Teisel ringilt ostmine on tehtud tarbijale imelihtsaks

Teiselt ringilt ostes teed jätkusuutlikuma valiku ning toetad tavaliselt oma ostuga ka kohalikku ettevõtlust. Võimalusi osta teiselt ringilt on palju: üle Eesti võib leida erinevaid outlete, kirbuturge, Facebooki gruppe, kaltsukaid ning leiupoode, mis müüvad uusi, vähekasutatud või defektseid brände. Kui natuke otsida, on kaltsukatest võimalik endale leida väga kvaliteetsed rõivad ning brände mõistlike hindadega.

Ka korralikke lasteriideid on praktiline osta taaskasutusest. “Lasteasjad kipuvad olema tihtipeale hirmkallid ja tempokas kasvamine tekitab pidevalt vajadust millegi uue järele. Lasteasjade järelturg on lihtsalt suurepärane alternatiiv kui soovid pisut soodsamalt läbi ajada,” annab üks lapsevanem Kogumispäeviku grupis nõu.

Nüüdseks on tegelikult kaltsukates tuhnimine ja ka hinna tingimine tehtud imelihtsaks — ostude tegemiseks ei pea isegi kodust lahkuma. “Mina teen oma kaltsukaringe kodust diivanilt — Yaga ja Basaari äppidest. Basaari puhul on võimalik ka oma hinda pakkuda!” kommenteerib teine liige.

Kas peaksin kaaluma kapselgarderoobi?

Kui mõned inimesed teevad valikuid emotsiooni pealt ning vajavad rohkem mänguruumi, siis teised soovivad struktuuri ja konkreetsust. “Ma sain mõned aastad tagasi aru, et kulutan mõttetult palju aega riiete valimisele ja otsimisele. Minu garderoob võttis minult liiga palju aega, energiat ja ka finantsi,” räägib üks Kogumispäeviku liige sellest, miks ta otsustas kapselgarderoobi kasuks. Kapselgarderoob on läbimõeldud minimalistlik kogu rõivastest, mis on ajatud, stiilsed ning sobituvad üksteisega hästi kokku. See tähendab, et kapis pole küll palju riideid, kuid olemasolevad rõivad on multifunktsionaalsed. “Kapsli põhimõtet saab rakendada ka näiteks ainult ühes eluvaldkonnas, nt tööriiete puhul, et hommikul lihtsamini kodust välja saaks,” räägib teine grupiliige oma kogemusest.

Peokleiti võib kanda ka mitu korda

Jätkusuutlikuma valiku saad teha ka ostes ajatu disainiga riideid, mis ei sõltu moevooludest. Kui ostad, kas uut või kasutatud moodi tuleks valida toode, pöörates tähelepanu materjalile ja toote kvaliteedile ning ajatule tegumoele, et teha kindlaks, et rõivad kestavad kaua ning oleks stiilsed ka mitme aasta pärast. Nii hoiad kokku raha ja vaeva, sest pole vaja garderoobi kogu aeg uuendada. Viimane ja tähtsaim samm on rõivaid, jalatseid ja käekotte teadlikult hooldada, siis kestavad nad kauem.

Grupiliikmete sõnul on ka moeajakirjades rohkem näha, et tunnustatakse kuulsuseid, keda on nähtud teist või kolmandat korda mõnda ilusat kleiti kandmas. “See võtab ühiskondlikult sellist peab-uusi-asju-trende ostma survet maha. Tarbimise vähendamine, asjade lõpuni kandmine, parandamine, second hand ringile saatmine võiksid saada rohkem tavapäraseks,” leiab üks kogujatest.