Väikesed lapsed vajavad palju soojust ja turvalisust. Kõige paremini pakub seda vanema süli. On mitemid erinevaid arengu- ja tervisehäireid, mille puhul tihe füüsiline kontakt vanemaga tuleb lapsele kasuks. Vanema rinnal temaga kaasas liikudes õpib laps tundma tema liigutuste ja hingamise rütmi, tunnetama temperatuuri, lõhnu, pingeid ja rahulolu. Lapsekandmine aitab lapsel oma lähiümbrust paremini ette kujutada ja võtta osa igapäevasest elust, ema aga õpib lapse käitumist kiiremini tõlgendama ning mõlema elu on lihtsam ja rõõmsam.

Kanna last teadlikult

Ent lapsekandmine nõuab ka avastamisjulgust, teadlikkust ning valmisolekut õppida uusi oskusi ning nippe. „Last kandes tuleb lähtuda tema loomulikust kehaasendist — lapsekandmisvahendis on laps samamoodi nagu süles, põlved veidi kõrgemal kui pepu, selg veidi kumer,“ räägib hinnatud lapsekandmisnõustaja Kadri Viirand. „Jälgida tuleb kindlasti, et lõug ei oleks rinnale vajunud, et beebi sisemised hingamisteed oleks avatud. Hea kandmisvahend toetab last põlvest põlveni.“

Erinevate lapseklapsekandmise vahendite plussidest ja miinustest ning lapsekandmise nippidest räägib sertifitseeritud lapsekandmisnõustaja Kadri Viirand 13. aprillil toimuvas nii algajatele kui ka kogenud lapsekandjatele mõeldud EMA ja PERELA veebiloengus. Liitu veebiloenguga siin.

Veel Kadri nõuandeid eelseisvateks soojadeks ilmadeks:

  1. Kasuta hingavaid riideid — linane ja bambusviskoosi kiud on jahe ja hingav, samuti on siid palavaks ilmaks täiesti superkiud. Puuvill on ka hea, kuid arvestama peab, et palju higistava lapse puhul võib see puuvillane riideese muutuda külmaks ja märjaks vastu beebi ihu.
  2. Kihiline riietus on beebide puhul parim. Eesti jaburas ilmas võib pika päeva jooksul õues korduvalt tekkida vajadus kaks kihti juurde panna, siis võtta ära üks ja siis veel teine ning siis neid jälle tagasi lisada. Eelista mitut õhemat kihti ühele paksule. Kui hakkad ühte kihti juurde lisama ja jääd kahtlema, kas seda ikka on vaja, siis ära pane. See on hea lihtne reegel mille järgi toimetada.
  3. Varja beebi õrna ihu päikese eest. Kasuta selleks pikki varrukaid, pika kaelaosaga mütse, päikesekreemi, päikesevarju jne või kõiki neid koos. Kui võimalik, ära mine õue vahemikus kl 10-14, kui päike on kõige intensiivsem.
  4. Jah, päikese eest peab last kaitsma, kuid hingamine on olulisem! Ära kata last kandes tema nägu kapuutsiga või lina paneeliosa kangaga. Beebi kukalt võid toetada (või siis tema pead päikese eest varjata) ühelt poolt kinnitatud kapuutsiga või ühelt õlalt tuleva linaga.
  5. Jälgi, et beebi põsed ei oleks punased, jälgi tema kehatemperatuuri, anna talle palju juua (rinnapiimal beebidele piisab rinnapiimast).
Jaga
Kommentaarid