Ära tunne süüd!

Olen täheldanud, et kui nädalas juhtub rohkem kavaväliseid toidukordasid kui ettenähtud, siis valdab mind väike süütunne, et olen pakkunud oma kehale kütust, mis ei olnud just kõige parem valik. Siin tasub unustada see, mis oli. Juhtus kavaväline toidukord? Mis siis, järgmine toidukord jälle kavas ning keha saab jälle täisväärtuslikku kütust. Minu nõuanne — ära keskendu minevikule, keskendu edasiliikumisele.

Kindlasti ei tasu ka pärast kavavälist toidukorda muretseda väikese kaalutõusu pärast. Lisaks proovi pidama jääda kavavälise toiduga võimalikult varakult. Kui on läinud kommi söömiseks, siis piirdu mõne kommiga, mitte ära söö tervet pakki tühjaks.

Maga piisavalt!

Uni mõjutab meie elu palju rohkem kui me arvata oskame ning unepuudus soodustab mitmete haiguste teket sh ka kehakaalu kasvu. Ilmselt oled ka Sina tundnud, et väsinuna sooviksid rohkem süüa kui tavaliselt. Sellele on lihtne seletus — oled väsinud ning tunned, et vajad energiat ning seetõttu tekivad ka erinevad isud ja soov süüa rohkem kui tavaliselt. Sinu keha küll tavapärasest rohkem toitu ei vaja, kuid vajab üht korralikku puhkust ja und. Seega alusta sellest, et kui Sa pole piisavalt maganud, siis puhka end välja ja maga oma unetunnid täis.

Alusta hommikusöögist!

Hommikusöök annab hea alguse päevale, seega võta endale eesmärgiks süüa ainult hommikusöök toitumiskava järgi ning ülejäänud päeva peale teha paremad toiduvalikud. Muidugi võid süüa ka kohe kõik 4 toidukorda kava järgi, aga tee seda ainult, siis kui oled 100% selleks valmis ja valmistunud.

Miks just hommikusöögist alustada?

Hommikusöök määrab ära Sinu energiataseme kogu päevaks ehk kui hommikusöök on suhkrurikas, siis oled terve päeva väsinud ning ootad uut “magusadoosi”. Kui hommikusöök on tervislik ja tasakaalus, siis oled energiline ja valmis tegutsema. Lisaks on erinevad uuringud tõdenud, et inimesed, kes söövad tervisliku hommikusöögi teevad ka tervislikumad valikud terve päeva jooksul.

Joo piisavalt vedelikku!

Vesi on meie keha jaoks ääretult oluline. Tihti kipuvad inimesed janu kustutamiseks hoopis sööma. Seda saab ennetada kui annad kehale regulaarselt piisavalt vedelikku. Parim janu kustutaja on alati puhas vesi. Kui suundud tagasi tervisliku toitumise rajale, siis võid näiteks alustada ka sellest, et jood piisavalt vett iga päev.

Väike meeldetuletus — kõik erinevad kokteilid, mahlad ja karastusjoogid sisaldavad üsna suures koguses kaloreid ning neid tarbides võid lihtsalt oma päevase vajaliku energia piiri üsna kiirelt ületada. Turul on ka erinevaid kalorivabasid jooke, kuid paljud inimesed on tõdenud, et need joogid pigem soodustavad neil magusaisu teket. Seega kui võimalik, siis vali joogiks alati puhas vesi. Sinu keha koosneb 60% veest, seega miks Sa peaksidki midagi muud oma kehale pakkuma?

Pane paika plaan!

Isegi kui alustad väikeste sammudega, siis pane paika plaan. Mõtle, mis on need tegevused, millega alustad — kas see võtad endale mitu väiksemat eesmärki või alustad ühe eesmärgi täitmisega?

Veel parem on kui Sa paned kõik oma eesmärgid ning plaanid ka kirja ning neile juurde ka reaalsed kuupäevad, mis ajal Sa sooviksid nende eesmärkidega edasi liikuda. Näiteks kui oled juba terve nädala iga päev söönud kava järgse hommikusöögi, siis võtad plaani nädala pärast süüa ka lõuna toitumiskava kohaselt.

Kui soovid endale personaalset toitumiskava, siis tasuta toitumiskava 3 päevaks saad SIIT.

Jaga
Kommentaarid