Oxfordi ülikooli teadlased uurisid, kuidas menstruaaltsükkel mõjutab naise üldist tervist. Teadlased analüüsisid peaaegu 120 000 rinnavähiga ja üle 300 000 tervet naist. Nad avastasid, et naistel, kellel algasid menstruatsioon juba enne 12aastaseks saamist, on suurem risk selliste terviseprobleemide tekkeks nagu südamehaigused ja rinnavähk.

Dr Gillian Reeves Oxfordi ülikooli vähiepidemioloogia üksusest ja uuringu juhtivteadur ütles: "Meie uued uuringud peaksid aitama meil paremini mõista, kuidas naissuguhormoonid mõjutavad rinnavähi riski. Me juba teadsime, et varajane menstruatsiooni algus ja hilinenud menopaus suurendavad riski. Kuid need uued avastused viitavad sellele, et suguhormoonide tase võib olla asjakohasem teatud tüüpi rinnavähi, nagu näiteks ER-positiivsete kasvajate ja lobulaarsete, kuid mitte duktaalsete kasvajate, puhul."

Susan G. Komeni rinnavähi fondi uuringul oli tehtud sarnaseid järeldusi. Nad leidsid, et rinnavähki haigestumise risk tõusis 15-20 protsenti naistel, kellel algasid menstruatsioon enne 11aastaseks saamist, kui nendel, kellel algasid menstruatsioon 15aastaselt või isegi vanemalt.

Ühendkuningriigi vähiuuringute terviseteabe juht Hazel Nunn märkis: "Kuigi naised ei suuda menstruatsiooni alguse vanust kontrollida, saavad nad rinnavähi riski vähendamiseks teha palju. Tervisliku kehakaalu säilitamine, mitte nii tihe alkoholi tarvitamine ja aktiivsem eluviis aitab vältida haiguse arengut."

Allikas: YourTango

Jaga
Kommentaarid