Kui enne pandeemiat läbi viidud uuringutest selgus, et sünnijärgne depressioon mõjutas üht naist kümnest kuid käesoleva aasta 11. mail, ajakirjas Frontiers in Psychology avaldatud uuringu tulemused näitavad, et see arv on peaaegu kahekordistunud.

Nimelt tunnistab 47,5% naistest tunnistab, et sünnijärgse depressiooni märke.
Uuringus osales 162 Londonis elavat ema, kel kõigil olid alla poole aastased lapsed, kirjeldasid oma viimast aastat märksõnadega: üksindus, kurnatus, mure, ebapiisavus, süütunne ja suurenenud stress.

Mis on rasedusjärgne depressioon?

Siin on nimekiri enimlevinud tunnustest:

püsiv kurbuse ja madala tuju tunne

sa ei naudi enam asju, mis sulle naudingut pakuvad

energiapuudus ja väsimustunne kogu aeg

unehäired ja kurnatuse tunne päeva jooksul

tunne, et sa ei suuda oma lapse eest hoolitseda

keskendumis- ja otsustusprobleemid

isutus või suurenenud söögiisu (mugavussöömine)

pidev ärritunud, väsinud või väga apaatne tunne

sage süütunne, lootusetus ja enesesüüdistamine

raskused lapsega sideme loomisel või ükskõiksuse tunne

hirmutavad mõtted – näiteks soov lapsele või endale viga teha

"Peale lapse sündi vajavad noored emad palju tuge, sest uue ilmakodaniku eest hoolitsemine on korraga nii keeruline kui ka hirmutav. See on see koht, kus vajame enda ümber inimesi, kellele loota ja kellele toetada. Vähene toetus lähedaste poolt on üks peamisi rasedusjärgse depressiooni tekke põhjuseid," loetleb Dr Sarah Myers. "Pandeemia aga sundis meid kõiki eraldi olema ja naised, kes olid just emaks saanud, pidid korraga kõigega ise hakkama saama ega saanud kellegi abile loota."

Uuringu tulemused kinnitasid ka seda, et need õnnelikud emad, kel oli võimalus pandeemia ajal siiski sotsiaalset suhtlust hoida ja vajadusel abi paluda, ei kaldunud depressiooni.

allikas: womenshealthmag.com