Siin on mõned lihtsad nipid, mis võivad su töökeskkonna märksa pingevabamaks muuta ning sillutada teed edule.

1. Ära alusta vestlust küsimusega „Kuidas läheb?“

Harvardi teadlased väidavad, et selle küsimusega ei ole mõistlik vestlust alustada. See on mõttetu, liiga abstaktne ja sellele on raske vastata. Selle asemel proovi küsida näiteks:

Oled sa täna pikalt tööl?

Tegid sa nädalavahetusel midagi toredat?

Kas sul on nädalavahetuseks vahveid plaane?

2. Jälgi ümbritsevat ja kasuta nähtut oma vestluses

Näiteks kui sa räägid ülemusega tema kabinetis, leida midagi teda ümbritsevast. Selleks võib olla pilt seinal või perepilt tema töölaual. Et alustada vestlust, päri bossilt, kas ta on kunstihuviline – see tekitab sinu vastu sümpaatiat.

3. Ürita koosolekutel võimalikult vara sõna võtta

Kui sa oled töökoosolekul, ära oota, et keegi sinult midagi päriks. Võib juhtuda, et paljud kolleegid võtavad sõna ja arutlevad asjade üle, seega kaotad sa oma võimaluse oma arvamust väljendada ning märgatud saada.

Küsi iseendalt, miks on oluline sõna võtta. See ei peaks tunduma enese eksponeerimisena. Jututeema peaks olema asjakohane. Samuti tuleb vahet teha, millist infot on mõistlik arutada bossiga nelja silma all ning millist jagada kolleegide keskel.

4. Küsi palju

Teadlaste sõnul suurendab küsimine sümpaatiat. Kui inimesed esitavad rohkem küsimusi, peetakse neid reageerimisvõime, mõistmise ja hoolivuse osas paremaks. Näiteks liitus meeskonnaga uus kolleeg. Parem on, kui sa teda ei ignoreeriks, vaid vestleksid mõnel aktuaalsel teemal, mis võiks teie kahe vahele suhtluse silla luua.

5. Määra oma tööintervjuu teisipäevaks kell 10:30

Samuti on ülioluline jätta endast hea mulje oma esimesel kohtumisel potentsiaalse ülemusega. See samm toimub tavaliselt intervjuul. Esmaspäevi ja reedeid ei soovitata töövestluseks, sest inimesed ei ole nendel päevadel kuigi keskendumisvõimelised. Ekspertide sõnul on kõige optimaalsem päev teisipäev. Samuti on sobivam aeg ajavahemikus 10–11.30, sest intervjuu esimene kandidaat olla ei ole soovitatav. Seda seetõttu, et intervjueerijad võrdlevad alateadlikult teisi sinuga. Viimaseks jäämine pole samuti hea, sest pärast liiga paljusid kandidaate hakkab otsustajatel tekkima väsimus, kus otsuse tegemine muutub keeruliseks.

6. Vali tööintervjuuks sinine või must rõivastus, mitte oranž

Uskudes 2 099 töölevärbamiskonsultandi kinnitust, on parimad värvid tööintervjuuks sinine ja must, samal ajal kui oranž on kõige hullem. See värv on liiga häälekas ning räägib pigem loomingulisusest kui heast tiimiliikmest, liidrist või analüüsijast. Ka valge särk on mõistlik valik, sest seda peetakse hästi organiseerituse märgiks.

7. Kehakeel on oluline

Kehakeele eksperdid väidavad, et oma pea kallutamine väljendab sümpaatiat ja tähelepanelikku kuulamist. Samal ajal võib see olla märk alandlikkusest ja autoriteeditusest. Seega, kui sa tahad välja näidata, et nõustud oma ülemusega, kalluta pisut pead.

Allikas: brightside.me