kuid tänapäeval kasutatakse enamasti taimset glütseriini, mis on valmistatud sojaubadest või palmirasvast. Leidub ka tootjaid, kes kasutavad glütseriini, mis pärineb petrooleumi õlist.

Jaga
Kommentaarid