Millal hambaid pesta – kas enne või pärast söömist?

Hommikuti on soovitatav hambaid pesta enne söömist, sest seda on lihtsam planeerida. Nimelt tekib pärast söömist suus umbes tunniks ajaks happeline keskkond, mis nö pehmendab hambaemaili. Kui sel ajal hambaid pesta, võib harja või hambapasta sees oleva abrasiivainega kahjustada hambaemaili. Seega, kui tahad pesta hambaid pärast sööki, peaksid vähemalt pool tundi ootama, et suuõõnes taastuks happetasakaal.

Õhtul soovitan pesta hambaid enne magama minekut. Siingi kehtib reegel, et pesu võiks toimuda vähemalt 30–60 minutit pärast viimast söögikorda. Pärast hammaste pesu enam midagi ei sööda. Kui on janu, siis joogiks sobib vesi.

Kui kaua peaks hambapesu kestma?

Pese hambaid 2+2 reegli järgi ehk 2 korda päevas 2 minuti jooksul. Uuringud on näidanud, et kahe minuti jooksul hammaste pesemine vähendab oluliselt hamba- ja igemehaiguste tekkimise riski. See on optimaalne aeg ja sellest kauem hambaid nühkida pole mõtet – nimelt võib nende üleharjamine kulutada asjatult hambaemaili. Selleks, et hambaid mitte ala- ega üleharjata, kasuta taimerit (näiteks liivakella või hoopis nutitelefoni äppi).

Kas elektrihambaharjaga saab hambad puhtamaks?

Mõned uuringud näitavad, et elektriline hambahari on veidi efektiivsem hambakatu eemaldamises, kuid veel ei ole selge, kas tulemus on kliiniliselt oluline. Seega ei ole veel kindlat soovitust, kumba harja on otstarbekam kasutada. Manuaalne hambahari on pesemise tehnika suhtes tundlikum, samas elektrilist hambaharja on veidi lihtsam kasutada ning võib-olla on ta põnevam noorematele. Mõnedel elektrilistel harjadel on saadaval ka nutitelefonil äpp, mis hambapesu veelgi lihtsustab.

Kuidas hambaid pesta?

Kui me räägime manuaalsest harjast, siis harjamise tehnika on ülioluline. Soovitan harjamisel hoida harja sõrmede vahel nagu pliiatsit, mitte aga rusikas. Pese järjest kõik hammaste pinnad ja lõpeta keele harjamisega. Hambaid pole vaja nühkida liiga jõuliselt, sest nõnda võid nende pinda kahjustada. Kui harjakesed lühikese aja pärast hargnevad, on vaja jõudu vähendada. Harja peaks vahetama iga 3 kuu tagant. Palu oma hambaarstilt või suuhügienistilt, et ta õpetaks sulle õiget hambapesutehnikat.

Kui sageli peaks kasutama hambaniiti?

Palju kattu koguneb hammaste vahele, kuhu harjaga ei pääse. Hambavahede puhastamiseks tulekski kasutada hambaniiti või hambavaheharja. Seda peaks tegema üks kord päevas. Ka nende vahendite kasutamise õpetaks selgeks spetsialist.

Millist hambapastat valida?

Täiskasvanutel soovitan kasutada fluoriidiga hambapastat, sest uuringud näitavad, et fluoriidiga pasta kasutamine vähendab oluliselt kaariese tekke riski ja tugevdab hamba struktuuri. Fluoriidiga hambapastaga pesemise järgselt sülita välja liigne pasta, kuid ära suud kohe loputa, sest fluoriid jõuab toimima hakata siis, kui õhuke pastakiht mõned minutid hammaste peal püsib.

Kas suuloputusvahendit peaks kasutama või pole see väga oluline?

Korraliku suuhügieeni korral pole suuloputusvahend väga oluline. Seda on soovitatav kasutada lisavahendina siis, kui inimesel on suurem igeme- või hambahaiguste risk. Taas aitab õige suuhügieeni strateegia välja töötada spetsialist. Pea meeles, et suuloputusvahendiga loputamine ilma harjamise ja niiditamiseta ei ole efektiivne puhastamisviis.

Mida veel peaks teadma hammaste hügieenist?

Eeskujulik suuhügieen on ülioluline, kuna sellega ennetad hamba- ja igemehaigusi, hoolitsed kogu organismi tervise eest ja säästad ka oma finantse. Tee iga-aastasest hambaarsti visiidist reegel isegi juhul, kui sul ei ole mingeid kaebusi.

Hambad püsivad paremini terved, kui toitud õigesti. On vana tõde, et kommisöömine tekitab hambaauke. Hambavaenulikud toidud on suhkrurikkad toidud, maiustused, hammaste külge kleepuvad toiduained ja ka happelised toidud.